Saturday, April 09, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Kek ni sebaik jer lepas bakar terus potong gini2 sb askar2 dah tak sabar nak ngap. Nasib baiklah sempat mintak dia org ni bersabar jap...biasalah nk buat tayangan amal...hehe. Kalau dibiarkan sehari dua, lagi nampak kelembapannya dan lagi sedap tak terkata...tapi biasalah kek coklat tanpa telur sentiasa laku kat umah ni. Kedua2 org askarku boleh makan sb yg sorang tu mmg takleh makan kek coklat yg ada telur. Cepat muak agaknya. 

Alkisah sebenarnya DJ nk buat kek kukus Chef Zubaidah yg tengah meletop skrg ni. Sana sini org dah buat. Memang nampak best sgt kek tu. Tapi hajat ni tak kesampaian dan terbantut sejak terkeluarnya berita telur palsu baru2 ni. Entah, tetiba jadi tak jadi jer nak buat. Bukan tak yakin dengan telur yang berlambak dalam esbok tu. DJ tau tu telur asli. Nak bezakan yg palsu dan asli ni pun dah ada diberi maklumat kan...tapi entahlah, rasa2 nak stop dulu guna telur...nanti2 boleh continue..hehe. 

Kek ni DJ bakar dengan suhu 140C jer tapi 10 minit terakhir tu DJ naikkan lagi ke 160C. Sebabnya ialah oven ada meragam sket. Dah uzur katakan...hehe. Tapi kalau suhu2 biasa tu bolehlah guna sekitar 160C jer kot. Tu bergantunglah pada jenis oven masing2 lah yer. 

Alhamdulillah, stkt ni versi apa sekalipun kek eggless ni tetap menjadi biarpun taklah menarik sgt kejadiannya. Mungkin ada sedikit keretakan berlaku tapi tak apa, asalkan menjadi, sedap dan moist. Pada mulanya nak letak topping coklat. Bila DJ dah rasa sepotong, rasanya tak perlu dah nk bubuh topping tu sb dah cukup lemak manisnya. 

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.


Untuk versi dlm cup, SILA KLIK DI SINI

80 comments:

tun_telani said...

wahhh.. mmg nmpk sgt2 moist kek tuh. sedapnyer.. tun pun suka kek yg xletak telur. rasa lg sedap.

Sheila Shafeareen said...

Salam...wahhh nak nagis lee x dpt mkn cake ni heheheh pepagi negok dah terliur sampai leleh di buatnya..rasa cam nak jilat je ckrin tu heheheheh nakkkkkkkkkkkkk

K.Nor said...

wahh boleh masuk list lg yg ni.. akak suka sgt eggless choc cake dayang yg no2 tu.. sangat2 sedap.. anak sdara akak request lg kek tu masa nak ke KL baru2 ni. dulu pernah bg dia kek tu masa dia dlm pantang, tu yg dia order lagi kek tu, sgt2 sedap katanya... nak try yg ni pulak la .. copy & save dulu ya.. thanks :)

m!sZ zAL!nA said...

sedap2x!!!

CT Delima said...

Assalamulaikum Dj :))

Ni kek yg semalam kan..mmg betul2 mois lahhh. k.ct mmg suka bab2 kek yg mcm ni, kena cuba gak nnt. Tapi kan k.ct suka buat guna muffin cup tau. kalau k.ct masuk dalam muffin cup berapa lama k.ct nak masak erk Dayang...hehehe sori lah ya. nak menderhaka pada bentuk kek jer, resipi masih yang asal tau..hehehe.

DJ Dayang said...

@tun_telani
tq tun. mmg moist sgt2. letak tempat kering pun tetap moist. dulu akak penah cube masukkan 2 biji telur tp teksturnya jd lain dan agak mengecewakan...nasib baik buat sikit jer..hehe. pas tu akak buat cara gini jelah.

DJ Dayang said...

@Sheila Shafeareen
huishh! bahaya tuh! sampai nk jilat skrinn..hahaha...

meh la rasa seketui dua ni sket.... :D

DJ Dayang said...

@K.Nor
u're welcome kak...Alhamdulillah stkt ni kek coklat eggless tak penah sampai berhari2...kdg2 habis time tu gak...hehe.
Syukur Alhamdulillah...seronok dyg dgr ank sedara akak suke kek eggless ni. samalah dgn ank dyg yg sorang tu. kek lain xnk mkn, kek mcm ni jer dia nak. selera masing2 kan...hehe

DJ Dayang said...

