Wednesday, September 01, 2010

Topping Coklat / Ganache (Resepi 1)


Tengah makan kek ni tadi tiba2 teringat kat somebody yg meminta dyg utk menulis resepi topping coklat atau ganache. Rasa2 dah 2 kali dia request. Cuma dyg x berkesempatan nk tunaikan permintaannya. Semoga dgn adanya resepi yg mudah ni dpt membantu yer. Sebenarnya, bab2 topping menoping coklat ni, dyg ikut stok yg mana ada jer. Janji menjadi. Kalau tak ada coklat masak, boleh guna coklat serbuk atau serbuk koko. Ada gak yg tanya, mcm mana nak jadikan topping tu sentiasa lembut dan tak keras walaupun disimpan dlm peti sejuk. Semuanya bergantung pada sukatan bahan yg digunakan dan teknik memasaknya. 

Ok, tak dpt nak ckp byk2. Ada kerja sedang menunggu....huhu. Dyg nk share salah satu resepi topping coklat yg biasa dyg guna utk menghias kek coklat atau puding. Topping ni walaupun dah sejuk tapi tetap lembut. Next time, dyg share resepi lain pulak yer.

Bahan-bahan : untuk kek saiz kecil
  • 100 g coklat masak (dipotong kecil2)
  • 125 ml susu segar/susu perisa coklat
  • 50 g butter (dipotong kecil2)
  • 4 sb madu (boleh juga digantikan dgn gula perang atau gula biasa)
Cara-cara : Satukan kesemua bahan di dlm periuk/saucepan, dan masak dgn api perlahan. Gunakan kaedah double boil. Kacau sehingga kelihatan pekat. Tutupkan api, dan kacau lagi sebati. Setelah agak suam sedikit, bolehlah dicurahkan ke atas kek tadi (pastikan kek tu sejuk terlebih dahulu). Selamat mencuba!

15 comments:

shaziqarah said...

dayang terima kasih ya....

Anonymous said...

akak,kalau xde butter leh x?i mean,gune 3 bahan tu jer utk toppingnya...thx =)

NADIAH FAUZI said...

Mohon copy ye Dayang....TQ!

nadiaazira said...

kak dayang,nadia guna resepi ni untuk topping kek coklat nadia...
thanks for the recipe...

check this out : http://retrojingga.blogspot.com/2011/06/chocolate-cake.html

Nur Misnan said...

nyum2... look superb.. thanks kak DJ
nanti besday mr. hubby blh buat gini jer. sonang

JUJUE AHMAD said...

tq.. lm dh jue cr resepi cara2 buat ganache coklat.. akhirnya..

myda_ahmad said...

salam...DJ saya baru nk berjinak2 dlm bab2membuat kek...ini pun atas permintaan anak...kalau ikutkan malas nk buat,main beli je....tp sampai bila asyik nk beli je kan...sekali-sekala nk try buat jugak...baru cuba 2@3 jenis kek..itupun bakar je....tq utk resepi topping nie...nnti saya akan try buatlah....

YUHANA ELIASA said...

Dayang tq ye...

Anonymous said...

kak dyg...saya dah cuba resipi kak...it looks nice for my chocolate strawberry cake...gorgeous...thanks kak

Anonymous said...

tq... dayang... skrang baru tau macam mne nak buat topping

mulan said...

saya dah cuba semlm tuang atas kek coklat,.sedap sgt2 anak2 saya pun suka..terima kasih kerana berkongsi resepi,..=D

pink ladies said...

saya akan cuba membuat tq dayang..:)

Anonymous said...

Terima kasih share recipe ni.. sy cuba ptg td.mmg sedap ! simpan dlm fridge pun masih lembut :D

aizu's life said...

tQ kak DJ 4 da recipe.. sy dh try ptg smlm. Hasilnye mmg best.. Likat, sedap, x beku.. :)

http://aizuslife.blogspot.com/2012/08/kek-coklat-kukus.html

ishatasya said...

nak tanya.. coklat ganache ni keras x nnt? sbb klu leh sya nak cair je spjg masa...