Tuesday, September 21, 2010

Kek Lapis Kembang Melati (kukus)


Inilah salah satu kek kukus yg dibuat sebaik shj balik dr kampung hari tu. Kek yg tak sempat ditayang ialah kek lapis asam manis dan kek coklat. Resepi kek ni sebenarnya dah lama tersimpan di dapur myresipi.com. Boleh klik di situ utk melihat resepi asalnya. Tapi ramai gak yg keliru tang sukatannya yg menggunakan gelas. Jadi, utk resepi ni, dyg dah edit balik. tak perlu risau tentang sukatannya lagi. Dyg hanya menggunakan cawan metrik jer. Bahan-bahannya pun dyg dah adjust mengikut citarasa. Tak apa kan dayang??..hehe...

Overall, kek ni sgt sedap especially bila dah disimpan berhari2. Lapisan hitam tu adalah gabungan coklat dan buah prune. Sepatutnya bahgian coklat tu dikukus 4  lapisan tapi oleh krn kesuntukan masa, dyg buat 3 lapisan jer. Sebab tu lapisan putih atas sekali tu nampak tebal sedikit berbanding yg lain. hehe. 

Apa2pun, kek ni tak berapa sesuai dibakar yer memandangkan cara dan teknik mengadunnya tak sama dgn mengadun adunan utk kek2 bakar. Takut nanti lain pulak kejadiannya...hehe.




Sila layan dulu. Resepi boleh KLIK DI SINI


4 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam dayang..nampak sedap kek kukus kembang melati tuh..fuh!namanya ngancam betui...htr la keumah k.atie sepotong..hihi

Yati Ali said...

salam dayang, nama kek pun dah mengancam, mesti rasanyer pun mengancam gak kan...

dayang_jack said...

@♥♥azatiesayang ♥♥

w'salam kak...jemputlah menjamu selera yer...kek ni mmg sedap tau..tak puas mkn sepotong, mesti nk tambah lagi...hehe..

dayang_jack said...

@Yati Ali

w'salam...InsyaAllah sedap ... tp mmg sedap kalo ikut selera tekak ni...nanti dyg edit resepi barunya..belum ade daya lg nk tulis resepi masa ni..hehe