Friday, June 29, 2012

Kek Belacan

Tekstur kek yg baru lepas masak dan masih suam lagi...tp x sabar nk potong dan makan...hehe

Yep betul!..ni lah yg dikatakan kek Belacan. Salah satu kek eksotik Srwk yg sgt femes dan sgt sedap!. Walaupun rupanya kurang menarik dan seakan2 belacan tapi sebenarnya kek ni x ada campuran belacan dalam resepinya. Hanyalah sekadar nama shj. Kenapa diberi nama kek belacan? Sb mungkin tekstur kek ni mcm belacan dan mungkin juga empunya asal resepi ni ada cerita di sebalik cerita...wallahualam. 

Tentunya ramai yg 'tipah tertipu' kali ni kan...hehehe. Ada yg mati2 ingatkan kek ni ada campuran belacan,...huhu...mcm manalah rasa agaknya...tak dpt dibayangkan...heheh.

Adehh....ok. Nak dijadikan cerita satu hari si dayangjack ni tgh 'stress'. Kalau kat Facebook tu teman2 taulah ceritanya...ada beberapa nota resepi hilang entah ke mana sejak balik dr Srwk ari tu...mmg penatlah mencarik menda alah tu x jumpa2 sampai sekarang. Antara resepi yg hilang tu ialah kek belacan ni lah..dohh...mmg stress giler dibuatnya...dahlah saat2 kita perlukannya, hilang pulak dah...Finally, terpaksa mtk resepi dari HaSue. Mujurlah dia ada simpan resepi dan sms kat DJ...fuhh! lega sket. Thanks Sue. Rasa2nya resepi ni mmg lbh kurang sama je dgn resepi yg ada dlm simpanan DJ tu...cuma dikurangkan sedikit sukatan gulanya. Resepi asalnya mmg mewah dgn gula...heheh. 


Setelah dibiarkan semalaman, kek jd lebih moist dan lembut....

Nak tau sedap ke tak sedap kek ni, kenalah belajar buat sendiri lah ye. Bahan2nya agak mewah dan mahal setanding dgn rasanya. O ya, kek ni adalah kek kukus yg dikukus selama 4 jam. Cuma kali ni DJ bakar je dgn cara bain marie/steam bath dgn suhu 160C selama lebih kurang 1 jam 30 minit utk 1/2 adunan. 30 minit pertama DJ tutup loyang dgn kertas foil supaya bahagian atasnya tak cepat hangus. Selepas tu, DJ bukak kertas foil dan bakar lagi seperti biasa selama 30 minit dgn kaedah steam bath tadi. Kemudian baki 30 minit lagi DJ keluarkan loyang dari loyang yg berisi air tu dan bakar seperti biasa sehingga masak sempurna dgn suhu 140C (faham tak ni??...hehehe). Dah masak, DJ sejukkan dulu kek ni dan taraaaa!..ni lah hasilnya seperti dlm gambar. Sgt2 moist dan sedaaaappp! 


Ok2...jomlah kita semak resepinya ye. Kalau berminat nk cuba, silakan jer. Tak rugi pun.... ^__^.

Kek Belacan (Kukus)
sumber : HaSue
sumber II: DayangJack

Bahan2:
  • 16oz mentega
  • 10 biji telur
  • 1 gelas gula halus (DJ guna 1/2 gelas jer)
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1 tin kecil serikaya
  • 1 tin kecil nestle cream
  • 1 peket kecil horlicks
  • 2 gelas tepung gandum
  • Browning sugar secukupnya (jika susah nak dapat, sila rujuk DI SINI untuk cara-cara membuatnya)
  • satu sudu kecil nescafe (dibancuh sedikit air panas)
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara2:
  1. Jerang air pengukus dan pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum mengukus kek nanti
  2. Pukul mentega dan gula halus sehingga gebu
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sekata(masukkan sebiji telur,pukul lagi sebelum masukkan telur seterusnya)
  4. Masukkan esen vanilla,susu pekat manis,serikaya,nestle cream dan pukul sebati
  5. Masukkan pula horlicks, serbuk koko dan nescafe..sebatikan adunan
  6. Masukkan tepung gandum yg sudah diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
  7. Akhir sekali masukkan browning sugar sehingga warna adunan benar2 kehitaman.
  8. Gaul adunan sehingga benar2 sekata dan sebati
  9. Sediakan loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung
  10. Masukkan adunan ke dalam loyang , tutup dengan aluminium foil(jangan rapat kerana adunan akan naik semasa dikukus) untuk mengelakkan air menitik ke atas adunan dan kukuslah selama 4 jam
  11. Sejukkan sebelum dipotong..Selamat mencuba!

