Thursday, July 26, 2012

Udang Garing Daun Kesum

Waaaaaa! mmmg sedaplah udang stail gini...kalau tambah cili padi sket, perghhh! Harus ada siaran ulangannya...heheh. Mekasih ye kak Ummi sb sudi share resepi Chef Kamarul ni di FB baru2 ni. Memang termimpi2 nk makan udang...Alhamdulillah akhirnya dapat juga menunaikan hasrat di hati. Ni lah lauk berbuka puasa semalam. Simple je bahan2nya dan cepat dimasak...tapiiii...sungguh sedap dimakan! Memang tak rugi dicuba. 

Dayang kopipes terus je dari dapur kak Ummi. Thanks a lot akak cayanggg!...I really like it!....
Haa...kalau ada sesapa berminat nk try resepi ni khususnya peminat tegar udang, silakan mencuba resepi ni. Memang berbaloi2! 

UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home dan dayang@dapurkusayang


Bahan:-
  • 500 gm udang (sederhana besar)
  • Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Perap:-
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 1/2 sudu kecil lada hitam kisar
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • sedikit garam
Bahan Cincang:-
  • 6 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 tangkai besar daun kesum
  • 1 tangkai kecil daun selasih (*akak xda ni)
  • 1 tangkai kecil daun kari
  • 1 tangkai cili merah

Cara Memasak:-
  1. Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
  2. Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
  3. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
  5. Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  6. Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas....Memang enak seehhh! ^____^



udang dalam taman.....tak ada daun selasih, kubedal daun salad....hahaha.

10 comments:

Ummi said...

Waaaaaaaaaaahhhh...tengok udang Dayang masak ni adoiii, lagi terliur taauu...dan rasa nak makan lagi laaa...thanks ya Dayang sudi selongkar dapur akak try resepi Chef Kamarul ni...best dan ringkas kan.. ^__^

DjDayang Jack said...

a'ah kak Ummi...mmg best sgt. rasa nk buat lagilah esok...hahaha...sabo je lah...jom kak, kte meng'udang' lagi...ekeke...rosak bahasa... :)
trm ksh byk2 sudi kongsi resepinya. kredit juga buat empunya resepi, Chef Kamarul.

CikOdah Gebu said...

kecur jadinya CikOdah melihatudang tu berposing..sabar je lah

ummiakid-lily said...

memang sedapkan Dayang...kite pun dh buat ari tu...mabeles. Kat dapur kite pun pastinya ada siaran ulangan..

Kak Nita said...

Nampak best , bahan2 pun simple...

Ifwah Masri said...

Dah cuba smlm..mmg sedaap sgt..tq:)

kepakaran said...

wow, tgk udang besor222,rasa terliur plak nk mkn, nk gi beli udang la masak sama2 dg isteriku.fuhh naik minyak.huhu

zati qibtiah said...

kak dayang, pohon share..tq

kakbesah said...

salam Dayang.. tengok rupe pn dh tau sedap. bestnye..bhn2 simple, msknye pon mudah, tringin nak terai..

Outbound di malang said...

Nice blog :)mantap nih :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...