Saturday, January 22, 2011

Kek Alunan Kasih


Walaupun dah ketinggalan agak jauh ke belakang, tapi tetap nak cuba resepi kek alunan kasih ni gak memandangkan semua bahannya ada. Memang challenging gaklah time nak melapiskan adunan ni dgn koko. Punyalah excited, namun, kek ni nampak kurang sket beralun. Ada satu bahagiannya straight jer...huhu. Tak macam yg Kak Nor buat tu. Cantik dan menarik sekali alunannya. Ada seni. Thumbs up utk kak Nor.


Alhamdulillah, walaupun tak menarik, tapi kek ni sedap. Terima kasih diucapkan kpd penyumbang asal resepi ni dan minta maaflah byk2 yer sb DJ ter'derhaka' sket tang sukatan bahan2nya. Mungkin disebabkan kederhakaan itulah kek ni menjadi kurang beralun...hehe. Lagi satu problem ialah suhu oven mcm tak berapa mesralah...entahlah, maybe dah lama tak hantar servis kot....


Lepas masak malam tadi, kira2 1/2 jam kemudian, DJ terus amik gambarnya. Kek ni cepat sejuk lepas dikeluarkan dari oven. Ni dlm kawasan rumah DJ yer. Maklumlah kan, duduk berselindung di dlm hutan, payah bebeno nak dpt cahaya matahari....hihi.


Resepi ni DJ kopipes dari dapur kak Nor. Thanks for sharing kak. Mudah-mudahan lepas ni DJ akan buat lagi. Kek ni sebenarnya adalah antara yg nak dibawa ke UIA esok. Nak bagi sket kat SIL. Malam ni nak buat lagi sebijik kek utk dia kalau jadi. 

Jomlah layan resepi ni dulu. Memang tak rugi dicuba.


KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
sumber : AmFlora
sumber: K.Nor@SecubitGaram



Bahan:

  • 5 Biji Telur (DJ guna gred telur gred A)
  • 1 ½ cwn Planta atau (250g) (DJ guna 200g butter dan 50g marjerin)
  • 2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
  • 2 cwn gula halus (DJ guna 1 1/2 cawan)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • ½ cwn susu cair** (DJ guna 3/4 cawan susu cair)
  • 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
  • *Serbuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( ikut citarasa masing2..) (DJ guna pandan paste, strawberry emulco dan pewarna)
  • *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
Cara2:
  1. Pukul planta/butter dan gula smpai kembang...
  2. Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  3. Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
  6. ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  7. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  8. Mcm tu lah seterusnya..sampai adunan abis…
  9. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman sendiri : 
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratakan adunan tersebut serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.




Lagi gambar kek. Tataplah sepuas2nya yer walaupun taklah secantik kek yg dibuat oleh rakan2 masakan yg lain... Apa2pun, rasa kek ni mmg sedap dan lembut.

psst!, anak2 DJ kata apa?? "mami, kek ni mcm water color lah!, mami guna water color adik ker??"...si kakaknya pun tanya benda yg sama...hihik. Warna kek ni actually lbh terang dp dlm gambar... gara2 terlebih bubuh pewarna...hehe.

view waktu siang

Sekian. Terima kasih.

19 comments:

suri solehah said...

salam dj..kalau saya mcm ni dah boleh lihat tanpa berkedip mata dah..rasa mcm nak buat peluk tidur atas kelembutan n kecantikannya itu

DJ Dayang said...

@suri solehah
w'salam...

hahaha...cam bantal peluk plak...hahaha. adoiiya...tergelak besar dah ni....anyway, thanks for the compliment.

HaSue said...

kamek baru berkira2 nak m olah kek tok..nangga2 dah ada kat dapo kitak..hihi..mun rajin malam tok nak molah..mun malas tido jak laa kelak..haha..apa2 pun kacak dah yaa kek kitak ehh..terpikat kmk nangga..mintak kamek 2 potong ehh

DJ Dayang said...