22 comments:

gerhana luka said...

salam, wahh! dah tertipu tadi ingat ada belacan la dalam kek tu lepas baca rupa2nya langsung takde belacan kik.kik.. ambik resepi dulu la ya.

dari dapur nasya said...

ohh tidak!!! akak tertipu lagi.....
tapi rupenye mmg mcm belacan giteww.
Akan Nasya cuba satu hari nanti. Makasih ye Dayang sudi berkongsi resepi yg hebat2....

~~zana@pb~~ said...

Akk membayangkan mkn kek ni berasakan belacan.....hoho...
Lama tak jengah sini dan fb jg, DJ sihat? Jgn stress sgt, nnti mudah kena migrain, darah tinggi...

ibh_sue said...

Aslmkum Kak!
Loo..still x jumpa lg ya resepi2 tu semua. Sayang kan hilang. Sue pun ada buku resepi keramat gak..Dah rupa belacan pun. Next time sue nak try juga buat kek ni.Asyik tgk hehehhe...Gerun tu dgr namanya.

siti hafsah said...

Salam dj...best resepi...tp nak tanye nestle cream....tu kalau takde nak ganti ngan ape ye....siti

siti hafsah omar said...

Dah byk resepi Dj..saya try alhamdulillah menjadikk...tqvm

Nuwairani Ismail said...

browning sugar sama ke dengan brown sugar yang biasa jumpa kat kedai tu? dah lama usha resepi ni blog kak hasue. tapi takde browning sugar pulak.

Amie said...

owhhh memang mewah betul bahannya... bila dikukus selama 4 jam tambah sedaplah rasanya...!

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum siang tadi dah singgah sini tak sempat buh komen sebab busy.. terkejut jugak nampak nama belacan tu.. pulak dalam gambar atas tu memang macam belacan buku sekali baca hehehhee... memang terbaik sangatlah! lemak dan berkrim.... bahan2 pun boleh tahan jugak ekk..:)

rahel said...

Dulu pernah nampak ke kbelacan ni kat blog orang..time tu betul2 ingat ada letak belacan..sekali baca resepi..mak aiii..rupa2nya nama saja kek belacan...terpikir juga time tu..mungkin kerana teksturnya nampak mcm belacan jd dibagi nama kek belacan..apa2 pun memang sangat cantek saya nampak kek tu..pasti akan diterai..terima kasih Kak DJ kerana share resepi...

HomeKreation said...

hahaa... org semenanjung jer yg tertipu... org Swk mmg dah tau kek ni kan DJ...

Anonymous said...

sukatan tepung tu pki gelas agak2 klu pki gram jdi berape gram?

Amie said...

Selamat malam Dayang Jack,
minta izin resepi Kek Lapis Bumi, dah buat, dah jadi... terima kasih kongsi resepinya ye...

kakbesah said...

salam DJ, fuhh! bhn2 kuussmangat.. dh tntu2 rasenye sedap sgt tu. seingat2 akk la.. rasenye akk blom prnah mkn kek belacan ni.. ank sdara yg keje kt serawak pon dh pindah smenanjung.. musnah hrapan..huhu..

Subhie Arun said...

wow...lovely n yummy cake..lov d color!

Outbound di malang said...

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

azyatun said...

SALAM..sedapnya..teringat dulu mak sy order dr jiran dia dok swak..kek ni rm100 sebiji ;)

salam kenal kak..sy guna resepi kek coklat moist tanpa telur gabung dgn karamel ^^

Ana - Kisah Hati said...

salam perkenalan.

nak tanya sukatan gula yang guna gelas tu berapa gram ye? dan juga tepung tu.

NurDani daBerry said...

kak dj..mun kta bakar kek belacan ya pakey oven, makey api atas dbah ka?

NurDani daBerry said...

kak dj..mun kta tunok kek tok pakey oven, makey api ats n dbah ka?

Anna Pisoon said...

salam kak DJ...kmk udah coba resipi tok..mmg sedap n marvelous rasanyer...sigek gik kek list utk raya taun tok..thanks coz kongsi resipi..luv so much kak DJ punyer blog...

ZURINA BT HARITH said...

salam DJ...teringin nak buat gak kek belacan ni tp tak yakin sukatannya..boleh bg dlm sukatan metrik tak?..gram @ cawan...mengharap nih..:)