Wednesday, January 04, 2012

Talam Pandan Kacang Merah



















Assalamualaikum dan salam ceria....

Dah agak lama tak buat kuih-muih ni kan...ari tu skodeng rmh ratu talam, Yatie...byk sgt pilihan resepi kuih talam kat situ. Rambang mata nengok..rasa nk buat semua jer..hehe. Semalam DJ plan nk buat kuih talam Permata Keledek...aduhh! berkenan sungguh dgn kuih tu sjk Yatie menayangkan resepinya tempoh hari. Malangnya, tak ada stok keledek. hmm..biarlah dulu. Nanti2 boleh buat gak kan. DJ try resepi ni dulu psl berkenan sgt dgn kaler ijo dgn purple kemerahan ini.. Lebih kurang sama jer dgn kaler blog ni...sesuai gitu kan..hehe. Apa2pun itu tak penting sgt, yg paling penting rasanya yg sungguh hebat dan kena dgn citarasa. DJ ni kan, kalau ada kuih, roti atau aiskrim yg ada kacang merah ni mmg takkan menolak punya. Semuanya DJ telan...sedap sgt!

Tak rugi mencuba resepi ni. Terima kasih byk2 kpd Yatie krn sudi berkongsi resepi yg sedap ni. DJ cnp resepi ke sini plak ye supaya mudah nk dijadikan rujukan bersama. Terima kasih sekali lagi.

Kepada pengunjung semua, terima kasih yg tak terhingga kerana sudi singgah dan tinggalkan jejak anda ke sini. Byk komen tak sempat DJ reply disebabkan masa begitu terhad utk DJ berada di alam maya ini. Terima kasih kpd yg telah sudi mencuba pelbagai resepi di sini. Syukur Alhamdulillah. Jika ada apa2 pertanyaan dan kemusykilan, silalah berhubung dgn DJ di Facabook ye. InsyaAllah DJ akan respon secepat yg mungkin.

Ok lah, jom kita semak resepi talam ni...sudi2kanlah mencubanya. tq. 

Talam Pandan Kacang Merah

BAHAN UTK LAPISAN BAWAH (loyang 10x10x2@3inci)
  • 1 1/2 cwn kacang merah*- yg telah direbus empuk
  • 1 cwn air*(* di kisar bersama)
  • 1 1/2 cwn tepung beras
  • 2 cwn santan sederhana pekat
  • 2 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)/tpng jagung
  • 1 cwn gula halus
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna merah

CARANYA
  1. Kisar kacang merah yg telah di rebus bersama 1 cwn air. Biarkan ketepi.
  2. Dalam bekas lain masukkan tepung beras, tpng hoen kwee/tpng jagung, gula, garam bersama santan. Bancuh semua bahan dan tapis.
  3. Masukkan kacang merah yg di kisar tadi dan gaul sebati. Masak hingga naik wap dlm 10 minit guna api sederhana saja- tutup api.
  4. Panaskan pengukus. Alaskan loyang dngn plastik dan sapu minyak di kelilingnya.
  5. Tuangkan adunan tadi dan kukus selama 25 minit.
  6. Sementara itu, buat utk adunan lapisan atas.

BAHAN UTK LAPISAN ATAS
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cwn gula halus
  • 2 biji telur
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cwn air (kisar bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan)
  • secubit garam
  • pewarna hijau

CARANYA
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap dlm 10 minit guna api sederhana je.
  2. Tuangkan adunan ke atas lapisan kacang merah tadi.
  3. Sebelum tuang adunan, pastikan tiada air bertakung di permukaan kuih. Sekiranya ada, sengetkan loyang dan guna tisu dapur utk mengelap air.Selepas tu, cakar2 sikit guna garpu barulah tuangkan adunan warna hijau.
  4. Kukus lagi selama 25 minit guna api sederhana saja.
  5. Setelah siap, buka penutup kukus dan biarkan 5 minit dngn api yg belum di tutup. Ini bagi mengeringkan permukaan kuih.
  6. Setelah siap, angkat loyang kuih dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.

21 comments:

Yatie said...

Assalamualaikum Dayang,
tq sudi mencuba resepi talam pandan kcng merah ni...waduhhhh cantik banget kejadian kuih ni...suka tngk dan sangat kemas potongannya..mana bahagian Yatie punyer..cepat2 nak rasa ni, dah terliur sangat ni...

DjDayang Jack said...

w'salam Yatie..

adehh...hahaha. pilihlah mana satu berkenan di hati. oleh krn Yatie dtg awl, bolehlah ambik yg kat atas sekali tu..hehe.