@HaSue
aik, ktk belom molah gikkah?? ingat tek kmk yg ketinggalan...hehe. nang mcm yalah kmk, nak molah, tp malas, pas ya berkira2 gik ya...hehe. mlm tadik nang bersemangat jak nak molah sb kmk nak merik sikit kek tok ngn SIL kmk esok.

ambik jak lah 2-3 hiris ya...pakey testing. mun rajin, polah jak sia. iboh tidor dolok...hehe

Mas said...

kak dayang...cantik tu kek akak beralun...kek mas ari tu lagi kurang beralun...
tapi memang cantik gmbar kek tu...suka mas tengok...dan yang penting...kek tu sedapp kan kak...

Ida Ddapur said...

slm dj....cantik sgt tu...cun tgk kaler dia..kalau nak bandingkan dgn ida buat,tapi tak sempat snap pic pun, uhuhuuhh..nak kena buat lagi...

Deliah's Deli said...

salam kenal dj..cantik kek ni..teringin nk buat tp blm mula apa pun :)

K.Nor said...

alhamdulillah dah siap pun.. cantik gak tu kaler dia.. terang dan ceria! tak sia2 tanya smlm kan.. lembut dan moist kan..hehehe

wawa said...

kak... nk tanya..
sy ada try.. nape saya punya kek keras jer...
ada petua x..?? hiihi

DJ Dayang said...

@Mas
owh tq so much...akak je yg high expectation, sb tu kalo x mencapai piawaian, akak gerenti frust...hehe. tp xpe lah, nxt time nk buat lagi...yg penting sodapppp!...hehe

DJ Dayang said...

@Ida Ddapur

w'salam...tq...hehe. mmg akan dibuat lg nanti. lg pun kek ni boleh gak sedapnya...

DJ Dayang said...

@Deliah's Deli

salam kenal yer. trm ksh sudi singgah. kek ni tak rusi dicube. Apa2pun semoga sukses! :)

DJ Dayang said...

@K.Nor
Alhamdulillah, tq eh kak sb bg tip smlm tu. mmg sedap n moist kek ni. nanti nk buat lg...tq

DJ Dayang said...

@wawa
maybe terlebih tepung atau adunan kurang cecair. susu cair boleh tambah lbh sket kalau nk bg ia moist. lg satu, lepas masak dan sejuk, tutup dgn kertas foil atau simpan dlm bekas bertutup utk mengekalkan kelembapannya. Kalau tak, kek akan jd kering dan keras.
harap dpt membantu yer. tq

Diyana Sahid said...

salam..anak saya alergik susu lembu...blh ke klu susu cair tu saya tukar ngn susu tepung yg dibancuh??klu boleh, camne sukatannya..or ada alternatif lain utk ganti susu?ekceli dia alergik telur juga..tp saya dah dpt beli egg replacer..

DJ Dayang said...

@Diyana Sahid

w'salam...

boleh je ganti ngn susu tepung yg dibancuh(dgn byk mana sukatannya) dan sukatan ml/cawan tetap sama. Kalau elergik dgn susu lembu, boleh ganti dgn susu soya. Harap dpt membantu. TQ.

::sakura:: said...

salam kenal kak... sy dh try resepi nie.. mmg sdp laa.. tp sy nye warna x menawan... n x jadi sgt alunan nyer..hehe... next time kena try lg nie... thanx ya ^_^

Diyana Sahid said...

kak..saya dh try kek ni...xmenjadi...bantat jer...hehehe...mayb tak adjust oven tu betul2 kot...saya mmg fail sket bab oven nih...klu kukus boleh gak kan?pastu saya lupa letak baking powder..ingatkan ok je sbb saya dh guna tepung naik sendiri...hehehe

tp rasa kek tu mmg best walaupun bantat...hehehe...kena try skali lg :D

Anonymous said...

salam kak, cantik sgt kek ni n teringin nk wat masa raya nanti...cuma sy nk tanya adunan kek ni sesuai tuk saiz loyang berapa...? saiz 9 ok ke?