Monday, June 25, 2012

Kek Lumut Kukus (resepi II)

Kek Lumut yg baru lps masak...msh suam2 lagi...dah kena potong...heheh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Minggu lepas entah mcmmana rasa terpanggil pulak utk mengukus kek lumut dgn menggunakan resepi kedua DJ. Dah lama sebenarnya nk buat tapi tu lah, asyik tertangguh jer. Bila dah sampai seru, Alhamdulillah...akhirnya beginilah kejadiannya. Tapi dek kerna masa yg terlalu limited, dan sibuk melampau, DJ tak dpt lah nk update resepi ni di blog pd masa yg dijanjikan...adusss... sabar je lah kan...

Kek ni menurut kata SIL DJ 'sgt moist dan sungguh sedaaaappp!'. Lepas satu, satu lagi masuk ke mulut...last2 dah tinggal suku...heheh. Memang berbaloi2! 

kek akan jd mampat dan padat bila dah berhari2 disimpan. Moist, lembut dan sgt sedap!

Resepi yg pertama dulu ada di SINI. Boleh tahan gak sedapnya. Ramai gak dah mencuba resepi ni. Terima kasih byk2 ye.

Ok, x dpt nk pot pet memanjang dulu...nanti sambung lagi. Byk kerja sedang menunggu. Jom layan resepi dulu k. 

Kek Lumut II
resepi : DayangJack@Dapurku Sayang

bahan-bahan : loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 450g mentega berkualiti tinggi (Golden Churn, Anchor, SCS)
  • 3/4 cawan gula kastor 
  • 2 cawan nestum (dikisar halus)
  • 1 cawan serbuk almond
  • 1 cawan serbuk horlicks
  • 1 cawan tepung hongkong/gandum (diayak)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 botol besar (60 ml) pes pandan cap Kopoe-Kopoe ( pewarna dan perisa pandan yang lain pun boleh)
  • 1 cawan susu pekat manis
Cara-cara :
  • Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit  tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika suka) 
  • Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanilla hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima. 
  • Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis. 
  • Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar sebati. 
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum . Kacau sebati. 
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit butter (supaya permukaan kek tak melekat pada kertas foil). 
  • Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering) 
  • Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 


26 comments:

EmbunRosaliza said...

Mesti sedap n harum kek ni, bau horlicks dan nestum mesti best, tgk pun nampak sedap tu DJ

Sari Yusa Ibrahim said...

tengok resepi jer dah tahu kesedapannya..

Ngongom Lily said...

pernah buat pkai 1st resepi, tapi mcm x brp nak jadi...x tau kat mna silapnye...tpi rasa sdp..:)

mokwo® said...

tq dyg for d resepi...sedapnya...mokwo tak terbuat2 kek nih..must try..one day, someday!!hihi
dyg dear, satu botol besar pdn pes tuh berapa ml??

Bicara Kak Noor said...

warnan yang sangat cantiklah Dayang mesti sedap jugak ni mesti try dulu ni b4 raya heee thanks resepinya ya akak copy tau..

Kak Nita said...

sungguh indah & menarik kejadiannya...mesti kena cuba nih...tq DJ.

Subhie Arun said...

wow...lov d color...mesti sedap..geranti!!!

kakbesah said...

Salam DJ, wow..sgt menggiurkn..kalau terhidang dpn mata, memang xkn lepaskn peluang amik sepotong.. (walaupon tuan rmh blom pelawa..hehe)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam DJ..
kompem sedap ni DJ... hari tu akak baru cuba kek kelasi mabuk pun dah tak terhingga sedapnya.. inikan pula kek lumut yg begitu 'rich' dgn bahan2 yg juga 'rich' ni... hehe.... ada kelapangan boleh cuba nnt... tq share resepinya...

Amie said...

Yummy! Terasa sedapnya dari cerita DJ, harus dicuba resepi yang enak ni!

ogyep yummy mellow said...

ogyep suka amat tengok tekstur kek2 DJ dalam every gambar... terspersona gitu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam DJ..sedapnya kek lumut ni ..kalernya pon sungguh menarik!

AZLINA said...

Assalamualaikum DJ, dah terasa kat tekak kelazatan kek kukus lumut ni. tengok dr bhn2nya pun dh tahu mesti confirm sedap. akak salin resepinya dulu yea...maceh :))

CheNamNam said...

color hijau menarik perhatian betul...nampak pon gebu jerk nehhh compom sedap...

nama diyer kek lumut sebab kolor diyer hijau eh...

letak horlick ngan daun pandan mesti sedap baunyer nehhh...huhhhh dah gerak2 air liur lam molot nehh..:)

Anonymous said...

memang sedap kek lumut. dah dalam list untuk raya tahun ini. kak dayang. kek hati ayam pun sedap.terima kasih kak

Norfadzilah Rasib said...

Dh wat dah.. Tp saya pakai butter je.. Sedap jugak.. Colour hijau x sehijau mcm awak nyer.. Hihihi.. Tq for ur resepi..

Norfadzilah Rasib said...

Dh try dah... Tp sya pakai Buttercup je.. sedap jugak.. Tp colour hijau tu x sehijau kek awak ler.. Anyway thanks a lot...

Ku Nurasyiqin Ku Amir said...

salam, kalau bakar guna kaedah bain marie boleh?berapa lama ye?

A watcher in the woods.. said...

Salam kak. SAya dah try resepi ni. Pestime buat. Alhamdulillah menjadi. Saya buat half adunan je. Bahagi dua semua bahan akak bagi kat atas ni. Plus saya alter boh susu full cream sikit. Since saya guna tepung gandum, saya lebihkan butter. Super moist. berhari simpan makin sedap. =)

NickyAzrinah said...

kalu bakar bleh ke..?

syapex said...

Thanks sebab kongsi resepi ni. Sy dah try. sy cuma buat 1/3 drpd adunan asal. menjadi & sdap plak 2....

Cinta Si Kupu Kupu Malam said...

saya sedang menikmati kek lumut hasil dari resepi ini.. mmg terbaek resepi ni..terima kasih

Sandra Jirum said...

Thanks Kak DJ...first time cuba...masih menunggu nak masak dan bau harum semerbak buatkan tak sabar menunggu...gerenti buat lagi untuk Hari Gawai nanti..

marygrace resma santos said...

Helo DJ sweet, saya kenalkan diri saya Mary asal Sabah but tinggal di Johor..saya nak tanya satu soalan..bahan pes pandan tu kalau dalam store shopping mall tertulis perkataan pes pandan ke atau dalam bahasa english apa ya..nanti saya cari takut tak jumpa..selain pes pandan ada nama lain tak..kalau contoh saya tak jumpa pes pandan tu bole di ganti kan dgn bahan apa ya..saya nak belajar buat kek lumut ni..saya harap DG Sweet dapat membalas komen saya ni..tq.. :)

marygrace resma santos said...

Oh ya lupa satu lagi..pes pandan tu 1 botol nak guna semua ka sebotol tu nanti, DJ Sweet..? pls reply ya jagan tak reply..tq again.. :)

DjDayang Jack said...

@marygrace resma santos

hye sweetie...sorry for a late reply. Terlalu bz buat ms ni sampai x sempat nk menjengah kee blog sendiri.

ok, pes pandan tu guna 1 botol penuh ye. Jenama Koepoe-Koepoe. Di Kedai Bagus Solution sudah ada stok tu. Tp kalau tak jumpa, boleh gantikan dgn Pandan Paste jenama lain. Contoh Pandan Emulco jenama Nona. Kalau warna tak gelap sgt boleh tambah pewarna hijau gelap.
Good Luck! :)