@m!sZ zAL!nA
mmg berbaloi2!...hehe

DJ Dayang said...

@CT Delima

guna muffin cup tu lagi best kak. DJ sepatutnya nk buat mcm tu smlm tp entah terlupe lak..berangan byk sgtlah tu...hahaha.

Akak cube bakar dlm 25-30 dulu. then test dgn cake tester atau lidi sate. Depends dgn saiz cup tu gak. Kalau besar, lm sket la kot. tak menderhaka pun kak...kek ni asalnya nk letak dlm cup tu jek...heheh

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Waa minggu ni memang musim kek coklat le. Tapi seperti biasa saya memang tertinggal jauh di belakang. Tak pe pelan2.

blogwalker said...

lembut ke tekstur kek eggless ni..tq

lina_pg said...

wah nmpk sedap tu..tanpa telur lagi bagus..bleh try gak ni..meh tuko ngan kek epal

DJ Dayang said...

@Kak Sam
w'salam..

ape lak ttinggal jauh...jom naik jet biar sama2 x ketinggalan...hehe

xper, pelan2... :)

DJ Dayang said...

@blogwalker

thanks. mmg lembut sgt..boleh try jika sudi.

DJ Dayang said...

@lina_pg
mane kek epalnya??..x jumpe punn..hehe. lina bl nk try kek ni?? kek yg versi no 2 dh try ke belom?...lupe lak nk link balik..hehe

Mas said...

perhh..moist jerk kek coklat ni walaupun dibakar.......
masuk list dulu resepi ni sebab baru buat jerk kek coklat...
nampak sedapp la...

Citarasa Rinduan said...

tu dia..............
aduh...
memang tak boleh bila membayangkan choklat cake dalam mulutku..
kalau lah kita dekat2..
hari2 ayu dgn muka tak tau malu bw sepiring kosong time petang lalu depan rumah dayang..hahaha

DJ Dayang said...

@Mas
nak buat kek lg pun xper, mas. kek ni pasti mas suke....akak buat lg ari ni...hehe

DJ Dayang said...

@Citarasa Rinduan

boleh jer ayu....(sambil nyanyi lagu)tak perlu kata apa-apa...jom makan kek kat umah dyg... :D

IKRAR KASIH said...

tringin nak try..
tp, kalau resepi ni kita kukus instead of bakar ok tak?

DJ Dayang said...

@IKRAR KASIH

kukus tak penah try lg. mmg ade intention nk cube bereksperimen dulu nanti..hehe. tp kalo bakar pun, kek ni mmg dh cukup moistnya.

Noraizam said...

kak dayang...saya mohon kopipes ye...tapi nak try wat kukus la..sebab kalo bako takut hangus...hehehe....
Kak DJ : sila..silale kopipes
saya : TQ kak dayang....;)

Kak Rosaliza said...

mesti buat kek ni dj, sedapnya, tunggu beli koko dulu

Naz said...

Dj... dah buat.. yeyeye... sedap sgt..tq

DJ Dayang said...

@Noraizam

hehe...kelakarlah si noraizam nih...terhibur akak. ok2 silakan...nanti dh buat kukus tu tlg repot kat akak tau... :)

DJ Dayang said...

@Kak Rosaliza
selamat mencube yer kak..moga2 kena dgn taste akak sekeluarga...tq

DJ Dayang said...

@Naz

tq so much...dah tengok dah..sgt mengancam dan terancam!...hehe

umi's cup cake said...

Dj,
umi cuma nak tanya sebab baru nak belajar buat kek, kalau lepas bakar kek dan kemudian bila nak potong, kek tu berderai, kenapa ya?kecewa la jugak

DJ Dayang said...

@umi's cup cake

kek tu mungkin terlebih lama dibakar sb tu ia jd kering dan berderai. Lg satu, lps bakar, jgn potong dulu sb minyaknya tak keluar lagi dan kek belom mampat. biarkan sampai ia sejuk terlebih dahulu. harap dpt membantu yer.

Boleh juga rujuk tip membakar kek http://dayangjack.blogspot.com/search/label/tip%20membakar%20kek

atau kek tak menjadi.
http://dayangjack.blogspot.com/search/label/Kenapa%20kek%20tak%20menjadi%3F

tq sudi singgah.

Noraizam said...

@DJ Dayang
kaaaaak.....dayaaaang....
saya da buat ...baru kejap ni tapi versi kukus.....tetap mabeles...

