Thursday, June 09, 2011

Kek Green Carpet (Kukus)


Dah agak lama sebenarnya bercadang nk buat kek karpet ijo ni..dari hujung tahun lps lg. Baru skrg dpt tunaikan hajat (actually buat 2 hari lepas). Meskipun nampak biasa jer kek ni tapi rasanya boleh tahan sedap. Taklah manis sgt dan sesuailah dibuat utk minum petang atau utk menyambut tetamu. Adunan kek dibuat lapis-lapis terlebih dahulu, pas tu barulah dikukus hingga masak. Kadang2 DJ buat marble atau main tompok2 jer. Klik di sini untuk versi asalnya. 

O ya, masa nk prepare bahan2nya ari tu, DJ rasa malas pulak nak kisar biskut marie. Last2, gantikan dgn tepung semolina....jadi, ada lain sketlah teksturnya. Apa2pun tak kisahlah, janji sedap!..hehe.

Sebelum terlupa, mungkin ada dlm kalangan pembaca di sini  berminat nak belajar buat kek terutama kek2 kukus. Ada juga yg keliru dengan penggunaan cawan2 metrik serta saiz loyang. Siap ada yg hantar emel lagi bertanyakan tentang masalah tu. Adehh...kdg2 DJ asyik2 buat kek ni hampir terlupa plak dengan adik2 dan kakak2 yg baru nak belajar buat kek. Mintak maaf sgt2. Tapi janganlah risau yer. Sila KLIK DI SINI utk penerangan secara detail ttg sukatan imperial/metrik. Moga2 dptlah membantu sedikit banyak, InsyaAllah.

Ok lah, jom kita semak resepi kek ni. Tak sah plak kalau tak repeat...hehe.

Kek Green Carpet (kukus)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan : Loyang 6 ATAU 7 inci (kek ni saiz kecil je)
  • 1 1/4 cawan tepung naik sendiri 
  • 5 biji telur A 
  • 225 gm mentega / marjerin
  • 3/4 cawan gula halus 
  • 4 sudu besar tepung biskut marie (kira-kira 5 keping biskut marie, dikisar/ditumbuk halus) 
  • 3 sudu besar horlicks 
  • 1 1/2 sk pandan paste/pandan emulco 
  • 1/4 cawan susu pekat manis 

Cara-cara :
  1. Panaskan pengukus. Sediakan loyang kek. Lengserkan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung.
  2. Satukan tepung dengan horlick dan tepung biskut marie. Ayakkan sekali dan gaulkan rata-rata. Ketepikan. 
  3. Sediakan mixer. Pukul mentega dan gula hingga kembang, putih dan gebu. (pastikan gula betul-betul hancur). Gunakan kelajuan maksimum. (Jika menggunakan marjerin, tidak perlu dipukul terlalu lama, cukuplah sekadar gula hancur)
  4. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar dan buatlah hingga habis. Gunakan kelajuan minima sahaja. 
  5. Masukkan susu pekat dan putarlagi. 
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan. 
  7. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dgn pes pandan dan satu lagi dibiarkan kosong. 
  8. Kemudian tuangkan adunan tadi di dalam loyang secara berselang seli, ditompok-tompokkan atau berlapis (ikutlah kreativiti sendiri). Kemudian tutup loyang dengan kertas foil.
  9. Kukuslah selama 1 jam 20 minit. 
  10. Setelah masak, tutupkan api. Biarkan dulu selama lebih kurang 5-10 minit dan barulah dibuka. 
  11. Sejukkan kek sebelum dipotong.



Kpd yg telah sudi mencuba resepi ni seingat DJ lah kan, Kak CT, kak Ummi, Rima dan ramai lagi...terima kasih semuanya. Mmmmuahhh!

30 comments:

HALAMANKU said...

Salam Kak Dayang...Rindunya... lama x singgah melepak kat dapo akak tu... wah gebusnyer... syantiq layer tu... join.. kak.. biru mata hitamku he he he cantik langsir akak..

DJ Dayang said...

@HALAMANKU
w'salam..

adehh...akak pun rindu ni..ahakss
segan lak akak sb jarang BW. limited time bebeh...nanti free2 akak BW gak x kiralah tgh malam...hehe

thanks 4 the compliment dear..hehe. Kek ni mmg lembut dan gebus! nanti nk buat kek carpet birulah...lg biru mata memandang..haha

Sheila Shafeareen said...

salam dj
menarik ni..nak nya ada rasa holock tu...kek pun npk gebu cam kapet..msuk list

Sal Saari said...

singgah sini..best arr nampak kek tu..

Nuri said...

