Sunday, July 17, 2011

Paprik Campur

Assalamualaikum.....

Kembali bersiaran....alahai...tuan rmh ni asyik menyepi jer. Kejap ada, kejap tak...ehehe...yalah kan, begitulah lumrah berblogging, yg sentiasa ada pasang surutnya. Namun, syukur sgt2, DJ msh dpt berkarya sehingga skrg. Terima ksh juga atas sokongan anda semua. DJ terharu krn msh ada yg sudi berkunjung dan meninggalkan jejak di sini biarpun ada kalanya komen2 yg diberikan tak sempat dibalas dan mungkin juga terlepas pandang. Maaf sekali lagi. Saya insan biasa yg serba kekurangan... :)

Ok, nak tau ke mana menghilangnya si puan dyg 2-3 hari ni??...hehe. Sebenarnya, kte ni baru jer pulih dari demam....demam2 biasa jer tp Alhamdulillah...dh kembali sihat seperti biasa. Semalam ingat nk tulis n3 tp tiba2 jer semangat ni hilang. Rasa malas sgt nk mengadap komputer...haihh..mahu rasanya nk stop blogging jer tp tak sampai hati plak. Nak ambik cuti takleh lg sb dah apply cuti panjang menjelang raya nanti...hehe. Apa2pun, kita tengok jelah yer. Kalau tak ada aral melintang, DJ akan update. Lagipun ada 2-3 lagi n3 kek kukus raya yg akan DJ share kat sini nanti. Pastu projek mengukis plak...InsyaAllah. 

Oklah, hari ni masak yg simple jer. Lauk paprik campur. Nak perhabiskan segala stok yg ada ni dulu sb ptg2 karang ada stok baru nk sampai ke rmh. Jadi, kena clear apa2 yg patut. 



Paprik campur ala Thai ni mmg ramai dah tau resepinya kan. Memang sgt sedaplah dimakan dgn nasi panas. Lain2 lauk ialah sup tulang tp sup tu dibeli instant mlm tadi tp msh berbaki. DJ hanya panaskan semula utk hidangan hari ni. 

Kita layan jelah dulu yer lauk paprik nih. Jap2 lagi DJ tulis resepinya yg ringkas tapi sedaaaaaaap sgt!

UPDATE sudaaaah :

Resepi Paprik Campur
by : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • sedikit udang, sotong, hirisan isi ayam atau daging rebus
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1 sudu besar sos tomato
  • sedikit kicap manis/masin
  • sedikit sayur campur (karot, kacang panjang, bunga kobis, jagung muda dll)
  • garam dan gula secukup rasa
  • 4-5 biji cili padi (diketuk)
Cara-cara :
  1. Goreng udang, sotong dan isi ayam/daging hingga 3/4masak. Kemudian, toskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan tadi, tumis bawang putih hingga terbit bau. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap dan sedikit air. Kacau sebati. 
  4. Apabila sudah mendidih, masukkan kesemua sayur campur, bawang, daun limau purut, cili padi, dan bahan-bahan selebihnya. Gaul-gaulkan hingga sayur hampir masak.
  5. Akhir sekali masukkan udang, sotong dan isi ayam/daging tadi. Kacau sebati hingga masak.
  6. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.

7 comments:

noor said...

lihat gambar pun dah naik seleraku.

umi said...

salam. mmg nampak so tempting..! tiba2 rasa cam lapar balik huhu..

che'iza said...

Kak Dayang... badan tu baru jer baik demam... baru kebah... Akak dah sampai siam dah... sedapnyer.....

ibn suhaimi™ said...

salam kak dayangjack.blogspot, bestlah lamannya sentiasa ada manfaat taw..

saya akan cuba di bumi syam ini pulak, cuma udang susah cark:)

Mas said...

kak dayang...
nasi paprik satu...he..he..
sedappnya tengok..

fh said...

waduhh2..udang ngan sutung tu melambai-lambai tekakku...
kolestrol ku jua melompat lompat naiknya...
apa pun rsp ni nmpk sedap..pasti sedap...:)

LinRosly said...

Assalamualaikum...Terliurnya Tgk Paprik Tu...