Thursday, June 02, 2011

Kek Pisang Gebu

Assalamualaikum...dan selamat sejahtera semua...

Entri ni DJ publish tgh mlm tadi tanpa kata2... Ni baru nk bercakaplah ni...tak sah kalau tak menulis apa2 kan...hehe. Malam tadi mengantuk sgt2 tp sempat gaklah tayang kek dgn resepinya. Alangkah terkejutnya DJ membaca komen2 you all ni....k.ham, siap ckp psl rotan montot lak yer...huhu...dasyat betul lah!...nasib baik dah update kan kak....kalau tak, mau jer cabut lari cam cerita hantu Kak Limah tuu...hihik. Anyway, trm ksh byk2 kerana sudi tinggalkan komen. Jap lagi kita balas k.

Ok2....berbalik cerita psl kek pisang ni....actually, DJ nk bagi kelainan sket pada resepinya. Sebelum2 ni dah selalu buat kek pisang yg biasa2 tu...mcm yang dijual kat Giant tu lah...mmg sedap rasanya. Untuk kek pisang ni, kalau tengok kat resepinya, DJ tak menggunakan soda bikarbonat sb buat masa ni tetiba jer allergik dgn benda alah tu. Jadi, bg sesiapa yg sama kes dgn DJ ni, bolehlah mencuba resepi ni. 

Isi pisangnya letak satu cawan jer sb DJ nk bagi kek ni ada rasa pisang sket dan rasa kek sket. eh, cam mana nk cakap eh...nanti cubalah sendiri yer...baru tau hasilnya mcm mana kan..:)

Kek ni mmg lembut dan gebu especially kalau dah dibiarkan semalaman...lagi lembut dan lembap.Rasanya pun semakin sedap. Tang sukatan gulanya plak, kenalah adjust sendiri yer. Kalau pisang tu dah terlebih ranum atau manis, bolehlah dikurangkan sukatannya. Atau jika suka, boleh juga letak chocolate rice selepas adun dengan minyak jagung/mentega cair. Ikutlah daya kreativiti masing2. 


Selamat mencuba!

Kek Pisang Gebu
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 8 inci (menggunakan api atas & bawah)
  • 2 cawan  tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan pisang yang sudah dilecek
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 1/4 cawan susu cair atau susu segar
  • 4 biji telur gred B
  • 1 cawan gula kastor (-/+)
  • 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
  • 100 ml minyak jagung atau mentega cair
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
  2. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
  4. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  5. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan. 
  6. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.


37 comments:

Citarasa Rinduan said...

assalmualaikum kak dayang..

wah..pepagi lepas sayur dapat layan kek pisang gebumu ini...

meleleq.....

PS, kat dapur ada setandang pisang.. wait masak... ehehhehh

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

ada campuran horlick...mesti rasa dan bau lagi besttt..

lina said...

wow first time kek pisang campur horlick...harus di copy recipe ni dulu :)

Mas said...

perhhhh...memang gebu kek pisang ni..
boleh try nanti....

Yat Maria said...

Salam DJ

ishhh apa2 cake yg DJ buat, sumer menggoda & menggoncang jiwa raga arr... kat umah ada pisang, harusla ai pi godek jadikan kek ni kan...

Anna Qawina said...

waaa...gebunya...

L@dyKichiMachiko said...

yummyyy....gebu sangat dan mesti sedap.thanks for sharing the recipe. nak try la pasni.

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya
;)

http://www.zuwairiaiman.com

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak... memang nmpk gebu sgt kek pisang tu... nmpk sedaaaap... suka mkn kek pisang mcm nie..

..::tarabozu::.. said...

nak try lah..cam sodap jer..

http://tarabozu2.blogspot.com

~K Ham~ said...

DJ..i love u dear..........muahhhhhhhhhhhhhhh...
tq for the lovely receipe...akak ambik resepi ya....sayangggggggggggggggggggg...muahhhhhhhhhhhhhh...

~K Ham~ said...

DJ..akak xjadi nak rotan montot ya...akak dah simpan rotan....

norlie said...

