Sunday, January 08, 2012

Eggless Fruit Cake / Kek Buah Tanpa Telur (bakar)

Sangat mudah nak buat kek ni. Lately, DJ teringin sgt nk makan kek buah tapi kalau beli kat kedai, gerenti DJ takleh nak telan sb tahap kemanisannya...adehh...rasa sepotong pun belum tentu habis. Sb tu terpaksalah merajinkan diri membuat kek ni mengikut citarasa sendiri. Barulah puas hati, btl tak??...hehe

Kek ni tak menggunakan telur langsung. Teksturnya mmg lembut dan tak kering. I likeeee! Bagi yg tercari2 resepi kek buah tanpa telur, bolehlah try resepi ni. Mana tau kan kena dgn taste. Bagi DJ, mmg ok sgt2lah. Lagipun cara penyediaannya amat mudah sekali. Tak perlu guna mixer atau hand whisk...hehe...sebenarnya DJ mls nk guna mixer, itu sebab buat cara mcm ni. Alhamdulillah...suka sgt dgn kejadiannya...



Jom semak resepi!

Eggless Fruit Cake / Kek Buah (Bakar)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Loyang 20-22 cm
Bahan A :
  • 360 g tepung gandum (ayak 3 kali)
  • 2 sudu kecil baking powder (diayak)
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak)
  • 1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis - optional
  • 125 ml jus oren
Bahan B :
  • 250 g mentega 
  • 300 g mix fruits (dihiris halus atau dicincang)
  • 250 ml susu cair
  • 170 gula kastor (boleh juga guna brown sugar) 
  • 2 sudu besar susu pekat manis atau golden syrup
Bahan untuk taburan : 30 g badam cincang - optional

Cara-cara :
  1. Bahan B : Satukan semua bahan kecuali mix fruits ke dalam periuk dan masak hingga larut dan sebati. Tutupkan api dan terus masukkan mix fruit. Gaulkan. Selepas itu, sejuk/rendamkan selama 4 jam atau boleh juga disimpan semalaman.
  2. Bahan A : Ayakkan kesemua bahan kecuali jus oren ke dalam mangkuk pengadun. Kemudian dikacau rata. Barulah disatukan dengan Bahan B tadi. Sebatikan dengan senduk kayu atau spatula sahaja.
  3. Akhir sekali barulah dimasukkan jus oren. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Tuangkan ke dalam loyang yang sudah disapukan dengan mentega dan ditaburkan dengan sedikit tepung (jika suka, guna loyang yang mempunyai lubang di tengahnya atau loyang chiffon supaya kek masak sempurna dan tidak mendap di bahagian tengahnya). 
  5. Kemudian taburkan badam cincang jika suka. 
  6. Bakarlah selama 50 minit atau 1 jam atau sehingga masak pada suhu 160-170C (kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing).
  7. Setelah masak, keluarkan dari oven. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
Antara yg sempat dirakam..
Cara penyediaan yg tak menyeksakan...mula2 larutkan gula dan butter bersama susu cair. Bila dah larut, terus tutupkan api. Dan masukkan mix fruits yg sudah dihiris halus tadi dan kacaulah sebati. Tutupkan bekas tu. Biarkan ia terendam selama lbh kurang 4 jam atau semalaman. Gambar yg kat hujung sekali tu menunjukkan ia dah terendam lama. So, buah tu naik/terapung. Maknanya ia takkan jatuh semasa proses pembakaran. 

DJ menggunakan loyang 22 cm. Kalau nk jadikan kek ni lbh tinggi, ada baiknya guna yg 20 cm.
Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati. Akhir sekali barulah dimasukkan jus oren. DJ guna buah oren sunkist. Guna oren sunquick pun boleh kalau x ada stok buah oren. Bancuhlah dlm 2 sudu makan gitu. Lepas tu, masukkan ke dalam loyang. Taburkan badam cincang...sedap sihh!


Walaupun hanya menggunakan gula kastor, kek ni tetap berwarna keperangan...magik kan...hehe

Sedap!

38 comments:

Anonymous said...

slm tuan umh..wahh..kek perfact skli...bleh try buat..mcm senang jer..:)

ibh said...