Sya pn nk try gk 1 ari nnt... Thankz share resepi...

Hanis Azla said...

boleh cuba resepi ni.. nmpk sedap sgt..

Zaliedana said...

Assalam kak dayang,kek nih mmg nmpk gebus sgt..Nnti da horlick leh try..Tengs kak share rcp..

Ummi said...

Waaaaaaaaahhhh...akak nak bentang red carpet lak Dayang...heheh..boleh suruh anak dara akak godek la yg ni...dulu akak dah penah buat..tp xda itu tompok2 tahi unta...hahaa....mmg best kek ni!

Nur Ede said...

Sedap nyer kek green carpet yang Dayang buat... nanti klu akak ada masa akak nak cuba lah resepi dayang nie... akak pernah buat kek lapis asam dan resepi nyer guna biskut merry juga..mmg sedappp...

Mas said...

wahhh..cantik la kek tu...
nampak pun gebu lembab jerk...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Cantik laa kek green carpet DJ.. kemas jer..

Erani Zuhran Mohd Nor said...

salam kenal... dah lama follow blog ni cuma baru nak komen... cantiknya kek ni.. satu hari nanti sure nak try

DJ Dayang said...

@Sheila Shafeareen
w'salam...

tq2 so much. DJ mmg suke ltk holik dlm kek supaya bertambah wangi & sedap...hehe

DJ Dayang said...

@Sal Saari
tq sudi singgah... :)

DJ Dayang said...

@Nuri
u're welcome...
selamat mencube yer...tq :)

DJ Dayang said...

@Hanis Azla
boleh jer..no problem...mekasih yer :)

DJ Dayang said...

@Zaliedana
w'salam....

akak pun pantang ade stok holik, mula lah nk plan mcm2...hehe. ari tu ade gak hajat nk buat kek lapis holik tp x cukup holik lak...hehe

DJ Dayang said...

@Ummi
akak nk bentang red carpet, dyg dh imagine pakai baju cinderella...ahakss...

mekasih yer kak krn sudi cube resepi ni dulu2..mmg dyg msh ingat pun akak dh buat...hehe. xper, anak dara dh boleh buat kek..jd senanglah keje kan kak... :D

DJ Dayang said...

@Nur Ede

mmg sedap kek ni kak. tak rasa muak dan cukup2 lemak manisnya..tp sedap ni bergantung dgn selera masing2 gak kan...hehe. Semoga kene dgn citarasa akak yer...mekasih sudi singgah... :)

DJ Dayang said...

@Mas
Alhamdulillah....mmg berselera akak makan kek ni, mas. nanti cube tau... :)

DJ Dayang said...

@Mama Hawa/Mama Nani

tq kak...meh la rasa seketui...hehe

DJ Dayang said...

@Erani Zuhran Mohd Nor
salam kenal...trm ksh yer sudi tinggalkan jejak...selamat mencube resepi2 di sini yer... tq :)

Juanita said...

salam kenalan kak dayang,
saya nie peminat setia dapur kak dayang tu...
saya da cuba resepi akak utk kek gulung kasih, mmg sedap & mudah d buat...
Btw akak bole email saya resepi kek green carpet, tiba2 saya tk bole view resepi yg akak publish cume bole tgk gambar kek yg menawan tu mesti "marvellicious" kn.... harap tk menyusah kn la ya...

terima kasih :)
nita s'pore

DJ Dayang said...

@Juanita

salam kenal nita..
trm ksh byk2 yer krn sudi tinggalkan jejak & sudi mencube resepi kek gulung. Alhamdulillah...

dh dpt tengok resepi kek ni tak?? kalau belom nanti akak emelkan. nita bg add yer tq :)

Nieza said...

Assalam Kak Dayang, cantiknya belang kek tu...nampak gebus tu sure sedap ni...tunggu angin rajin la baking kek ni...hehe

Wanieyra said...

Salam kak dayang...

sekali tengok mmg teringin betul, 2 kali tengok hati berdebar2 nak buat tp kena cari stok lagi....

Juanita said...

hi kak dayang, bole tlg email resepi kat cutez.02@gmail.com

tq many2 kak dayang :)

Peri PiA said...

lovely :)

tieshah said...

slm..akak wah nmpk tomei dan cedap je kek akak nie..nak copy leh x??nak try wat hehehehe

Hani in Canada said...

Salam, Dayang ... Hani mintak izin nak CNP recipe ni buat reference sendiri. Yg best nyer, takyah kukus selapis-selapis. Sekali tuang ajer then kukus - sesuai sangat dengan orang 'tersangat rajin' mcm Hani ni. Thanks for sharing ...