Monday, July 23, 2012

Ayam Goreng Berempah


huhu...mmg pening memikirkan juadah utk berbuka puasa ni kan. Kalau ikutkan rasa hati, mau je pergi ke bazaar ramadhan beli itu dan ini. Tapi mengenangkan anak2 dan suami, rasanya lbh afdal lagi masak lauk hasil dari air tangan sendiri. Kalau setakat nk beli kuih2 ok la kan...heheh. 

ok, iftar hari pertama DJ x sempat nk share apa2 menu. Lagipun dapat lauk sponsor dari seorang kawan. Ada nasi ambang, laksa, pulut panggang dan macam2 lagilah sampai ada yg tak luak...hehe. Terima kasih byk2...Alhamdulillah. 


Semalam DJ buat ayam berempah dan bayam rebus je. Selain dari tu, ada murtabak dan taufufa. Memang sgt2 berselera terutama dpt menikmati ayam goreng berempah...adesss...sedap sungguh! Resepinya pun mudah je. Menggunakan bahan2 yang ada dalam stok. Kemudian perap selama 2-3 jam sebelum digoreng. Baki ayam yg diperap tu msh ada lagi. Bolehlah goreng utk hari ni pulak. 

Kalau nak tengok versi ayam goreng berempah beriani pun sedap tau. Ramai yg dah cuba resepi ni. KLIK DI SINI atau DI SINI. Apa2pun, jom kita layan resepi ayam berempah yg ini pulak ye. Terima kasih sudi singgah dan selamat berbuka puasa utk hari ni pulak. :)

Ayam Goreng Berempah
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka)
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1/2 cawan tepung goreng serbaguna/ala KFC
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil gula
  • garam secukupnya
  • 2 tangkai daun kari
bahan-bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 8-10 batang serai
  • 1 sudu besar biji ketumbar
cara-cara : Satukan kesemua bahan di atas dan gaul-gaulkan sebati. Kemudian diperap hingga 2-3 jam atau semalaman. Sediakan minyak yang banyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan. Selamat mencuba!

16 comments:

Qasey Honey said...

asslm Kak Dayang...sedapnye juadah bbuka akak semalam...myelerakan nmpknye tu...lg2 tgk tang ayam goreng tu..

Gee® said...

Slmt Berpuasa DJ... ermmm sedap sungguh menunya...

Bicara Kak Noor said...

sedap sungguh nampaknya Dayang menu yg tak boleh tinggal kt umah ni ayam goreng dah wajib mesti nak try resepi dayang lagi ni..

Cheq Sue said...

awatla banyak sungguh resepi ayam arini...saya dah la xde stok kat rumah... ish ish ish

ibh_sue said...

Asslmkum Kak dayang.
Sedapnyalah..terguda tau...

Ummi said...

Assalam Dayang cayang...selamat berpuasa....amboiiii kalau resepi ayam2 berempah ni, mmg dapur Dayang x pernah mengecewakan....mmg tergoda habis taaauuu...insyaAllah nak buat jgk la nnt...ujung minggu la kot...tq share ya Dayang, muaahh!

kakbesah said...

salam Dayang, sedapnye ayam goreng berempah tu, dh tua2ni rasa x lalu mkn ayam jika hanya digoreng ngn garam kunyit sj.. rasa hanyir smacam. bila dirempahkn camni baru best! kne plak ngn bayam rebus. tinggal tmbah smbal belacsn dh ckup berslera mkn kn..hee..

HALAMANKU said...

Salam rindu kak Dayang.. Selamat menyambut ramadhan dan menjalani ibadah puasa.. kak sedapnyer tgk lauk tu.. ayam goreng rempah sedap..tang masak air tu nampak menyegarkan jek tgk... nyamannyer hirup2

fazian.batrisyia said...

tgh puasa ni nampak apa semua menyelerakan...nanti boleh cubalah

nOOrsha said...

salam ramadhan kak DJ.. menyeelerakan tgk ayam goreng berempah tu..yummy :)

selamat berpuasa ye kak :)

LinaAkhtar said...

as-salam kak..sdpnye resepi2 ka...ptg ni leh try la ayam berempah ni..:)

selamat berpuasa semua..

Nora Karim said...

sedapnya nampak.... adeh....

AMAR said...

saya mohon copy resipi2 yang ada dalam blog saudari.terima kasih

AMAR said...

mintak izin copy resepi2 di blog saudari..terima kasih

AMAR said...

mohon copy semua resepi

ckgina.blogspot.com said...


nampak begitu menyelerakan....mohon copy ya...terima kasih..