Tuesday, June 28, 2011

Kek Lapis Happy Day (kukus)


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Macam tak lengkap jer dapur ni kalau tak buat dan tayang kek setiap minggu kan...hehe. Dekat2 nk puasa dan raya ni InsyaAllah, makin byklah resepi kek kukus keluar. Dah namanya peminat kek kukus kan, nk buat mcm mana.

Semalam mmg happy sgt bila melihat hasil kejadian kek ni. Betul2 buatku happy. Alhamdulillah...dahlah cepat dikukus, sedap plak tu. Inilah antara kek lapis kukus Srwk yg menjadi kegemaran DJ sekeluarga. Time raya, mmg wajib buat. Biasanya DJ akan menggunakan sukatan gelas utk membuat kek ni. Tapi kali ni DJ buat ikut sukatan cawan metrik. Itupun buat 1/2 adunan jer. Saja nk buat minum petang sekaligus dpt share resepinya di sini. Lagipun, tempoh hari ada yg request resepi kek kukus yg menggunakan serikaya. haaa..sedang eloklah ni. Yg request tu plak dah lama, tahun lps rasanya. Cuma DJ belum ada kerajinan lagi nk mengukus menggunakan serikaya. Harap2 yg mengantar emel tu tak terlepas pandang plak kali ni yer...hehe.

Sekali lagi DJ ulang yer, kek ni teramat sedap. Setelah adjust mengikut versi baru DJ, ternyata hasilnya tak menghampakan. Sedang elok jer kejadiannya. Taklah manis sgt kalau dibandingkan dgn resepi asalnya    (sukatan gula boleh adjust what....). Selain tu, kek ni padat tapi lembut. Kalau rasa berminat, bolehlah cuba resepi ni. Nanti DJ akan sertakan sekali bahan resepi asalnya yg menggunakan gelas kaca transparent. Gelas yg biasa DJ pakai tu boleh muat 200 ml air utk menyukat bahan-bahan kek ni. Tapi terpulanglah pd selera masing2lah yer. Nak guna cawan metrik pun boleh, gelas pun lagi boleh.... :)




Kek Lapis Happy Day(kukus)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 6" x 6"
  • 3/4 cawan tepung superfine (diayak)
  • 1/2 cawan tepung gandum (diayak)
  • 5 biji telur A
  • 225 g mentega berkualiti tinggi 
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1/2 cawan serikaya
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 sk serbuk nescafe 
  • pewarna hijau (DJ campurkan dengan pes pandan), merah, kuning dan coklat
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Balutkan penutup pengukus dengan tuala bersih. Sediakan loyang kek. Alaskan dengan kertas serap minyak dan sapukan mentega serta ditaburkan dengan sedikit tepung.
  2. Putar mentega bersama gula hingga gebu dengan kelajuan maksimum. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
  3. Masukkan susu pekat dan putar lagi.
  4. Masukkan serikaya dan putar lagi hingga sebati.
  5. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan.
  6. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
  7. Warnakan hijau, merah, kuning dan satu adunan lagi dicampurkan dengan pewarna/perisa coklat dan serbuk nescafe (kacau sebati). Kemudian setiap adunan dibahagi dua lagi supaya menjadi lapan lapisan. Tapi kalau nk buat 4 lapisan saja pun boleh. 
  8. Untuk lapisan pertama, tuangkan adunan warna kuning dan ratakan. Kemudian tutup loyang dengan kertas foil tetapi hendaklah direnggangkan. Kukus selama 5-7 minit atau sehingga adunan dah tak cair. Kemudian buat lapisan keduanya. Ulangi proses sehingga habis. Untuk lapisan terakhir, sila kukus 20 minit lagi supaya kek masak sempurna.
  9. Setelah masak, tutupkan api. Sejukkan kek sebelum dipotong. 

