Wednesday, January 26, 2011

Siakap Sweet Sour & Spicy


haha....nak tergelak jap. Psl apa gelak?? sebabnya ialah ikan ni salah posing. Ignore jelah yer. Nilah satu2nya lauk utk dinner malam ni. Tak lebih tak kurang. Siakap sekor ni pun jenuh nak menghabiskannya tau. Time nak goreng ptg tadi punyalah tak muat kuali. Besar bukan main lagi sampai tak muat nak masuk gambar...sabo jelah...


Ingat nak masak lauk daging dan sayur tapi tak jadilah pulak sb makan ikan ni pun dah cukup kenyang. Lagipun hubby ada kat Kuantan. Jadi tak berapa syok mkn bertiga jer...hehe. Apa2pun menu ni dah semestinya sedap. Anak2 pun kata sedap sangat. Walaupun letak cili kisar tapi sebenarnya taklah pedas sgt pun. 

Layan jelah yer. Resepi biasa2 je ikut stok.

bahan-bahan :

  • 1 ekor ikan siakap (digoreng garing)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 2-3 sb cili kisar
  • sos cili 
  • sos tomato
  • kicap manis
  • sedikit cuka
  • garam dan gula secukup rasa
  • hirisan nenas, tomato, kapsikum dan daun sup
cara-cara : Tumiskan bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga terbit bau. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing. Masukkan sos cili, sos tomato, cuka, kicap manis dan diikuti air secukupnya. Masak hingga mendidih. Perasakan dgn garam dan gula sekiranya perlu. Kemudian, masukkan kapsikum, tomato, daun sup dan akhir sekali nenas. Kacau sebati. Setelah masak, tutupkan api dan siramkan ke atas ikan yang sudah digoreng. Hidangkan panas-panas. 

18 comments:

Nieza said...

Kak dayang, nape tak jemput saya mkn tadi?..kalau tak sure boleh abis ikan tu...my fav tu..hehe btw ikan tak lawa posing pun nampak sedap la kak...:)

hOtMaMa said...

owhhh.. shedapnyer kakakkkkk!! persembahan yg mantap lg marbelesss!hehe

izahdaut said...

wahh best kak siakap..siakap ni buat apa pun sedap..maniss je daging nya kan

AZLITA AZIZ said...

alamak.... sedapnyer... ada ikan siakap lah kat sini... balik kejap la ambil pingan.... nak mintak sikit ikan boleh????

Ummi said...

salam Dayang..waaah sedapnya ikan sweet sour..ni kalau anak2 akak balik ramai2...sure x cukup sekor siakap..kena masak 2 ekor..hahahha

DJ Dayang said...

@Nieza

hehe, bole jer nk join tp nxt time nieza dtg bwk 2 ekor siakap ek, satu utk akak simpan n satu lg masak utk nieza tp nieza tlg siangkan dulu tau...hehe

DJ Dayang said...

@hOtMaMa
owh tqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq so much!...hehe

DJ Dayang said...

@izahdaut
tu ler psl..dpt lg yg segar bugar...lg mkn bertambah2...hehe

DJ Dayang said...

@AZLITA AZIZ

laa...dah tinggal tulang ler...nxt time ekk...hehe

DJ Dayang said...

@Ummi
w'salam kak...

dyg masak ikan ni pun sb anak2 request. mmg btl kata akak, x cukup sekor tu wlpn dpt saiz XXL sekalipun..hehe. ikan ni sedap, isi byk n tulang besar2, jd safe lah kalo bdk2 mkn...

LinRosly said...

Assalamualaikum Dayang...

Sedapnya Ikan Siakap Ni....Susah juga nak modelkan ikan ni sampai tersalah posing...ampun! gurau jer....

Mas said...

kak dayang, mas pun suka masak siakap masam manis...sedapp kan kak...

ima said...

emmm...kalau ikan siakap memanglah sedap...tambah2 masak macam ni...lebih2lah sedapnya,kan dayang?..

DJ Dayang said...

@LinRosly

w'salam...

hahaha...gara2 nk cepat, x sabar nk ngap, mcm tulah jadinya....

DJ Dayang said...

@Mas
mmg sedap, mas. rasa x cukup lak masak sekor...hehe

DJ Dayang said...

@ima
betul tu...tak jemu dimakan wlpn dimasak cara ape sekalipun...

zawani said...

salam kak dayang,
cedapnye sweet sour die..hihiihih...besaq lagi ikan tu...mai peberet ni=)

DJ Dayang said...

@zawani
w'salam...

mmg best!...menu wajib stiap bulan...hehe