Monday, April 11, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake...lagikkk!

Buat lagi untuk disedekahkan kpd jiran. Kali ni bubuh siap2 dalam cup. Terima kasih tak terhingga buat kak Nor Ganu(jiran yg jauh tp dekat di hati) yg telah menjadi org pertama mencuba resepi kek nih...berbaloi2 kan kak??...hehe. 

Yang ni msh panas lagi tau..baru kuar dari oven...tak sabar2nk tunggu sejuk..daah kena ngap...heheh. 

Kalau nak buat untuk big family atau utk tetamu, DJ sarankan buat 2 adunan atau lebih. Resepi ada DI SINI. DJ menggunakan cup berukuran 5.5cm (saiz M) dan dibakar dengan menggunakan suhu 160C selama 35 mnit. Untuk 2nd trip, ambil masa 30 minit shj. O ya, serbuk koko cap Kijangku dah habis, jadi, terpaksa guna koko biasa jer. Jadi, kaler pun tak hitam sgt. Apa2pun, tetap sedaaaappppp!!

Kek eggless ni mmg beginilah kejadiannya (i likeee...). Walaupun ada berlakunya keretakan kesan dp gempa bumi tp x usahlah dipandang pada rupanya yer...hehe. Selamat mencuba!

30 comments:

Anonymous said...

assalammualaikum..

dayang,saya nak tanya boleh?antara cuka dan jus lemon yg mana lebih elok utk kek ni..tqvm

DJ Dayang said...

@Anonymous

w'salam,

boleh...cuka dan jus lemon kedua2nya mempunyai fungsi yg sama dan kedua2nya elok utk kek. Cuma bg yg alergik dengan cuka, bolehlah guna jus lemon jer. Tapi kalau guna cuka dgn kuantiti sedikit, tak jd masalah. Kek pun tak ada rasa masamnya. In fact, dyg mmg sentiasa menggunakan cuka utk kek eggless mcm ni. hrp dpt bantu eh. tq.

K.Nor said...

berbaloi2... memang teramat berbaloi.. bahan simple, proses pembuatan pun simple, bakar pun kejap jer.. hasilnya? super duper yummy!! hehe promote lagi :)

dah la sedap, jimat lak tu tanpa guna telur dan rasanya kek yg eggless ni lagi sedap dan tak muak cam kek coklat biasa ... best :)

Chik Mimi said...

waduh2x dah tirgado tambah pulak kena racun ngan kakak sifu

DJ Dayang said...

@K.Nor
speechless bl dpt respon dr kak Nor. thanks a lot, kak. mmmuahh!

DJ Dayang said...

@Chik Mimi

racun terbaekkk dari ladang....hehe. hai chik mimi..bl nk bersilat tu??...hehe

Mas said...

ni yang tak sabar2 nak menerai kek coklat kak dayang ni....
memikat hati betoiii

Kak Rosaliza said...

Assalam dj ku sayang, hrp2 sihat n ceria selalu ya. nak kena cuba ni lain kali, menarik n gebusss je

Taufan Bin Ribut said...

gluup!!!nak!!!!







meh jemput datang blog..^_^

Kak Sam said...

Jelesnya kat kek ni. Begitu femes sekarang ni.

Nieza said...

amboi kak buat lagi ke?...haha tak dan sampai umah nk rasa kek pun dh abis.... laris sungguh kek yg mabeles ni yer kak...nanti nk kena cuba gak ni..hehe

Zaliedana said...

Assalam kak,nnti msti ramai terjangkit virus kek nih..Mmg nmpak moist gile kek nih..

Nur Ede said...

Assalam Dayang...
Akak singgah lagi umah dayang nie.. terghuda betoi ngan Super Moist Eggless Chocolate Cake yang dayang buat tu... akak teringin betoi nak buat nie... akak copy resepi yerk... thanks Dayang...

DJ Dayang said...

@Taufan Bin Ribut

dah singgah dah tq eh...lapo lg ker??..heheh

DJ Dayang said...