KhurfatulJannah said...

salaam...akak...choc/coffee emulco tu boleh ganti dgn ape2 yg lain tak?

**NuJie** said...

saya dah cuba kek ni..mmg sedapppp sgt!!!
tima kasih ye ats resepinya..

~Rose~ said...

Rose dah try versi kukus...woww yummy nyer..barulah puas hati dengan tahap ke moist annya..tak sempat sejuk..berasap lagi anak ros dah serbu...nanti nak try bakar pulak..tapi dia pecah ye kat tengah..tq Dj for the marvelous recipe

Farah Bee Bee said...

kak dayang..teringin nak buat hari ni.tp kan sy xde susu tepung.bole tak ganti dengan susu segar je?

DJ Dayang said...

@Noraizam

tq for trying... :)

DJ Dayang said...

@KhurfatulJannah

w'salam...
boleh ganti ngan serbuk nescafe(boleh letak terus tanpa bancuhan air) atau pes coklat....selamat mencube

DJ Dayang said...

@**NuJie**
sama2...tq for trying :)

DJ Dayang said...

@~Rose~

terima ksh yer sudi mencube resepi ni. tak penah try versi kukus lg. nanti nk try juga. kalo part yg pecah kat tgh2 tu, mungkin terlebih masak, atau masalah loyang kot...tp xper, nanti try lagi yer. tq

DJ Dayang said...

@Farah Bee Bee
boleh jer. kek tetap moist dan lemak2 manis rasanya....selamat mencube yer.

Farah Bee Bee said...

salam kak DJ.dah try.tinggal separuh loyang da.moist,lembut, lemak.memang sedap sangat!!thanks kak dayang!

Siti Hazizah said...

Salam,
Gula perang tu yg macam mana ye? Thanks

DJ Dayang said...

@Farah Bee Bee

thanks 4 trying, farah

DJ Dayang said...

@Siti Hazizah

gula perang tu ade byk dijual di supermarket usually bersama dgn gula putih atau gula kastor.

EESYAH MAISARA said...

tersangat sedap...tak pernah wat egless cake..pas ni xde telur pun blh wat kek yg sgt sedap gak..

Anonymous said...

salam perkenalan...mmg rugi sape y x try kek ni...mmg tramat la sedap...hehehe...tq ye share resipi ni...

insan kerdil said...

salam k.dayang..amy nk try la yer resepi2 akak yg memang simple n nmpak sedap jer..harap halalkan yer nk copy paste..hehe

NADIAH FAUZI said...

@~Rose~

Salam rose & Dayang juga..baru try wat td...rasa yg sgt sedap & mabeles,, sy wat versi kukus..tapi knp tak nek kek sy..kek rose naik tak...???
Dayang..nk tny..kalu xguna cuka @ jus lemon tu xpe ke? apa fungsinya..??? TQ

DJ Dayang said...

@NADIAH FAUZI

w'salam...

dyg x penah kukus kek ni sb tu x tau hasilnya mcm mana. cuka tu utk mengelakkan adunan kek melimpah keluar dr loyang ms baking. apa2pun trm ksh byk2 yer krn sudi mencube resepi kek ni dlm versi kukus. xpe, nxt time boleh cube lg. jgn putus asa yer. tq

DJ Dayang said...

@insan kerdil

w'salam amy...silakan yer. tq

adyna said...

WAH..NAMPAK NYER NAK KENA BUAT KEK NIE..SEDAP NYER

Murni said...

mmg nk cuba...thanks 4 sharing dis recepi!

DJ Dayang said...

@adyna

selamat mencube ya...mekasih :)

DJ Dayang said...

@Murni
u're welcome...semoga sukses yer..tq :)

nor ashikin said...

wah sedap betul kek ni x pyh gune telur jimat kn....sy mohon tag resepi ye?tp cwn guna cwn ape ye?terasa nk wt la plak yum yum

DJ Dayang said...

@nor ashikin
silakan yer. tq. cawan guna cawan metrik. tp kalau nak guna cawan biase pun boleh sb kek ni xde telur.

Aishamirafiq said...

sis... saya da cuba buat...Sedap gila.... terima kasih for sharing the wonderful recipe...

~Rose~ said...

Nadiah Fauzi: Roes buat naik cantik tapi sebab tak tutup ngan foil air menitis atas kek..lembab dia mmg gila..sampai esok harinya jadi mampat + basah..

