Thursday, September 02, 2010

Biskut Crunchy Nestum Rice (eggless)

Salam....
Sambung balik cerita psl biskutttt...hehe...amboiii, si izah pencinta muffin nun, pagi2 lagi dah buat 'soundtrack' nak resepi...hahaha!...

Biskut ni ari tu dpt 2 balang besar, tapi ari ni dah tinggal sebalang!...mana cukup nak bagi kat hana, kak atie n fiza...kena buat sendirik ler yer..yang sebalang lg tu dah kena 'sealed'..simpan utk raya nanti...hehe...hana, jangan malas2 dah...ni ha, dah ada resepinya...pi buat sendirik! :P :D
SmileyCentral.com
 

Biskut Crunchy Nestum Rice

Bahan-bahan : 80 biji (-/+)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan nestum hancur
  • 1/2 cawan nestum kasar
  • 1/4 cawan tepung kastard
  • 200 g @ lbh kurang 1 cawan marjerin/mentega (DJ guna marjerin Puteri)
  • 1/2 cawan coklat urai
  • 1/3 -1/2 cawan gula aising
  • sedikit esen vanilla
Cara-cara :
  1. Putar marjerin/mentega bersama gula aising hingga berkrim (kalau guna marjerin, tak perlu diputar terlalu lama)
  2. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
  3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard, nestum dan coklat urai. Gaulkan adunan hingga rata. 
  4. Kemudian bentuk2kan adunan mengikut citarasa sendiri. Susunkan di dlm dulang yg sudah digriskan dgn mentega atau dialaskan dgn baking paper. Sapukan permukaan biskut dgn kuning telur.
  5. Bakar dlm oven pd suhu 160-170C selama 20 minit atau hingga keemasan.
  6. Setelah masak, sejukkan biskut dan simpan di dlm bekas kedap udara. 

pssttt!...malam ni nk mengukis lagi...just wait and see.... ;)

7 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam dayang..nk mintak sebalang x dpt...nie k.atie mai nk copy resepi yer!mintak halalkn...nanti k.atie htr sebalang kt dayang,...sbb dayang pon dh tinggai sebalang jer tuh!ngeeee

Mas said...

salam dayang, mas nk buat sendiri la biskut nestum ni...nampak sedap sangat...minta copy resepi yer....maceh dayang...

dayang_jack said...

@♥♥azatiesayang ♥♥

w'salam kak...tq2..seronoknya ade org bg biskut kat kte ni..hehe

kukis ni simple jer kak..tp InsyaAllah, sedap. Selamat mencube! tq....lebiuu!

dayang_jack said...

@Mas

w'salam...

selamat mencube yer...buat byk2 tau..pas tu pos kat kte...hehe

izahdaut said...

hehehe..kak dayang..mana idak nye..tu dah kuar rsepi coklat ganache lak tu..hahaa..mana tau kot kot lupe..nak try buat nih..maceeehhhhhh kak..

farizabeautycare said...

Salam..k.dayang..nak trylah biskut ni nampak cam sedap n rangup..

LadyMas said...

macam berminat nak cuba... minta izin meng'copy' yer dayang