Tuesday, January 11, 2011

Tauhu Goreng BerSambal

Assalamualaikum....

Lama gak tuan rumah x update blog yer. Ramai yg tertanya2...hehe..rindu ker??..Sebenarnya, pd minggu lepas iaitu dari 2hb hinggalah 8hb Januari tuan rumah terpaksa berkampung di hospital utk menemani anak perempuan yg sedang sakit dan menjalani dua pembedahan dalam satu masa. Bayangkan, betapa getirnya saat itu, berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul. Siapa sangka, anak yg periang dan sentiasa aktif itu telah mengidap penyakit appendix dan lebih mengejutkan lagi ada ketumbuhan(sebesar bola tennis) plak di bahagian rahim pd usia yg begitu muda. Semuanya adalah ketentuan Allah. Namun, aku tetap redha dan terima hakikat. Alhamdulillah, kepayahan yg dilalui berakhir dgn penuh kesyukuran kerana segala urusan dipermudahkan olehNya. Terima kasih yg tak terhingga kpd semua specialist dan staf yg terlibat dlm OT atas layanan baik mereka terhadap kami sekeluarga. Begitu juga dgn staf2 di wad pediatrik yg sentiasa mengambil berat, prihatin serta menjalankan tanggungjawab dan amanah yg diberikan dgn penuh dedikasi dan toleransi. Good job! 

Oklah....yg berlalu sudahpun berlalu, sekarang kena jaga makan minum si princess. Tak boleh makan sesuka hati, kena berpantang. Walaupun sekali sekala dia merungut sb tak dpt makan makanan favorite. Nak buat mcm mana kan. Nak cepat sembuh, kenalah berpantang dan makan ubat ikut time. Lagi satu, yg sedihnya, hari ni dia merayu2 nak pergi ke sekolah padahal MC lama lagi.. Hampir dua bulan lamanya. Sian kan, terpaksalah study kat rumah jer. Apa2pun, semoga anakku cepat sembuh. Buat teman2 di kampung FB, thanks yer atas doa2 kalian. Really appreciate.

Tengahari tadi masak yg biasa2 jer utk anak2. Tapi memandangkan si mama ni tengah berusaha membuang lemak2 yg ada, terpaksalah makan satu menu jer. Kenyang gak meratah tauhu ni tau. Selebihnya makan buah2an atau jus buah. 

Resepi tauhu goreng bersambal ni amat mudah dan sedap. Jom layan!

Tauhu Goreng BerSambal

bahan-bahan :
  • 4 keping tauhu keras (dilumurkan dgn garam dan tepung jagung, kemudian digoreng)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 sudu besar cili kisar / cili giling
  • 1 sudu besar sos tomato atau perahan air asam jawa
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 2 sudu besar madu (dibancuh dgn sedikit air)
  • sedikit garam
Cara-cara : Tumiskan bawang kisar hingga terbit bau. Masukkan cili kisar/cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan kiub ikan bilis, sos tomato, madu dan garam. Kacau hingga sebati. setelah masak, siramkan ke atas tauhu yg sudah digoreng tadi. Hidangkan.


Entah tiba-tiba dyg sakit tekak plak dari malam tadi. Dapat flue lagi. Cepat-cepat makan eskrem Vanilla. Inilah antara ubat yg paling berkesan utk meredakan sakit tekak dan batuk2. Tapi eskrem perisa vanilla jer tau. Eskrem perisa lain, sila tanggung risiko sendiri...hehe.

18 comments:

Peri PiA said...

salam sys dj

rindu..ya Allah 2 pembedahan

semoga ank sys cepat sembuh

Mas said...

rindunya kat akak....
yaAllah kak...2 pembedahan....
mudah2an anak akak cepat sembuh yer....

nOOrsha said...

owh really?
first time dgr sakit tekak leh mkn eskrem..perise vanila lg..
sure mkn x beringat ni..hehe

izahdaut said...

ya Allah..besar dugaanNya buat kak dayang.patut la saya tertanya tanya ke mana kak dayang ni. Moga si princess cepat sembuh.akak pun take care juga...

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Salam Dayang..moga anak kembali sihat..insyaallah....Lama jugak akak x dtg cini...rindu membawa akak kemari...nnti senang2 nk buat Tahu tu dan jaga diri sama baru leh jaga c kecil tu ya...

DJ Dayang said...

@Peri PiA

w'salam...
miss u too, bebeh!
tu la...dah dugaan kan...awl2 tahun lagi dah dpt ujian...tp redha jer.
thanks yer, pia. amin...

DJ Dayang said...

@Mas

sama lah kita ni mas, rindu merindu...hehe.

thanks yer mas atas doamu itu. mudah2an anak akak pulih sperti biase. Alhamdulillah stkt ni dia kurang sket merengek2...tp akak tau bagaimana sakitnya kena operate tu sb akak penah rasa..

Nieza said...

salam kak DJ, kesiannya kat anak akak tu..btw didoakan semoga cepat baik yer...amin.

DJ Dayang said...

@nOOrsha

yup. it's true. try ler nanti. InsyaAllah, lega dan nyaman jer tekak lps makan eskrem tu. heheh.. mmg x hingat dunia dah...hahaha

DJ Dayang said...

@izahdaut

tu ler psl. bende yg berlaku ni terlalu drastik smpai akak 'blank' seketika, namun semua yg berlaku ade hikmahnya.

thanks yer izah, amin..

DJ Dayang said...

@:.Noor Zaleha Jaafar.:

w'salam kak. trm ksh yer sudi singgah ke sini. hehe..bestnya ade org rindu kat kte...

tauhu yg simple dan sedap. bole jer nk cnp. selamat mencube. tq

terima kasih juga atas doa akak...amin...

DJ Dayang said...

@Nieza
w'salam...trm ksh yer nieza. semoga doa dimakbulkan. amin.

HaSue said...

semoga anak kembali pulih n riang spt biasa..misi pun jaga dirik juak eh...miss u..

K.Nor said...

masyaallah.. besarnya ujian pd dayang dan sang puteri tu.. ingatkan apendik aje aritu.. semoga cepat sembuh dan semoga tabah hadapi ujian.. alhamdulillah kan, dpt kesan awal2.. dayang pun take care gak ya.. tu dah ada tanda2 tak sihat.. get well soon :)

mokwonik said...

salam dayang..mokwo doakan moga anak dayang cepat sembuh dan boleh ke sekolah seprti biasa..mama, be tough ok! mokwo udah pernah buang appendiks tuh..walaupun pembedahan kecil tapi lepas tuh memang tak boleh lasak2 lah..harap nye semua akan bertambah baik buat dyang sekuarge!

DJ Dayang said...

@K.Nor

tq 4 the doa, kak. ..amin. skrg ni dia dh tak merengek dah...mungkin dh kurang sikit sakit luka tu. i know she's strong. anyway, thanks again, kak.

DJ Dayang said...

@mokwonik

w'salam...trm ksh atas doa mokwo. mudah2an dimakbulkan...amin. tu ler psl, dia msh bdk lagi. mmg nk kene monitor sentiasa...payah gak nk jg luka tu sampai sembuh btl2...huhu

DJ Dayang said...

@HaSue
tq sue. amin. misi tgh berusaha jg diri sendiri demi anak2....hehe. tq so much. u 2, take care ya. mmuahh!