Friday, February 18, 2011

Ayam Herba Lada Hitam (Bakar/Panggang)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua pengunjung....

Terima kasih kerana masih setia bersama DJ. Tanpa kunjungan anda, maka sunyi sepilah DapurKu SaYang. Terima kasih semuanya dan tak lupa juga sponsorku itu...hehe. Dah tepek balik ads dari Innity. Rupa2nya akaun msh aktif lagi. Sayang pulak kalau tak pasang. Bukan senang nak apply ari tu. Lagipun tak rugi apa2 kalau pasang balik. Trauma terkena virus pun dah lama hilang cuma perlukan keyakinan dan semangat jer utk kembali kpd Innity. Nuffnang tetap di hati biarpun status ditarik balik. Ini bukan soal tamak atau apa, selagi ada kebaikan dan membawa keuntungan apa salahnya kan. Tak perlu bayar pun...sebaliknya dia orang yg akan bayar kat kita biarpun taklah byk sgt...tetap bersyukur....tq kedua2nya. 

Oklah, hari ni nak share satu lagi resepi ayam bakar/panggang yang best dan mabeles. Actually, DJ buat ayam ni dgn set nasik ayam atas permintaan anak2. Dah lama gak tak buat. Memang berseleralah bdk2 tu makan.Tapi kalau nak makan dgn nasi putih pun tetap sedap atau nak ratah cam tu jer pun ok. 


Ayam Herba Lada Hitam (bakar/panggang)

bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam (dipotong 4)
  • 1 sudu makan dried oregano
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan madu
  • 1 sudu makan mustard atau mayonis
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1-2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
  • garam dan gula secukupnya
  • 2 sudu makan minyak zaitun atau minyak masak
bahan-bahan mesin :
  • 7 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
Cara-cara :
  1. Rebuskan ayam bersama sedikit garam hingga 1/2 masak. Toskan dulu dan biarkan sejuk.
  2. Gaul-gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap 1 jam atau lebih. (sukatan gula dan garam boleh adjust sendiri)
  3. Sediakan dulang pembakar. Alaskan dengan kertas foil. Susunkan ayam di atasnya. (Lebihan bahan perencahnya jangan dibuang) Kemudian bakar/pangganglah selama 30-40 atau sehingga masak. (DJ guna suhu 180C dan bakar selama 15. Terbalikkan ayam, tuangkan baki perencah tadi dan bakar lagi selama 15 minit).
  4. Setelah masak, hidangkan bersama nasi putih atau nasi ayam.

5 comments:

Mas said...

mas pun klu bakar ayam mesti letak lada hitam...
baru best kan kak...
terliur betul tengok ayam akak ni..walaupun hitam..tetap menawan...

Peri PiA said...

hmmm,mesti xtra wangi ade herbs :)

lina_pg said...

sedapnya..ayam panggang DJ ni..lama beno oven kite tuh tak berasap..kalau rajeen bleh try ni..rcp DJ kompom sedap

Nieza said...

assalam kak, wah sedapnya ayam panggang ni...selalu juga buat mcm ni...memang mabeles..:)

KakAsma said...

waaa...boleh amek resipi nie..kalau DJ yg buat mesti sedapkan....maceh share resipi..muah..muah..muah...