Bahan-bahan untuk resepi asal :
  • 10 biji telur ayam
  •  12 oz mentega berkualiti tinggi
  • 1 gelas gula halus
  • 3 gelas tepung gandum
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 16 oz serikaya
  • 2 sk esen vanilla
  • 1 sudu besar serbuk nescafe
  • pewarna hijau, merah, kuning dan coklat
Cara-cara : - SDA -

update lagi :
**maaf resepi yg menggunakan loyang 6 inci sudah diedit balik. hrp maklum.
**kek kukus Happy Day ni ada versi menggunakan kismis utk taburan pd setiap lapisan. Kalau nk guna bahan tu pun boleh. 
**di bawah adalah contoh cawan dan sudu metrik. (Gambar pinjam dari Pakcik Google...tq)



30 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam Dj..wah merianya warna kek ni..suka sangan tektel kek pun npk lembat sukaaaa tau kek lapis cam ni..leh cuba...nak rasa 5 keping

lina_pg said...

amboi cantik berseri2 kek lapis dia..ada lagi ke tu?meh tuko ngan bingka keledek

ibh said...

Wahhhh...Kek lagii..Cantik..cantik...Masuk list..(^_^)

Zaliedana said...

Wah kak dayang,taditgk lapis asam manis kat umah kak yati dah tergoda,yg nih plak tergoda juga,mmg kena msk list yg wajib buat utk raya nih,nmpak sedap n ,moist jer..

tun_telani said...

cantiknyer kek akak.. kak dayang nii rajin lah.. tun selalu comot bila bab melapis2 nih.. hehe

Wanieyra said...

sedapnya kak dayang...

nak tanyalah kak..
- cawan metrik tu mcm mana pulak? ira biasa guna cawan yg blh muat 200ml tu...blh guna yg tu tak?
- kalau guna mentega biasa blh tak?

chikadakbiru said...

salam kak Dayang..

Mak sy pun rajin wat kek happy day nih ..memang sedap dan very moist..
bile akak tayang kek nih..rase cam nk buat lagi hihi...tak tahan tengok cantik gambar!!

Lydia said...

dijual tak sumer kek2 akak nih? huhu.. dah mgidam nih.. hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam DJ...
cantik & kemas hasil tangan DJ..rajin melapis..

CT Delima said...

As'salam Dayang

Alhamdulillah...tr kasih banyak2 Dayang sebab berkongsi resipi yang memang mengancam ni. kak ct memang suka buat kek kukus versi dayang. memang mudah dan sedap tak tipu. kak ct mintak izin amik resipi lah ya. boleh juga buat tuk hidangan dihari raya nanti..maceh dayang cayangggg..muahh!

cara dayang melapis tu sama rata jer, Dayang guna apa ya :D

DJ Dayang said...

@Sheila Shafeareen
w'salam kak...
hehe..tq2...kek ni mmg akan buat org happy kak sb tu ler kalernya meriah...
ehem..5 keping tu cukup ker??...heheh

DJ Dayang said...

@lina_pg

nak! nak!..kte suke bingka2 ni esp buh keledek...tp nk seloyang...xnk separuh2...ahaks...

DJ Dayang said...

@ibh
kek ni dh lm x buat kan..tetiba mengidam lak...hehe.

DJ Dayang said...

@Zaliedana

o yer ker...x prasan lak kat umah kak yatie ade kek asam manis...sedap tuu...
kek ni pun sedap gak tau...nanti try yer :)

DJ Dayang said...

@tun_telani

tq tun...bese2 jer tu. bab melapis ni kene bersabar dan berhati2. tu jer tipnya...hehe

DJ Dayang said...

@Wanieyra
cawan metrik tu ade byk jenis, yg kat atas tu contoh cawan metrik. yg satu lagi tu yg cawan plastik/kaca yg ade sukatan gm/cc/ml. Cam sukatan botol susu bdk tu ler... :)

kalau nk guna cawan 200 ml tu pun boleh tp sebaik2nya guna resepi asal kek ni. sukatan gula plak ikut taste masing2.

DJ Dayang said...

@chikadakbiru

w'salam...

wahh! rajin mak buat kek kan...bestnya dpt mkn...akak pun suke kek ni. teksturnya yg best dan wangi2 nescafe tu yg buat rs x muak jer mkn kan...hehe

DJ Dayang said...

@Wanieyra
eh..lupe nk jwb satu lg soklan..ape lah makcik nih...haha

mentega jenis apa pun boleh guna, tp kalo guna jenama yg berkualiti tinggi tu lagi bagus mcm SCS. Hasil kek pun bagus. tp xpe ler...nk guna yg biase2 skdar nk cuba2, boleh jer... :)

DJ Dayang said...

