Sunday, October 11, 2009

Kek Coklat Kukus III

Semalam buat lagi kek coklat kukus versi lain lak utk memenuhi permintaan anak2. Kalau ikutkan malas betul lah nak membuatnya tapi memandangkan stoknya ada lagi, jalan je lah selagi terdaya...

Time dah masak tu, si princess tak sabar2 nak makan. Biasalah..setiap kali buat kek, dialah rajin menunggu kat dapur tu sambil tanya 'dah masak ke belum??'...kdg2 tu jenuh nak layan...hehe...

Bila dah sejuk, sempatlah ambik gambarnya kejap. Belum sempat hias lagi tu..takut kena ngap..huhu..nasib baiklah ada tinggal separuh lagi kek ni. Maka, tengahari tadi sempatlah deko sikit dgn topping simple (butter, whip topping dan coklat masak) spt kat atas tu....ini kes nak perhabiskan whip topping yang dh lama duduk dalam ais...hehe. Apa2pun jika tak dihiaskan dgn topping pun kek ini tetap cukup rasanya...kalau ikut selera tekak ni lah...hihik, terbabas gak aku dgn kek ni walaupun on diet!!...tak tahan dah tuuu...
Gambar kek ni pulak diambil sebaik shj dikeluarkan dari loyang (malam tadi). Nak tau rasanya macam mana???..kenalah cuba buat sendiri yer...lepas tu baru komen...tapi mmg tak rugi mencubanya sb kek ini sangat3x moist, gebu dan sedap!!!....sesuailah utk dijadikan kek besday ke, hadiah utk teman2 ke, untuk laling ke, untuk suka2 ke...suka hatilah!..hehe.


Bahan-bahan : loyang 7 inci (gandakan bahan2 utk loyang besar)

Bahan A :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 sk baking powder
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1/3 cawan horlicks
Bahan-bahan di atas perlu diayak sekali dan ratakan.

Bahan B :
  • 225 gm mentega
  • 3/4 cawan gula kastor (dikisar halus spt gula ising)
  • 4 biji telur gred AA
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air dgn api sederhana. Griskan loyang kek dan taburkan sedikit tepung.
  2. Putarkan mentega bersama gula hingga berkrim dan gebu (guna kelajuan maxima).
  3. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
  4. Masukkan susu pekat dan putar lagi.
  5. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit sambil diputar.
  6. Akhir sekali masukkan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan ke dalam loyang kek dan tutup dgn kertas foil.
  8. Kukus selama 1 jam.
  9. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.
  10. Boleh hiaskan dgn topping kesukaan masing2 jika suka (tak letak pun takpe sb kek ini sudah cukup manis dan moist)
****boleh gantikan tepung gandum dgn tepung naik sendiri jika suka.

Hiasan topping/ganache yg biasa dayang buat: (utk kek saiz kecil)
Cara A :
  • 50 gm butter
  • 100 ml ready whip topping
  • 100 gm coklat masakan
Cara-cara : Cairkan coklat dan butter. Masukkan whip cream td dan kacau hingga pekat berkilat. (guna kaedah double boil)

Cara B :
  • 50 gm butter
  • 100 ml susu segar
  • 100 gm coklat masakan
Cara-cara memasak sama seperti Cara A.


Ini adalah belen 4 ketul ptg td utk princess...maaflah, ambik gambar pun gelap semacam je kek ni..nak cepat...x sempat nak pasang lighting...hehe...ape2pun selamat mencubalah yer...resepinya pun dayang dah hantar ke MYR.

15 comments:

LOVE said...

Ooooh! That's so tastyyy! Bilalah Love nak buat kek nih!!! adeyyy! ;) Akak, postkan cket kat Love! ;)

dayang_jack said...

love, try lah buat..it's so easy if you follow the step. gerenti love suke n akan buat lagi..lagi dan lagi..mcm buat puding that day..hihik..whatever it is, wishing you all the best...nak pos kek ni kat kat Love, dh nak abislah..huhu

ain said...

mesti sedap ni sbb ada horlicks. kena masuk list ni!!

ish said...

mesti kena cuba nih... nampak sedap coz ada horlick...

dayang_jack said...

k.ain, InsyaAllah sedap kak. hubby yg x bbrp suke mkn kek coklat pun terbabas gak smlm...heheh. Selamat mencuba yer kak... :)

dayang_jack said...

ish, selamat mencuba yer...semoga kene dgn taste

Watierman said...

Ya...Allah...macam melted in my mouth jer...uish....mengoda..tergugat iman!!!

Azalea said...

Kak, aza nak satu slice ye? Tapaw.. Hehe. Masyaallah, menitik air liur tgk kek tu. Msk list dulu ye kak? Aza skrg tgh psg bdn. Pp dh tembam ya ampun. Klau btul rezki, hope ada 'isi'. Klau x, cuba lg. Hiks..

dayang_jack said...

kak Watie, mmg melted in mouth kek ni..try la sekali..sedaapp!

dayang_jack said...

Azalea, ambiklah 2-3 slice pun xpe..x cukup 1 slice tu..heheh. o ye ke?? Alhamdulillah..kalo btl2 ade isi tu jgn lupe confirm ngn akak..sronok dpt anak sedara angkat ni...heheh

fzi said...

Salam Dayang...
Sedapnya nampak kek tu....akak dah try cam2 resepi kek coklat kukus tapi teringin la pulak try yang Dayang punya ni... :D

dayang_jack said...

k.fzi, mmg sedap kek ni kak. lemak manis, moist n soft. try la sekali. semoga kena dgn citarasa akak yer..tq

twins mummy said...

hi kak dayang....
elie baru cuba kek kukus nie, sebelum nie memang tak pernah buat kek kukus. rasa memang sedap tapi kenapa kek elie kat tengah dia tu macam lembap ajer.... tak cukup masak ke?

dayang_jack said...

hi elie : kek tu jd lembab sgt kat tgh2 sb x cukup masak atau adunan x btl2 sebati. jangan putus asa, cuba lagi. Terima kasih yer krn sudi mencuba.

Eliza said...

Dayang, seeedddapp!. tq. mintak izin nak c&p resipi k.