Mekasih byk2 yer Yatie. Suke sgt kuih ni. smlm asyik mamam jek sampai x hingat pesbuk..ekeke.

jap2 lg kte tayang kat sana lak ye...

ibh said...

Asalamualaikum
Kak Dayang sayang....menggoda betul kuih akak tu..menyerlah colornya..(^_^)

Kak Sam said...

Mak ai berpino mata saya. Suka makan kuih talam tapi malas nak buat sebab sekali buat seminggu baru habis.

DjDayang Jack said...

@ibh
w'salam...

ye ker?..mekasih byk2 ye...hehe. meh la try buat. sedap nih.. :)

DjDayang Jack said...

@Kak Sam

hahaha..berpino2 ek.. :D

kte pun sama, ade masa nk buat sendiri, ade masa main beli jek. yg kat umah ni plak ikut mood. kalau suke, satu hari pun boleh habis...tp Alhamdulillah kuih ni mmg menepati selera keluarga.

izahdaut said...

assalamualaikum..
yang berbahagia kak dayang, yang diraikan belog dapur ku sayang.. semoga semuanya semkin suksess di tahun yang baru ini..di sini.. saya mengambil kesempatan untuk mengatakan..bahawa..sesungguhnya.. saya.. sangatlah.. owwhhh teruja dengan kuih ituuuu.. apakah.. sangat cantik gabungannya. apatah bila bila menggigitnya. xsuke xsuke.. menggodaa.. kak dayang naaakkk. saya tungguh bawah bukit ekk

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Memang cantik bangat

Wan Anita said...

Cantiknya....mulusnya la...wan ambik ye sepotong....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam DJ...

sangat tergoda melihat kejadian talam pandan kacang merah mu ittew.... bak terasa2 kat tekak manis2 lemaknya tu.. apa2 kita copy simpan dulu resepinya ye... mana tau dtg kerajinan yg melampau.. maka terhasillah kuih ini.. hehe.. cuma dok memikir2 ni.. kalaulah saya guna loyang 4 segi 10x10 inci.. sah2 tak muat periuk kukus ku ittew... hehehe.. nampaknya kena guna loyang bulatlah ni kalau nak buat nnt.. soal byk tak menjadi halangan sebab boleh agih2kan ke baby sitter, anak2 ke sek & makcik jugak.. hehe.. TQ ye DJ..

Nieza said...

wahhh cantiknya rupa talam akak ni..memang sedap sgt.. saya pun dah buat kuih talam resepi kak yatie ni:)

Cute Oven said...

cantik nye kaler hijau tu...yang merah tu pulak mcm ade dua kaler...

ady said...

as-salam dayang

menarik dan cantik ady tgk talam ni..menyelerakan yummy..

DjDayang Jack said...

@izahdaut

w'salam....

hahaha...the best comment of this year...ekeke.

Alhamdulillah...amin2. Sama2lah kita sukses dlm apa jua bidang yg kita ceburi, teruskan berkarya sampai bila2. ^__^
hehe..sgt teruja eh...tp x suke..yelah tuuu..pi buat cepat! xyah nk mintak2 kat akak..udah finished..hahaha.

DjDayang Jack said...

@Paty's Kitchen - Cook with passion.

mekasih...jom try buat. mmg sedap sgt! :)

DjDayang Jack said...

@Wan Anita

tq. Meh la try buat. Nak kasi, dah habis lah pulak...hehe

inahar ali said...

waduh dayang cayang..cantik banget!! begitu menawan talam mu itu hingga terkedu kaku lidah akak tak terkata! perghh kalu dapat ngap lagi ler leh pengsaann!!

~~zAnAfAhMi~~ said...

Rasa nk gigit gmbr ni.....heheh....kesukaan akk ni tp x pandai menalam.

suri solehah said...

dj..kemarin akak dah cuba resipi ni..sedap..rasa nk buat bg mil..tunjuk skill huhu..tq kongsi

kaksu said...

cantiknya talam ni dayang...akak tak pandailah nak menalam hehe...tapi arini akak copy resepi cinnamon bread tu yea...terima kasih banyak, sedap sangat...

Anonymous said...

Assalamualaikum, today akak surf Dayang's blog and sangat-sangat berterima kasih kerana sudi mengongsikan resepi-resepi dalam blog ini. Semoga Allah SWT memberkati kita semua, Amin. :) Salam perkenalan juga dari akak fm Brunei.