Wednesday, May 02, 2012

Lala Pedas & Sup Ayam


MasyaAllah...my doter pantang nampak lauk lala ni...tak pandang dah lauk lain...habiss satu bekas ni utk dia sorang...huhu. Nama je lala pedas, tapi taklah sampai berasap telinga...hehe. Cepat dimasak dan sedap dimakan!

Lala Pedas
Resepi : Dayang@Dapurku Sayang


Bahan-bahan :

  • 1/2 kilo lala (dibersihkan)
  • 1 sudu besar cili giling
  • 5 biji cili api (diketuk)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 cm halia (diketuk)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 helai daun limau purut
  • sedikit sos tomato
  • sedikit sos cili
  • sedikit kicap manis
  • sedikit daun bawang / daun sup(dihiris)
  • sedikit garam 
  • minyak untuk menumis


Cara-cara :

  1. Tumis bawang putih, halia dan cili giling hingga terbit bau.
  2. Masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato, kicap manis, cili api dan daun limau purut. Kacau sebati.
  3. Masukkan lala dan sedikit air.
  4. Akhir sekali masukkan daun bawang dan perasakan dengan garam.
  5. Hidangkan setelah masak.



Yang kat bawah ni pulak sup ayam utk si boboi. Tapi part yg ada wing ni reserve utk mama dia...hihik. Cam tau2 je kan, kak Nor...hehehe.
\

9 comments:

ibh_sue said...

Aslmkum kak dayang cayang.
Nasib sue dah mkn,so x la meleleh tgk menu akk yg sedap ni. Heee. Ooo akk suka wing ya. Sue pun dl suka jg,tp bila dah makin tua ni. Sue x bp suka wing dah. Kalau dlu part tu la yg dicari2.:)

DjDayang Jack said...

@ibh_sue
w'salam sue cayanggg....
...Alhamdulillah..xde lah lapar blogwalking ni kan..heheh...akak pun dh kenyang sgt2 ni. esok dh start nk reduce fat..konon2 lah..hahaha

a'ah..akak mmg x reti mkn part lain, yg tu gak jd pilihan tp xde lah hari2 mkn ayam...tgk mood gak tu...hehe.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam DJ..mmg sedap lala klu dimsk camtu tp skrg k.atie nk tumpang mkn sup ajelah..
sbb masih batuk lagik :D

Bicara Kak Noor said...

salam kenal dayang,sedap nya tengok lala tu tapi dah nak tidur lah simpan utk akak ya heheee esuk boleh santap..

Mas said...

mengancamnya tengok lala tu kak...
mengeliurkan..

CitarasaKu said...

Salam.....tergoda dengan lala masak pedas nie...hehe

~Sya~ said...

lala ni lauk favorite sy kak DJ...tp lama dah tak buat...sll goreng pedas2 dgn sayur kangkung...nyum...

ogyep yummy mellow said...

Salam Dj,

suka lala... lagi2 kalau pedas, lala aje pun dah cukup, tak yah lauk lain lagi... sedapppp..

Nina Mirza said...

As'salam Kak Dayang ....

Sama lah taste anak-anak kita ...
Kebetulan Nina pun masak LALA. Memang tak cukup kalau satu/dua pack..
Isi nya ciput ajerr.. sekali sekala makan mmg UUmpphh !!!!!