Monday, February 21, 2011

Sticky Caramel Chicken


Kebetulan petang tadi merendam ayam. Tapi tak pasti lagi nak masak apa. Bila dah skodeng ayam caramel kat dapur kak Nor, DJ terus buat gaklah biarpun sebenarnya selera ni dah semakin berkurangan. Sekurang2nya dpt prepare makan malam utk anak2. Ayam ni sebenarnya tak ada wing.  Sebab tu tak letak nama wing tu..hehe. Buat sikit jer. Memang sticky ayam ni dan nampak sedap jer. DJ add bahan2 lain seperti daun sup, serbuk cili 1 sk, 1 sk lada hitam dan bijan. Oleh krn sos ikan dah habis, DJ ganti ngan kiub ayam jer. Terima kasih kpd penyumbang asal resepi ni yer. DJ kopipes terus resepi dari rumah kak Nor, thanks yer kak dan juga CMG. tqvm.


STICKY CARAMEL CHICKEN
resipi asal : MutiaraAzura MyResipi
sumber: CMGebu & K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan
  • 2 camca besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
  • 1 camca besar cincangan halia
  • 1 camca besar sos ikan (DJ ganti dengan kiub ayam)
  • 1 camca besar kicap (DJ guna kicap pekat)
  • 1 camca besar sos cili
  • 7 - 8 camca besar madu
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
  2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan...

* K.Nor tambah 1 sudu besar serbuk lada hitam

***DJ tambah 1 sudu kecil lada hitam, 1 sk serbuk cili, daun sup, kiub ayam dan bijan. Ayam digaul dgn kicap, serbuk cili dan lada hitam dan diperap 10 minit sebelum digoreng.


16 comments:

Nieza said...

wah dah sampai dapur akak dh ayam ni...baru jer salin resepi tadi...cepat betul yer....jet saya ni lambat sokmo...hehehe

DJ Dayang said...

hehe...sepantas kilat buat ayam ni...akak pasang turbo...haha

K.Nor said...

wahhh cepatnyer dr ganu dah sampai KL!! hehe dayang, kalau letak minyak bijan sedap gak kan .. :)

DJ Dayang said...

@K.Nor

a'ahlah kak..padahal ade stok minyak bijan td..tp xpe ler..nxt time kte improvise lg eh...ahaks

anymz said...

dah masuk dalam list dah kepak ayam nih..sedap betul ayam yang kat sini.berkilat2 dan berkilau2 nampaknya tu...hehe

Mas said...

cepatnya sampai dapur akak...
mas dah tergoda nengoknya....
sedapp yer kak..
mas pun nak try buat gak nanti...

AZLINA said...

Assalamualaikum DJ...dah sihat ke tu? lazat betul nampak sticky chicken ni..teringin jugak nk buat, mesti anak2 suka mkn ayam nie...

mokwonik said...

nanti akan sampai ke N9 pulak..insyaAllah..tapi ayam belum tangkap lagi..huhu
bersilau2 lagi sungguh ayau nengok ayam dayang..hehehe

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Tengok kat dapur K Nor ari tu memang nak buat. Tapi tak menjadi2 pun lagi. DJ saya tunggu resepi roti john tu.

Peri PiA said...

yummy!! :)

DJ Dayang said...

@anymz
hehe..tq2. bese2 jer..tp kan ayam ni sedap gak tau. mkn dgn nasi beriani pun sedap.

DJ Dayang said...

@Mas
dah try ker tu, mas. sedap gak ayam sticky ni. tp kalo bubuh lada hitam lg sedap...hehe

DJ Dayang said...

@AZLINA
w'salam...

dah beransur sihat sket tp msh takleh nk buat kerja byk2...trm ksh yer sudi brtanya kbr.

ayam ni tak rugi dicuba. sila2lah yer..hehe

DJ Dayang said...

@mokwonik

InsyaAllah...dah sampai ke belom ni??..hehe.

yg berkilat2 tu sb madu...hehe

DJ Dayang said...

@Kak Sam

w'salam...

cube jgn x cube. sedap gak resepi ni.

o ya, resepi roti john tu nanti DJ update k. tq

DJ Dayang said...

@Peri PiA
mmg yummy, dear.. try ler