Arah Kecik said...

kak nak tanya la klu kita bakar or kukus dlm cup kita kena letak kat dlm bekas besi gak ek???

DJ Dayang said...

@Arah Kecik

x gak. bergantung pd jenis cup. kalau yg jenis keras, tegap serta ade penahannya, tak perlu ltk dlm loyang muffin tu. kalo jenis mcm yg akak gunakan tu kene bubuh dlm tu supaya kek naik cantik.

HomeKreation said...

Salam DJ,
Along pun dah buat kek ni. Mmg moist & sedap sangat! Thanks.

myzun said...

Salam Dayang...ya ampun semalam saya cuba buat kek ni..alhamdulillah sedap sesangat and sangat moist..lagi moist dari kek yang ada telur...my hubby memang hantu chocolate cake tu makan terus tak terkata...I tanya sedapke? Langsung tak jawab main angguk je...tima kasih kerana kongsi resepi ni..memang betul tak yah nak bertopping lagi dah cukup rasa dia...again thank you for sharing this recipe...

Farah and Fazli said...

Salam, semalam saya cuba kek ni mmg jadi, tp kena tambah 10' lagi waktu membakar... Apa-apa pun, mmg SEDAP! Terima kasih sbb bagi resepi ni...

sweetgpan said...

salam nak tanya kak dj ie... kal tak der coffe emulco tu..boleh ganti nga coklat biasa? atau bolah ganti ngan aper?

azy said...

salam sis

saya dah 2x buat kek ni..memang2 moist..cuma sy x guna cuka..juz jus lemon..tp musykil laa kenapa kek saya tak tinggi ye..1st time loyang 22cm ,.kali kedua guna loyang petak 8'' tu

norzibeautilicioushouse said...

terimakasih sudi share resepi... kakzi nak cuba juga la :)

DJ Dayang said...

@azy
adunan kek ni utk loyang bersaiz kecik iaitu 16cm. Cube skali lg yer. Kalu nk guna loyang 8 inci tu kene double kan adunan. tq

Asmin Azusa said...

I try this recipe yesterday.. n its really come out so nice like ur cake.. so happy... n owang dtg uma puji my cake.. but i said tat i beli kat kedai dayang jack... n diorg terpinga2... huhuhuhuhu

Misz Star said...

nampak mcm best jew....leh cuba balik keje nanti....sib baik blog akk dyg...lehh cuba resepi yg ada...tima ksih bebanyak...:-)

dayang Citra said...

Begitu banyak komen kata sedap...nak cubalah...kamek ambik resepi kitak kak Dayang...maok molah kukus lok sebab mun bakar,kamek takut angus.huhuhu

Anonymous said...

hi, i wonder that you are from swk, and i m from here also. Like your blog so much, its fantastic and going to try this ~SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE~ Thanks to share so that i can try to bake on this ^^

Regards, cory

azizahamin said...

kalau minyak sayur atau minyak jagung takda, boleh tak guna minyak masak biasa? kalau butter takda...guna marjerin cair okay tak?

DJ said...

@azizahamin

boleh, tp kene kurangkan sket minyak masak biase tu ye. Takut nanti kek jd terlebih berminyak. Nak guna marjerin pun sama. Selamat mencube!

Nora said...

akak, kalau nak gandakan jadi 2 adunan, suhu dan masa membakar tu kena adjust tak?

DjDayang Jack said...

@Nora
ye kene adjust ikut suhu oven masing2 k.

Kama Kimin said...

Nenong..nenong..tumpang lalu kak Dayang. Nak skodeng dulu (sambil mengelap air liur yang meleleh)...amboi...cantiknya kek kak Dayang. Patutlah ada org mencuri hak cipta terpelihara kak...tergugat nafsu....slurrppp (sambil menelan air liur)

zati qibtiah said...

salam kak dayang
trima kasih atas resipi ni, sy dh try bw dan bw ke ofis, ramai rakan2 ofis yg suka dan siap minta lagi resipi tu
thanks again for sharing this nice recipi

Anonymous said...

salam kak dayang..susu tepung tu kalo gantikan dgn susu segar xbleh ke?

azlizaASRI said...

kek pertama saya , dan Alhamdulillah jadi ^^ tenkiyu sis for da great recipe :)

mutia said...

Bestnye nampak kek k.dayang ni. Nnt nk try buat la. Xde telur pun bleh buat... Tq share resepi..