Saturday, June 11, 2011

Donut Ball (Resepi II)


Dah byk kali gak buat donut dgn menggunakan ovallete. Sangat lembut dan gebu biarpun hanya menggunakan tepung biasa. Tetapi jika menggunakan shortening, tak perlulah letak ovallete. Tetapi DJ sebenarnya mmg tak gemar pun guna shortening sb mcm tak kena jer dgn selera anak tekak  ni. 

Resepi ni adalah mengikut citarasa DJ sekeluarga. Alhamdulillah....mmg cepat laris!


Donut Ball (Resepi II)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
  • 2  1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 cawan air suam (direndam hingga berbuih)
  • 1 sudu kecil ovallette
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1/3 cawan air / susu segar (-/+)
  • gula saduran
  • **(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)

Cara-cara :
  1. Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.


sila klik pd gambar utk lihat lbh dekat

26 comments:

Mas said...

Assalamualaikum kak dayang...
gerammnya mas tengok donut2 yg gebu tu.....
mulat2 jerk..

suri solehah said...

nampak donat yg bersalut gula...dan2 nak mintak kopi resipi..tq DJ

izahdaut said...

kak dayang... donut ball 10 ketuiii.. oo tak nah buat donut letak ovalet. banyak beza ye kak dayang

hajar said...

sedapnyeeee.... bleh cuba ni....

DJ Dayang said...

@Mas
w'salam,

tq mas. donat ni mmg gebus sgt...nanti cube eh.. :)

DJ Dayang said...

@suri solehah
silakan yer...tq & selamat mencube! :)

DJ Dayang said...

@izahdaut

dh habis ler dear...akak pun sempat makan 2 ketui jek...hehe..

kalo nk tau bezanya izah kene buat sendiri. akak ltk ovalet sb xnk guna shortening. penah buat tp kan lidah akak ni mmg x match langsung dgn mende alah tuu..x tau nape..rasa cam payau2 pahit sket..tp bl guna ovalet jd ok lak.

DJ Dayang said...

@hajar
tq...selamat mencube yer. :)

Anna Qawina said...

cantiknya donat..nak kopipes rsp ye kak..tq..:)

DJ Dayang said...

@Anna Qawina

silakan yer...tq :)

CT Delima said...

As'salam Dayang

pantang jumpa ada resipi yg mudah, macam nak buat jer. okey k.ct salin dulu, buat mesti buat. yang penting donat ni nampak sedap dan best. k.ct pun tak gemar sangat guna shortening gak. ada bahan baru boleh cuba. Tr kasih dayangggg :D

DJ Dayang said...

@CT Delima
w'salam kak..
adehh..tetibe jer line putus..dh panjang lebar menaip tadi...huhu

donut ni mmg sedap dan lembut sgt2. bdk2 mmg suke jenis mulat2 cenggini. ari ni pun ade yg request lg..huhu..kene tunggu rajin jelah..hehe

selamat mencube yer kak...tq

Sue's said...

saya x pernah lagi buat donut guna ovalett... nanti boleh la cuba...

Sal Saari said...

anak2 saya memang suka mkn donut, cuma belum pernah lg try buat guna ovalett..

Yatie said...

uwaaaa.. menariklah resepi donut ball ni..ada kelainan guna ovalete..nak cuba gaklah...tq..

Peri PiA said...

Assalammualaikum sys dj :)

waaa,dpt sebiji ball tu msk mlt pia kan best hihi

CikGu NOr said...

peberet anak2 ni donut..mintak Kopi ni resepi yer...nak buatnye x tau lagi..heehe

♥LOVE2COOK♥ said...

Yumm yumm doughnuts!!! Looks fantabulous dear ;)

Brought you some prawn :)

Hani in Canada said...

Salam Dayang ... resepi donat pakai ovalette? Mesti nak try ni, kebetulan haritu ibu mertuaku baru ship-kan ovalette. Kalau Hani taruk semua bahan2 ni kat dlm breadmaker, boleh tak?

Sue said...

salam kak dayang...dah cuba buat donat ball ni, tapi x cun la... macam x berapa jadik lagi, tapi rasa dia okeh...

Rabiatun Adawyah said...

As'salam kak..lama Tun tak singgah sini..mohon copy resipi donut ni yer kak. terima kasih

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. blog menarik.. singgah la ke blog saya :)

Singapore food and recipes said...

salam, memang geram sangat saya tengok donut tu la. ini kalau buat untuk buadak budak mesti habis cepat dorang bedal. cute. kalau saya agak bole telan 20 sekali ngan kopi 0 :))

Anonymous said...

Salam! Kak dayang, sukatan air suam tu dalam apa ye? 1/4 sudu ke cawan? Terima kasih

DJ Dayang said...

@Anonymous
Oopps! ter'miss' plak...hehe. tq. Sukatan air suam tu dlm cawan ye...tq

Lelord said...

uwaaaa x lulus la buat donut ball ni, bile goreng dia merekah huhuhuhu agaknya x kembang kot