Sunday, May 06, 2012

Eggless Chocolate Cake with Chocolate Streusel Topping


Dah lama plan nk buat kek coklat bubuh topping streusel ni. Jemu dah rasanya nk bubuh ganache atau frosting. Nak try pulak cara lain. Alhamdulillah akhirnya terlaksana jugak. Tapi x usah ditanya lah ada lagi ke tak...buat petang semalam, habisnya pagi tadi...heheh. Masa tengah panaslah paling sedap dimakan...rangup je rasanya dgn rasa walnut tu lagi...hmm mmg x dpt nk dijelaskan dgn kata2lah...hehe. My doter suruh buat lagi...huhuh. 

Malam tadi sempatlah rasa sepotong. Yang selebihnya hubby dan my doter lah yg makan. My doter mmg sentiasa menjadi juri tetap pd setiap masakan mamanya. Untuk resepi ni dia bagi 5 bintang...hehe...yelah tuuu...sebenarnya nk suruh buat lagi sb tak cukup...huhu. Nasib baik x susah sgt nk prepare. Janji bahan2nya ada boleh je on. Sediakan bahan2 streusel dulu dan kemudian simpan dalam fridge/freezer. Time hendak membakar kek, taburkan streusel ni atas adunan kek. Lepas tu bakar hingga masak. 

Kerana terlebih excited buat topping ni kan, DJ hampir2 terlupa nk letak gula perang...haha. Dah uli semuanya baru teringat yg gula x letak lagi..adehh...sb tu lah nampak mcm x sekata jer...hmm. Tak mengapalah...habis jugak semuanya...

Untuk resepi eggless ni pulak, DJ guna versi lain. Tak taulah versi yg ke berapa dah...heheh. Tapi Alhamdulillah..menjadi. Sesuai sgt dgn toppingnya. 

Jom kita semak resepinya ye. Berminat, bolehlah cuba. Terima kasih atas kunjungan anda semua... ^_^

Eggless Chocolate Cake with Chocolate Streusel Topping

Bahan A : ECC (loyang 6 atau 7 inci)
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1 3/4 cawan susu cair
  • 1 cawan brown sugar
  • 1/3 cawan minyak sayuran/minyak jagung/mentega cair
  • 1/4 sudu kecil garam 
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu kecil coffee flavour
  • 1sudu besar cuka makan (jus lemon pun ok)
Bahan B : CST
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 25g mentega sejuk (dipotong kiub kecil)
  • 1 sudu makan serbuk koko atau coklat
  • 50g brown sugar
  • secubit serbuk kulit kayu manis - optional
  • sedikit roasted walnut (ditumbuk kasar) - optional
Cara-cara :
  1. Bahan B : satukan kesemuanya kecuali walnut. Uli serta ramas-ramas hingga menjadi seperti serbuk roti. Kemudian masukkan walnut dan gaul-gaulkan sebati. Simpan ke dalam peti sejuk terlebih dahulu. 
  2. Bahan A : Ayakkan tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan. Manakala dalam bekas tahan panas/periuk, satukan susu cair, butter, koko, gula, garam, esen vanilla, coffee flavour dan minyak. Dengan api perlahan, kacau sebati hingga gula hancur. Kemudian tutupkan api. Biarkan ia suam sebentar. Barulah disatukan dengan tepung. Kacau dengan spatula atau handwhisk hingga tidak bergentel. Tapiskan jika perlu. Akhir sekali masukkan cuka dan kacau serta merta. 
  3. Pastikan oven sudah dipanaskan dengan suhu 170-180C(Sila adjust sendiri). Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapukan dengan mentega. Kemudian ratakan atas adunan dengan bahan B tadi. Jangan ditekan. Taburkan sahaja sehingga menutupi ruang adunan kek. 
  4. Bakarlah selama 40 minit atau hingga kek masak.

Pic ni ambik ptg semalam...belum sempat sejuk, dah hilang separuh...hehe

Alamakkkk!!...hari tu ada buat kek blueberry streusel tapi terlupa nk share resepinya kat sini. Lagipun dah terdelete gambar2nya secara x sengaja dlm memory card..huhuh. 
Lain kali je lah ye...jangan maraaaahhh... :)

15 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Dj,wah sama lah menu kita petang ni coklat2 gitu sedap nampak yg Dj punya ni berbanding dgn akak ehee

DjDayang Jack said...

@Bicara Kak Noor
w'salam kak...

ye ke?...hehe...sama tp x serupa. apa2pun nampak sedap sgt kek moist yg akak buat tu...nk exchange tp kek ni dh habis pulak...hehe.

DjDayang Jack said...

@Bicara Kak Noor
td dh komen kat blog Kak Noor tp rasa2 masuk ke dlm spam kot...huhuh

nOOrsha said...

eggless choc cake akak memang bes.... bile da kawenkan ngan streusel ni mesti lg bes kan..nak wat tp walnut takde plak..aisey....tensen tgk pic kek tu...terliur tahap gaban da ni.. hehehe

ogyep yummy mellow said...

wah kelasssss.... streusel lagi.... jarang orang buat dengan streusel... sedappppppp..

sury said...

salam k dyg..nyaman nk ooo..save resepi..blh try mlh..bgus juak x btlor..:)

Tina Othman said...

salam kak dayang, sedapnya menu

saya mmg peminat setia eggless cake kak dayang, tu pun lepas kak nor suggest haritu, mmg selalu buat =)

Gee® said...

Fuhh!! sangat mengancam jiwa raga kek ni... aduh mak.. tak tahan laa... jeles ai...

Qasey Honey said...

tgk mmg nmpk kek tu mesti sedap berganda2...kalau QH buat agaknye mesti jadi cmtu jugak...xsempat sejuk dh hilang 1/2...hehe..huby suka yg makan kek yg masih hangat2 tu lg..semerbak baunya kan...

hOtMaMa said...

i love ECC from ur recipe kak dayang!! mudah & sedapppp!!!

~Sya~ said...

KAk DJ, sya pun buat jugak ni semlm...sedap tapi sikit sgt rupanya...next time kena double kan...heheh...thanks

FnF Simple Life said...

aduh mengancam nye...

mama4A's said...

salam.. tq sbb share recipe nih.. smlm dh buat utk besday anak.. saya suke topping streusel tu..

cuma sy ni tk biasa buat kek.. nak tnya DJ.. nape kek sy agak kering bhgn bwh.. ada ke sbb sy tmbh lg 10 minit bakar? (bila dh cukup 40 minit tu belah tengah masih ada yg belum msk. sy tmbh 10 minit lagi..) huhu..

nak tnya jgk.. bakar nie guna api atas bwh ke? sbb streusel tu mcm agak garing bila dh siap..

tlg beri tunjuk ajar ye.. :)

fara kertina waty said...

Salam..Kak..saya minta izin buat kek ni dan derhakakan kepada versi baby..SMECC Lapis Rolled Oat..Love thiz SMECC so much..terpksa derhakan utk anak2 makan buah yg saya blenderkan dlm rolled oat..makasih..muah...>.<

Puan Lavender said...

Assalamualaikum

Kalau buat yg versi kukus, boleh tak nak buat topping versi ni?