@Lydia
hehe...sorry dear, akak x jual kek buat masa ni. InsyaAllah, nanti2.. :)

DJ Dayang said...

@Mama Hawa/Mama Nani
w'salam...

hehe...tq2. rajin ni x slalu dtg. pd masa2 tertentu jer...tp kalo dh teringin sgt kan...rajin x rajin buat gak...haha

DJ Dayang said...

@CT Delima

w'salam kak CT cayaaanng...hehe.
tahniah yer akak masuk paper that day...suke nengok...kte lak x dpt dtg sb ade hal...hehe.

akak, kek ni mmg sedap kak. InsyaAllah...pasti akak suke. kalau akak buat, jgn lupe jemput dyg dtg tau...heheh.
Alhamdulillah...dyg amat berbesar hati sekiranya ade yg sudi mencube resepi kek yg ade di rmh ni...
maceh gak buat kak CT sb x jemu2 cube resepi dyg...mmmuah...

lapisan tu lak, bese dyg guna bekas2 kecik cam cawan kecik atau mangkuk kecik yg sama saiz utk sukat atau bahagi adunan supaya nmpk sekata. nak sukat guna gram malas pulak...hehe

Mieza said...

Ya Allah terliurnya kek lapis ni..mieza ni memang peminat kek lapis..blk kursus ari khamis ni nak buat gakkkkk..nak sepotong kak dayang!

DJ Dayang said...

@Mieza
kalo rmh dekat boleh jer akak jemput mieza dtg mkn kek ni...berpotong2 pun boleh...heheh.
kek ni mmg sedap tau, bl2 senang leh cube resepinya... :)

cik cek said...

Salam dari kak cek...
Lapisan kek yg ceria warnanya...lamanya kak cek tak buat kek2 lapis ni...lum sampai seru rajin...he he...:)

noorsafone said...

dayang..terimakasih sebab dh mengedit resepi tu menggunakan cawan metrik ya,senang sikit nk buat.kak noor nk tanya,Dayang gunakan loyang 6x6 tu utk 1/2 adunan ya..?

DJ Dayang said...

@cik cek

w'salam kak cek...

tu ler kan...sebenarnya dyg dh 3 minggu asik dok memikir nk buat kek lapis ni. jadi ke tak jadi nk buat. Malas ade, rajin pun ade. tp selera nk mkn kek ni membuak2. Alhamdulillah...akhirnya terbuat gak...hehe

DJ Dayang said...

@noorsafone
sama2 kak.
loyang 6 inci tu utk 1/2 adunan. kalau nk buat adunan penuh, boleh guna loyang 8" x 8" atau 9inci. selamat mencube yer kak noor. tq sudi singgah. :)

Anna Pisoon said...

salam pn.dayang...sy dah cuba dah kek happy day ni..tp sy punyer kek terlalu berminyak le pulak...salah sukat butter kot...tp rasanye sodap..agk2 ada tak petua nak kurangkn texture kek yg berminyak ni ek....

Nieza said...

cantik...suka tgk hasil lapisan kek yg akak buat ni:)

Jocinta said...

Assalamualaikum Kak DJ..

Saya suka btol baca blog akak ni.. Gambar2 yg ada sume mengancam sampai saya rasa cam nak telan je skrin PC ni.. Hahahaha..

Kak, saya ada soklan nak tanya berkenaan kek lapis ni.. Saya harap akak boleh bantu saya..

Masuk kali ni dah 8 kali saya cuba buat kek lapis sisik ikan, tapi bila dipotong, isi dalam nya macam terlalu basah ala-ala mentah gitu.. Macam2 dh saya buat.. main dengan temperature.. alih rak.. tapi result masih sama.. Kenapa yea?? Semalam saya cuba buat lagi tapi dek kerana mengantuk, lapisan atas saya susun dengan coklat cadbury.. Hahahaha.. Adakah sukatan saya yang tak betul?? Haish.. saya minat sangat dengan kek lapis ni.. tapi sedih btol sebab asyik tak jadi jer..