Tuesday, February 15, 2011

Roti Goreng Rangup

Salam Maulidur Rasul 1432H buat semua pengunjung yg beragama Islam. Bersama2lah kita bersalawat dan memperingati kelahiran Nabi Muhammmad S.A.W. Semoga ia dpt dijadikan wadah kita utk memperkukuhkan lagi semangat ukhwah dan perpaduan sesama umat Islam tak kira dalam kalangan kaum apa sekalipun. Dengan adanya semangat perpaduan ini, dapatlah kita mengecapi kehidupan yang lebih aman dan harmonis...amin. 

Ok, hari ni duduk rumah jer. Lagipun si princess ada banyaaaaakk sgt homework tertunggak terutama Maths dan English. Kesian dia.. dari petang semalam buat kerja sekolah tak abis2. Maklumlah bdk2 lain dah sebulan lebih ke sekolah, yang dia ni plak baru semalam masuk kelas. MC pun dah habis kan. hmm, mmg banyaklah kerja sekolah nak kena buat tu. 

Sambil2 monitor dia buat kerja sekolah, sempatlah gak jenguk2 blogger. Nak tengok apa dia org masak hari ni dan hari2 sebelumnya. Banyak n3 dah ketinggalan. Tak terkejar rasanya. DJ ingat nak stop blogging dulu tapi cuti tak dpt approval lg...hehe. Apa2pun sempat jugalah layan roti goreng rangup ni buat minum petang. ...hasil skodeng dari rumah Hana. Nampak jer resepi ni tadi, DJ terus ke dapur bancuh tepung. Alamak! roti dah expired!... yang ada hanyalah roti butterscotch jer. Dah alang2 kan bancuh tepung, DJ guna jelah roti tu. Tak potong kerak dia tu sb sayang, lagi satu, oleh sebab roti tu dah cukup manis dan sedap, DJ tak letak inti serikaya. Cuma potong dua dan terus celup dlm batter. Then, goreng sampai garing. Memang sedap sih! Tak rugi mencuba resepi kepunyaan HaSue ni. Thanks dear. DJ kopipes dari rumah hana jer ekk. TQ, hana. 

RESEPI ROTI GORENG RANGUP
source 1 : HaSue@myresipi.com
source 2: hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 8 keping roti 
  • Serikaya - Secukupnya
  • 2 cawan Tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 sm Marjerin
  • 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nk bagi perasa tp nk bg kuih sdikit berkilat je)
  • Sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
  1. Di dalam bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg senang)warnakan kuning dan ketepikan.
  2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
  4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)
  5. Tips: Roti yg dipotong pd saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.


17 comments:

dZana said...

salam maulidur rasul DJ.. roti grg sedap mkn panas2.. akk pun rasa nk buat lagi.. petang2 hari makan smbil minum teh 0.. tentu sedap..

Qaseh dalia adelia said...

salam maulidur rasul...roti sadwish ek? sedapnye ...meleleh hehe

Wanieyra said...

salam maulidur Rasul.....

Mas said...

salam maulidur rasul kak..
cepatnya roti goreng dapur akak..
sedapp yer roti ni..
nnti mas nk buat gak...

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Butterscotch goreng???? macam menarik je.

tun_telani said...

sedapnyer.. sy pon baru wat resepi nih aritu =)

~Norul Mas Hana ~ said...

wahh best ni.. =)

DJ Dayang said...

@dZana
Salam maulidur rasul...minta maaf yer terlewat sket nk membalas komen sb msh dilanda kebizian..hehe. akak buat ekk?..mmg sedap kan kak..DJ pun ingat nk buat lagi next time.. :)

DJ Dayang said...

@Qaseh dalia adelia

salam maulidur rasul...

ala comelnya nama secomel orangnya...hehe.

a'ah, yg ni guna roti sandwich tp akak guna yg butterscotch..pun sedap gak...try ler nanti yer.

DJ Dayang said...

@Wanieyra
salam maulidur rasul juga buat wanieyra sekeluarga...

DJ Dayang said...

@Mas
salam maulidur rasul gak buat mas yer. nak goreng roti ni mmg mudah dan sedap!..mas dah buat hari ni?..hehe

DJ Dayang said...

@tun_telani
mmg best kan...lenkali nak try roti sandwich kosong lak..hehe

Naz said...

Salam kenal Dayang..
Datang sini 4llow dan link..Harap sudi kenal dgn kita juga..
Very nice blog..

DJ Dayang said...

@Kak Sam
w'salam,

a'ah...guna butterscotch. takyah buh kaya sb dah memang sedap dan manis...hehe

DJ Dayang said...

@~Norul Mas Hana ~

sila2lah cube resepi ni. mmg tak rugi.

DJ Dayang said...

@Naz
salam kenal dan trm ksh sudi singgah dan follow blog dyg yer. datang lagi. and, thanks for the compliment. :)

fuzidss said...

salam.. nampak mudah ni ..akan cuba ya