NAMPAK LEMBUT KEK TU

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam DJ..
cantik elok naiknyer walaupun tak guna soda bikarbonat... tang gebu tu.. pasti dari kesan ovalatte kan? kalau ada bahan tu mesti kek gebus & mantap.. yelah.. adalah sikit2 kesamaan.. tp ada jugak kelainannya dari resepi yg akak buat tu... lenkali leh try resepi ni pulak kalau ada pisang & kerajinan.. hehehe...

Zaliedana said...

Assalam Kak,wah mmg nmpk gebu kek nih..Mesti sedap n dakelainan sbb da horlick..InsyaAllah bila2 nnti leh la wat..

DJ Dayang said...

@Citarasa Rinduan

w'salam ayu...

hrp2 ayu n famili sht2 belaka yer. akak dah 2 kali buat kek pisang versi gini...mmg ngamlah dgn selera akak...hehe

DJ Dayang said...

@lina

hehe..selamat mencube yer lina...mmg sedap pd anak tekak ni..

DJ Dayang said...

@Mas
InsyaAllah sedap...happy baking yer mas :)

DJ Dayang said...

@Yat Maria
w'salam...
Alhamdulillah...syukur...hehe
tp kek2 yg DJ buat bese2 jer. Kalau org suke, DJ lg suke...hehe

DJ Dayang said...

@Anna Qawina
tq...Alhamdulillah... :)

DJ Dayang said...

@L@dyKichiMachiko
u're welcome...slmt mencube yer...tq :)

DJ Dayang said...

@Zuwairi Aiman
trm ksh sudi berkunjung....InsyaAllah, nanti sy singgah yer..tq

DJ Dayang said...

@Diana @ Melley Mey
w'salam...

mmg sedap kek ni, nanti senang2 boleh cube yer. tq

DJ Dayang said...

@..::tarabozu::..
silakan...tq. InsyaAllah sedap... :)

DJ Dayang said...

@~K Ham~
lebiu too...hehe. ambik resepi kene byr upah tau...ngeee. tq kak

DJ Dayang said...

@~K Ham~
rotan akak tu bg jer kat DJ. nanti kalo akak x jd buat kek ni, sonanglah nk rotan balik..haha

DJ Dayang said...

@norlie
thanks. Alhamdulillah... :)

DJ Dayang said...

@MaDiHaA a.k.a Ratna

w'salam kak..

tq. ovalette tu mmg membantu. stkt ni kalo buat kek stail gini mesti menjadi n kek tersangatlah lembut dan gebu.mmg ade sket persamaannya...

apa2pun kek yg akak buat tu pun nmpak sedap dan gebu. nanti2 bole cube resepi jika sudi yer kak...hehe

DJ Dayang said...

@Zaliedana
w'salam...
tq..Alhamdulillah..kek ni mmg gebu dan lembut. slmt mencube! buat 2 loyang tau...nanti seloyang tu bg kat akak..hehe

DJ Dayang said...

>Nazrah Bakery

bau horlicks tu mmg akan menyedapkan lagi rasanya...mmg best!

Anonymous said...

masa bakar kek ni guna api atas bawah ker...

Huda said...

Hi DJ,

Greetings from Singapore. Came to your blog from Kongsi Resepi and I must say that I really enjoy looking at every recipe that you have posted in your blog and I love reading the posts that usually accompany the pictures.

Nak ucapkan terima kasih kerana sudi mengongsi resepi-resepi yang sedap-sedap belaka terutama sekali untuk newbies like me!

May Allah bless you for passing on your knowledge generously! =)

faieza aaroonf said...

sya dah try kek pisang dj ni semalam...
cume tak letak ovalette ngn horlicks..tp masih sedap dr kek pisang be4 yg sya pernah cuber...
thanks dyang...

Lavender Lady said...

as salam

kalau bab baking ni sya selalu confius pasal api atas & api bwh masa membakar tu... utk ke pisang ni, dj guna api apa ya masa membakar tu?

ogyep yummy mellow said...

Salam DJ,

few days back ogyep google around for a resepi kek pisang.. Nak try yang something different konon.. So, came accross your abov recipe, a little bit different cos guna Horlicks. ogyep baked one & the cake turned out to be so good.. tqvm for sharing d recipe..

ogyep minta izin copy & paste d recipe untuk my next posting ya..

Thank u so much.. LOL

Rokiah Kasim said...

wow....menjadi serupa mcm dlm gambar tq 4 sharing recipy

Rokiah Kasim said...

thanks for sharing the recipe