Wednesday, July 25, 2012

Kek Lapis Asam Manis (bakar)

Kek ni dah lama tayang kat FB tapi x sempat2 nk update resepinya. Ramai gak yg bertanya ttg resepi ni. Baru time ni ada ruang nk menjengah ke blog sendiri...hehe. Selamat mencuba resepi ni ye. :)


Kek Lapis Asam Manis
resepi : DayangJack@DapurKuSayang

bahan-bahan : loyang  8" x 8" atau 9" x 9"
  • 10 biji telur A
  • 200 g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian barulah disukat)
  • 100 g tepung hongkong/superfine/tepung gandum (diayak)
  • 450 g mentega berkualiti 
  • 1 sudu besar ovallete
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 150 g gula kastor 
  • 300 g susu pekat manis
  • haw slice/ hawflake secukupnya
  • pewarna kuning, ungu dan hijau secukupnya (pewarna lain pun boleh)
cara-cara :
  1. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallete hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga putih berkrim.
  3. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Sebatikan.
  4. Kemudian masukkan tepung biskut marie dan tepung hongkong/superfine/gandum. Kacau sebati dengan spatula dan kemudian putar lagi 1 minit untuk memastikan adunan benar-benar sebati. 
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan hijau, ungu dan kuning.
  6. Bakar/grill lapis demi lapis dan susunkan hawflake secukupnya mengikut citarasa. (setiap lapisan diratakan dengan 7 sudu makan adunan).
  7. Guna api atas dan bawah untuk lapisan pertama dan lapisan seterusnya menggunakan api atas sahaja. Setiap lapisan dibakar antara 5-7 minit atau hingga keperangan. (setelah habis melapis, bakar pada suhu 140C selama 10 minit lagi supaya kek masak sempurna)
Nota :
***kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Jadi sila adjust sendiri.
***loyang digriskan dan dialas dengan kertas minyak.
***sukatan gula mengikut citarasa
***mentega berkualiti contoh : SCS, Golden Churn, Tatura, Anchor dsbnya
***sekiranya tak nak guna tepung gandum/hongkong, boleh guna tepung biskut marie sepenuhnya.
***semakin lama kek disimpan, semakin moist rasanya. 
***Simpan ke dalam peti sejuk supaya dapat bertahan lama. 
***jika lapisan kek terlebih bakar dan kelihatan hangus dan kering, sapukan permukaannya dgn jem atau mentega. 


DJ buat 1/2 adunan je dari resepi asalnya dengan menggunakan loyang besar sb tu nampak rendah sket kek ni. Tapi yg penting, menjadi dan sedaaaapp!

11 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

cantik dan kemas kek DJ..terima kasih sudi kongsi resepi

sury_masury said...

Salam kak dyg...selamat beposa...kacak kek asam manis tok..lebih kurang jak resepi kita...;-)

Sari Yusa Ibrahim said...

masuk list lagi ni... hehe

tq, DJ

~~zana@pb~~ said...

Salam ramadhan Dj, kek ni kakak akk selalu buat, masam manis rasanya.

CikOdah Gebu said...

cantik kombinasi warnanya dan sangat gebu dan lembap,mesti sangat sedap.CikOdah ambil resipinya..tq

kakbesah said...

canteeknyeer... memang x tolak lah bila terhidang dpn mate.. hee..

HaSue said...

OooOoo..ingat dah molah k raya tek eh..hihi...kmk lom tauk gik nak molah kek apa taun tok..byk gilak dlm palak smpey panik otak kmk..kikiki...
Apa2pun kacak jak kek ktk ya cam biasa.. kaler pun kacak eh..hemsem pilihan kaler kitak ya..hehe... bah,isik lok tupperware tok maok mbak balit k sahur.

leen said...

Slm kak...slmt bpuasa. Tabik salute lah ngan akak sbb kl yg kitak publish nang kacak2 gilak. Byk juak yg kmk dh cuba...n rsanya nang nyamannnnn.....sbnrnya kak..ada soaln tok...kdg2 kmk molah kl tok oh....atasnya dh perang...dh wangi skit2...tpi bila kmk cucuk lidi, dlmnya lagik basah2 ko....mun dibakar lagik pun masih cam ia...yalah kmk nang rsa kecewa gilak. Last2 biar jak. Lapis jak habis. Dh ya bkr pakei api atas n bwh. Smpei merekah kek ya.....huhuhu....cam ney kak o....ada sik ktk pengalamn cam ya? Tolong brik panduan skit kak....

Asiah said...

Salam Kak,saya ingin bertanya
Langkat 1 dan 2 di Sebatikan secara manual atau mesin ?
Dulu Saya pernah cuba (2 kali) sebatikan secara manual tapi hasil nya tetap sama di mana bila masak, kek akan turun sedikit di bahagian tengah. Bahagian tepi OK. Untuk makluman adunan 1 di pukul cukup kembang. Begitu juga adunan 2. Kenapa ya ? Mohon tips dari kakak. Terima kasih

Anonymous said...

salam akk,saya dah try kek ni.alhamdulillah jadik.1st time buat kek nie tp yg x tahan nyer lama sgt nk tunggu kek ni masak.memerlukan kesabaran yg tinggi.lg pon mmg da lama cari resepi kek ni.apa pun terima kasih kerana sudi kongsi resepi kek nie..

mentega tepung said...

assalam dj.nk tanya,kenapa kek lapis saya buat,lapisan2nya tu x smooth mcm kek lapis sarawak yg saya beli.lapisan2 saya buat mcm agak kasar.adakah kerana tpg yg saya gunakan(saya guna tpg superfine),atau butter yg saya guna(saya guna buttercup)tolg saya dj.tq