Sunday, May 31, 2009

Karipap


Karipap kegemaran anak2. Dayang prefer buat dengan menggunakan pastri rapuh kerana ianya tidak berminyak dan tak liat walaupun ketika sejuk. Karipap ini menggunakan inti keledek dan boleh digoreng atau dibakar (dyg guna kaedah menggoreng). Sedap dan sesuai dgn citarasa dayang sekeluarga.


Bahan-bahan utk pastri : (20-24 biji)
  • 250 g  Tepung gandum
  • 120g  Marjerin
  • 70-80 ml  Air sejuk + secubit garam (dibancuh)
Cara-cara :
  1. Tepung gandum dan marjerin diramas2 menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.
  2. Sejukkan selama 1 jam.
  3. Kemudian tuangkan air dan uli hingga menjadi doh yg licin. 
  4. Canai dan terapkan doh. Letak inti di tengah2nya dan kelim dgn kemas.
  5. Goreng hinggga keemasan dgn menggunakan api kecil. Boleh juga dibakar jika suka.


Inti keledek : bahan-bahan: keledek merah, isi ayam, daun kari, kari ayam, bwg besar, bwg merah, bwg putih, air, gula dan garam.

2 comments:

blogresipi said...

Cantiknye gambar karipap tue... nampak sedap je :)

dayang_jack said...

thank you...jemput makan yer...hehe