@Kak Sam

bese2 jer tu..mane ade femesnya...heheh

DJ Dayang said...

@Nieza
mmg patut dicube pun kek ni..nk buh dlm cup pun boleh..loyang pun ok..tp bdk2 ni kan mmg terpikat kek dok dlm cup...heheh...
moga2 kena dgn citarasa nieza sekeluarga yer.

DJ Dayang said...

@Zaliedana

hehe..xper, jangkitan virus sht xper...heheh. Mudah2an kek ni kena dgn selera si pemakannya... :)

DJ Dayang said...

@Nur Ede
w'salam kak...

silakan yer kak. no problem. moga2 sukses dan dpt menepati selera akak sekeluarga yer. tq sudi singgah... :)

Yatt Othman said...

Hai Dayang, bole tanye x? Kenapa aritu I try wat kek super moist tu nie dia bantat ler...air sejuk tu means air sejuk dari aisbox ker air sejuk yg di suhu bilik ek??? Frust ler I wat x jdk...tolong2...tima kasih...

Wanieyra said...

Kalau dah buat 2 kali sah kek ni sedop...nank try jugalah

DJ Dayang said...

@Yatt Othman

hai..trm ksh sudi mencube resepi ni yer. Stkt yg dyg bereksperimen berkali2 dgn resepi ni, x penah plak jd bantat. Pertama, sukatan menggunakan cawan metrik dan bukannya cawan biasa. Pas tu, air sejuk tu kene btl2 air yg dlm peti ais. Dyg dh tulis kat bahan resepi. Ketiga, suhu oven kena pandai adjust sendiri sb kepanasan suhu bergantung pd jenis oven masing2. Jika suhu terlalu rendah, kek boleh jd bantat. Untuk makluman, dyg menggunakan oven Samsung model CE1100.

harapjgn berputus asa yer. cuba lagi next time. tq.

Yatt Othman said...

Tq Dayang, ok I akan cuba lg...jeles tgk U wat menjadi & cantik jek struktur kek tue...

DJ Dayang said...

@Wanieyra
anak2 akak yg request kek ni berkali2..sb tu akak buat. lagipun senang dan sedaaap!.. nanti cube tau.. :)

DJ Dayang said...

@Yatt Othman

u're welcome...semoga sukses yer. tq

Yatt Othman said...

Hai Dayang, sori ler pepagi dh muncul ni...bukan ape I happy sgt sbb smlm I wat lg kek coklat super moist tanpa telur dr resepi tu MENJADI...jdk berbyk terima kasih yea atas tips2 yg diberi...thanks a lot.....

NADIAH FAUZI said...

salam Tayang..saya dah try wat keke ni..tadi..tapi versi kukus..sbb takda oven... sy berani wat sbb dah tgok komen dr mbe blog tuk dayang..dia kata jadi..sy dah wat..rasa nye mmb sedap sgt2..tapi kek saya tak nek la..knp eak..???? sbb kukus ke..??? pastu nak tnya apa fungsi cuka atau jus lemon tu ye..??? terima kasih..sudi2 leh jengok blog sy, sy nak tunjukkan hasil nye jgk..leh komen2..huhu..

Anonymous said...

salam..klu nk mskkn dlm cup brapa bnyk ea sukatan..tkt t'lebih plak dlm cup..tlg ea

DJ Dayang said...

@Anonymous
w'salam..

boleh ltk dlm 1/2 atau 3/4 dp saiz cup.

azita said...

salam, saya dah cuba 3 kali buat kek nih tp dpt sikit sgt.. last buat utk ex-students sy dtg rumah, 3 org mkn habis, x sempat anak sy nak mkn.. huhuhu.. kalu di doublekan terus bahan2nyer ok x?

DJ Dayang said...

@azita

w'salam...

kek ni mmg bersaiz kecil. utk hidangan ramai2 kene doublekan adunan atau buat 1 1/2 adunan. kalo suke, gantikan minyak jagung dengan butter cair atau campur2.
ape2pun trm ksh yer krn sudi mencube resepi ni. jgn serik tau... :)