Thursday, February 23, 2012

Bingka Pisang

Bersiaran kembali....Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Hari ni tetiba je terasa nk buat bingka. Mmg tak plan sebenarnya pun.... tp hasrat nk buat bingka bubuh pisang mmg dah lama DJ pendamkan...hehe. Entah mcm mana angin rajin dah sampai pulak hari ni tanpa dipaksa. Alhamdulillah...syukur sangat2 sb impian sudah tercapai. Mula2 tu tak yakin, sb tak pernah lagi buat bingka bubuh pisang ni kan. Sedap ke atau tak rasanya...mmg risaulah kalau tak menjadi. DJ buatlah dalam loyang kecik. Yalah..untuk percubaan pertama kali kan..takut gak x sedap....

Setelah siap dibakar, mmg x tunggu sejuk dah, DJ nk rasa time tu gak...nervous..ehehe...sendiri yang buat, sendiri jadi juri...MasyaAllah!...mmg sedap sgt2! Serius nk bagi tau ni...inilah kuih bingka yg btl2 menepati selera anak tekak DJ. Sedap dan lembut jer. Rasa menyesal pulak buat dlm loyang kecik sb tak sampai ke petang bingka ni dah tinggal 3 ketul jer. Siapa lagi kalau bukan si doter yg makan...adehhh...sedap sgtlah tu...hihi. Memang berbaloi2lah...

Mungkin esok lusa atau tulat nak buat lagilah kalau pisang emas ni msh ada. Rasa tak puas pulak buat byk ni. Sesiapa yg berminat nk cuba, silakan ye. Kalau ahli keluarga tak ramai, sukatan ni mmg sesuailah. Tak perlu buat 1/2 adunan dah sb saiznya taklah besar sgt. 

Jom kita semak resepinya....

Bingka Pisang
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 200 ml santan pekat
  • 125 air
  • 3 biji telur C
  • 2-3 biji pisang emas ranum (dilenyek)
  • 80g gula pasir (+/-)
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 2 sudu besar minyak sapi atau minyak masak sayuran
  • sedikit esen pisang jika suka
  • secubit garam
  • sedikit pewarna kuning 
  • bijan untuk taburan
Cara-cara : 
  1. Kisar semua bahan di atas (kecuali tepung dan bijan) hingga sebati.
  2. Kemudian masukkan tepung dan kisar/blend sekali lagi.
  3. Sediakan loyang. Sapukan dengan minyak masak (DJ alaskan dengan kertas foil dan disapu minyak masak supaya senang nak dikeluarkan daripada loyang). Tuangkan adunan tadi ke dalamnya dan taburkan bijan secukupnya
  4. Bakarlah ke dalam oven selama 1 jam atau hingga keperangan dengan suhu 160C-170C. 
  5. Setelah masak, biarkan sebentar di dalam oven selama 10 minit. Selepas itu bolehlah dikeluarkan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. (tapi memang sedap dimakan time ia masih panas sebab terasa sangat kegaringan kerak bahagian atasnya)


Memang sungguh menyelerakan! 


11 comments:

Qasey Honey said...

asslm kak...
biase mkn bingka pandan tu aje...xpenah lg mkn bingka pisang ni...
nti bleh la QH nk mcuba pula...
kuih bingka ni QH suka mkn masa panas2...hehehe...bhgian yg bkerak2 tu...

DjDayang Jack said...

@Qasey Honey
w'salam..

akak pun biase gak mkn bingka pandan. Bingka susu, jagung, kentang pun sedap gak. Actually, akak pun sama, suka mkn panas2 sb rasa garing kat keraknya tu...hehe
boleh aje jika sudi nk try. Selamat mencube ye QH. tq :)

noorsafone said...

salam dayang...first time dengar bingka pisang...nampak sedap...lagi2 part2 yg berkerak atas tu...

CT Delima said...

As'alam Dayang


k.ct salin resipi dah. Insya'Allah k.ct akan buat sebab insan2 dirumah suka makan kuih2 bakar macam ni berbanding kek2..hehehe

tr kasih ya Dayang :)

Chik Mimi said...

Assalam Dayang nampak pun dah tahu sedapppp masuk list hehehe

Asyifa Mustaffa said...

As salam kak.dayang...
aduh..menyelerakan sungguh...sy copy resepi ye....nak try lah...tp bkn hri nie lah...bsok2 bila mood kerajinan dtng......:)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Dayang,,cantik elok jee kejadiannya..pasti sedap ni.....Bingka berperisa pisang...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak dj cayang..
nie yg x bole jadi nie tgk lelama makin geram plak.. hehehe... teringinnya nak makan.. tp stck pisang x der ler kat umah nie.. huhu.. sedapnya tgk bingka tu akak...

wati said...

Salam..,sis dayang resepi yg simple dn sedap sy dh try....mmg menjadi...,thanks kerana syare resepi...pas ni nk wat lagi..:)

ady said...

as-salam Dayang
nak kena cuba bingka pisang ni..sedap tgk bingka pisang Dayang ni...

ogyep yummy mellow said...

Tak pernah buat bingka pisang.. Baru2 ni buat bingka labu.. Kena try gak ni..