Sunday, November 01, 2009

Puding Kek

Semalam sempat buat dessert bg memenuhi permintaan si princess. Mula2 plan nak buat puding coklat tp tak jadi. Finally, buat puding kek. Yang hijau2 tu sebenarnya saki baki kek Lumut. Kalau ada kek berwarna-warni pun best juga...lagilah colourful. Kek coklat pun sedap esp yang moist gitu. Kek Lumut ni adalah dlm 2-3 slices jer. Lepas tu, dipotong kecik2, dan gaulkan bersama adunan agar2nya. Jadilah puding kek. Sedap sgt2, rasa puding pun ada, rasa kek pun ada.

Masa pergi kedai hari tu, dyg tersalah beli serbuk agar-agar. Sepatutnya beli yang warna asli. Entah macam mana terambil yg berwarna hijau pulak. Memang tak prasan langsung sb peknya lebih kurang sama jer..huhu...Tu yang nampak ada kaler hijau sikit2 tu. Nasib baik ada belen 1/2 sudu serbuk agar2 lama. So, campur jelah kedua2nya. Apa2pun, janji menjadi dan sedap.

Bahan-bahan :
  • 3 cawan air
  • 1 sudu besar serbuk agar-agar (dyg guna Cap Bunga Ros)
  • 3 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 3 sb air)
  • 1/2 cawan gula pasir ( boleh lebihkan sedikit jika nak lebih manis - bergantung pd kemanisan kek)
  • 3/4 cawan susu cair
  • 1 sk esen vanilla
  • hirisan kek secukupnya (dipotong kiub @ ikut suka)
Cara-cara :
  1. Didihkan air bersama serbuk agar-agar di dalam periuk. Setelah larut masukkan gula dan susu cair. Setelah gula larut, biarkan ia merendidih.
  2. Masukkan bancuhan tepung kastard tadi serta esen vanilla. Kacau hingga pekat.
  3. Sediakan loyang yang sudah dibasahkan dgn air. Tuangkan adunan tadi ke dalamnya. Masukkan/susunkan atau gaulkan perlahan-lahan kek yg sudah dipotong tadi.
  4. Sejukkan sebelum hidang.
***adunan agar2 ini juga sesuai utk puding koktel tetapi sukatan gula perlu ditambah sedikit.

10 comments:

Watierman said...

Nampak sedap sangat Dayang oooi...tambah warna tu manarik betoi lah...terpikat ni...akak pernah buat letak potongan agar2 coklat dalam puding jer letak kek belum pernah try pulak...!Tq for sharing the idea!

dayang_jack said...

k.watie , dyg mmg suke campurkan kek dlm puding ni termasuklah kek buah..hehe. mmg sedap sgt2 kalo ikut selera tekak ni lah...cube lah nanti. kek pandan & kek strawberi pun sedap. kdg2 campur dua2...hehe

LOVE said...

Uish, that looks yummyyyy! Love rasa nak ngap aje from the screen! ;) Oh KakDayang...kenapa buat camni kat Love...hehehehe :)

dayang_jack said...

Love, what have i done to u???..huhu...bahaya tu sampai nak ngap skrin..hehehe...jom lah, love. kte ngap sama2 puding ni. tapi jgn ngap skrin tau....hehe.

HomeKreation said...

Wow, kreatip tul Dayang ni. Camna nak buat ni...kita takda kek lumut, tak nak kek yg lain...nak yg ini jugak...uwaaaaa!

blogresipi said...

Cantik kaler puding nye tue ka Dayang... kalau lah i ni pwincess jugak kan best...huhuhu :D

dayang_jack said...

HomeKreation : thanks. haa, nmpaknya kene wat kek lumut dulu ler tu. resepinya pun dh tepek kat sini. buat jgn x buat..heheh

dayang_jack said...

ijan : huhu...nak jd princess akak leh juga...ape slhnya..tp princess yg jenis pandai masak ler..leh tulun2 masak..ekeke

Azalea said...

Uwaaaaaaaa!! Sedapnye nengok puding tu. Sejuk je rasa lalu kat anak tekak ni. Aza suka puding @ agar2 santan. Bln pose mmg tu jd juadah berbuka di smpi tepung pelita dgn cekmek m0lek. Nak buat nak buat nak buat!!

dayang_jack said...

Aza , puding ni mmg memikat selera. senang lak tu nk buat. x sampai 30 min dh siap. jgn lupe buat tau...hehe