Friday, August 06, 2010

Siakap Masak Stim + Mangga

Salam Jumaat....
Tak terasa kan tinggal bbrp hari lagi nak masuk bulan Ramadhan. Dalam kepala ni dah terbayang2 tempoyak goreng...ekeke...tapi seriously, hari ni dyg dah mula memikirkan lauk2 utk berbuka sepanjang bulan puasa nanti. Yang pastinya, menu tersebut mestilah lengkap, ringkas dan berkhasiat. Kemungkinan besar dyg akan offline sepanjang bulan puasa sehingga akhir syawal nanti. Maknanya tak ada entrilah kan. Bukan tak nak berkongsi menu yer cuma masa tu adalah masa yg paling sibuk buat dyg sekeluarga. Takut nanti tak mampu nak update blog...ada pulak yg tertunggu2. Sb tu lah kena bagi tau awal2...Apa2pun, semuanya bergantung pd keadaan. Jika diizinkan Allah, dyg akan update.

Oklah jomlah layan resepi ikan masak stim ni. Senang nak buat dan jimat masa. Inilah salah satu menu kegemaran dan kerap kali dimasak pd bulan puasa. Sedap tau...gerenti menambah!

Siakap Masak Stim + Mangga

bahan-bahan :
  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan dan dikelar)
  • 3 cawan air
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 inci halia (diketuk)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1/2 inci lengkuas (diketuk)
  • 6-7 biji cili padi (diketuk)
  • 2 biji tomato (dihiris atau dibelah 4)
  • 1 biji mangga muda / masam (dihiris halus)
  • sedikit jus limau nipis
  • sedikit sos ikan
  • sedikit sos tiram
  • sedikit kicap manis
  • sedikit garam dan gula
  • hirisan daun sup/daun ketumbar
  • sedikit bancuhan tepung jagung
Cara-cara :
  1. Didihkan air. Masukkan serai, halia, bawang putih dan lengkuas. Biarkan ia mendidih sebentar.
  2. Kemudian masukkan ikan dan cili padi diikuti sos tiram, sos ikan, kicap, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
  3. Masukkan jus limau, hirisan daun ketumbar/daun sup, tomato, dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung.
  4. Setelah masak, tutupkan api dan hidangkan ikan di dalam pinggan besar dan taburkan hirisan mangga serta lebihan daun sup/daun ketumbar.

6 comments:

Sally said...

Sedap ni kan!.Sally pun baru buat 2 mlm lepas.

AlKisahKu.. (^-^) said...

sedapnye kak dayang!!!

dayang_jack said...

@Sally

mmg best kan!...kalu dpt mkn ikan ni hari2 pun xper..suke hirup supnya...hehe

dayang_jack said...

@AlKisahKu.. (^-^)

memang sedaappp! cubelah yer...mesti nak lagi dan lagi...tp jgn lupe jemput akak makan skali... :P :D

Yana said...

slm Dayang..nak cuba jugak ler...nampak mcm sedap....ambik resepinya yer..TQVM..

dayang_jack said...

@Yana

w'salam...silakan yer..selamat mencube! tq