Friday, August 06, 2010

Easy Cakey Brownies

Brownies ni dibuat atas permintaan anak2. Sebenarnya tak susah pun nk buat. Tapi yg menjadi masalahnya, anak2 tak suka brownies yg rasanya lebih kpd biskut dan taknak bubuh badam atau apa2 jelah kat brownies tu tapi  nak bentuknya exactly mcm brownies...huhu. Kalau mcm tu buat kek lagi senang kan...hehe. last2 buat style gini jelah...tak kering tak lembab....sedang2. Sedaaaappp! ..Ooopps! maaf yer....dah habis licin!..hehe

Si danial lah punya pasal ni...dia taburkan sedikit gula icing walaupun dah manis.....hehe

Easy Cakey Brownies
Bahan-bahan :
  • 2 biji telur A (dipukul sedikit)
  • 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/3 cawan koko
  • 3/4 cawan gula perang lembut (soft brown sugar) - boleh tambah jika nak lebih manis
  • 1/2 cawan mentega (dicairkan)
  • 1 sk esen vanilla
  • hirisan badam, kismis, dsb - optional 
Frosting : Optional
  • 3/4 cawan gula halus
  • 3-4 sb serbuk koko
  • 50 g mentega (dicairkan)
  • 1 sb susu segar
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 170-180C. Lengserkan dulang pembakar dgn mentega dan taburkan sedikit tepung.
  2. Satukan mentega yg sudah dicairkan bersama gula, telur dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan koko. Kacau lagi hingga sebati. (boleh juga campurkan badam, kismis dsbnya jika suka)
  4. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 25-30 minit.
  5. Untuk frosting : Satukan kesemuanya di dlm mangkuk dan kacau atau putar hingga sebati. Kemudiankan hiaskan pada brownies yang masih panas.


Letak hirisan cheesedale sket. Anak2 tak suka brownies yg bercampur dgn almond atau apa shj jenis kekacang..sb tu tak letak.
 

1 comments:

shahliza81 said...

akak dayang, kita dh try buat brownies guna respi ni..sedap sgt tau..tq yer..