Wahhhh. . .Terbaik la kak. Sue copy dulu masuk list. . Heeeeee

suri solehah said...

tengah duk google resipi kek sbb byk tepung yng dah nk expired..sekalinampak resipi DJ ni muncul diblog lis..tq kongsi DJ..

Anonymous said...

salaam,i like sesangt mesti nk try..:)

Nazrah said...

memang menarik kek ni..mudah dan ringkas ... terima kasih berkongsi

Qasey Honey said...

slm kak...wah tergoda tgk kek akak ni...dlm list utk dicuba...

Anonymous said...

mcm resipi kat myr ..pun tnpa telur..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam DJ, nmpk mudah dan menyelerakan.buahnya pun tak jatuh.saya lum bernai buat kek buah sbb takut buah jatuh bawah.tq atas perkongsian di sini

Yatie said...

geram je tngk kek yg gebu dan cantik ni...mesti di cuba..tq berkongsi resepi..

misshannajr said...

Ya Allah kak..mcm sedap benar gambar tok..dr td gik kmk tgk kat FB dah asyik telan air liur dan berazam nak buat..kena buat jgk sbb tak penah lg try buah kek buah.. u aweseome kakak :D

Zaliedana said...

Assalam kak,sy xpernh lagi wat kek buah,takut buah mndap xserata..Nmpak kek akak tekture pon gebu n moist,buah pon berterabur cntk..nnti nk try jugalah,selalunya org buat gaul buah ngan tepung utk bgi ringan kan,yg nih rendam ngan mntega bagai,mmg harus di cuba nnti nih..Tq utk perkongsian nih kak..

Gee® said...

suka..suka..suka...k.gee nk tey lah resipi kek ni....thanks DJ

Gee® said...

ops...silap taip la pulak... try laa bukan tey...hehehe

rahel said...

Memang cantek betulll..harus dicuba ni...thanks u/ resepinya ye Kak Dj.

YY said...

sedapnya kak dayang..yoni suka makan kek buah tapi kalau buat mesti buah jatuh ke bawah..huk3

::Azura Rahman:: said...

huh!.. kek gini la yg zura suka.. mudah dan senang.. yeeeehaaaa... TQ kak dayang.. :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak dayang cayang..
alahai!! fav dian nie kek buah... eggless lg.. pasti sedap kan akak.. tergoda tau..

AbbotCottage said...

sungguhlah terasa kemewahan buahnya...hadoh hadohhhhhh terliur.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

SALAM dj.APA KABAR & SELAMAT TAHUN BARU 2012!!
NAMPAK SEDAP KEK BUAH TU..TAPAU SIKIT BLH :D

LinRosly said...

Assalamualaikum DJ
Selamat Tahun Baru 2012


*Bila Kak Lin tgk gambar masakan ni mcm nak ngap jer....sedapnya Kek Buah ni...selalu beli jer...bila agaknya nak buat sendiri...huhuhuhu

~K Ham~ said...

DJ sayang.....akak ketinggalah LRT la....ada lagi tak kek buah..petang2 nti akak dtg BA ya...kuikuikuiiii

mimie kesuma said...

nampak sedap kak dayang...
tak pernah cuba cake tanpa telur..
nak try resep kak Dj...trimakasih dah share resep kak....^_^

maria said...

bestnya nampaknye kak, mesti di cuba weekend nie

Mamasya said...

Aslmkum Dyg.elok kek buah dayang.... buahnya bertaburan merata tak mendap. dah beberapa kali buat kek buah tp tak memuaskan ada yg buah turun bawah...kek kering. nanti nak cuba resepi dyg...kiv dulu resepinya..

Anonymous said...

wah!!! npk sedappppp....akk amik resepi ya..tq dear :) zila66

SARIMAH MD ALI said...

Akum...sungguh mengiurkan. Boleh saya cuba resepi ini?

Anonymous said...

wah Dayang.... Terliur tengok kek u... rasa cam nak makan je. Thanks for sharing this recipe, senang, tak payah nak pakai mixer... Mesti cube ni...:)-Lyne

Anonymous said...

saya dah buat... emm sedap dan jadi.. t kasih kongsi resepi . Cuma nak tanya .. boleh ke di KUKUS kek ni.

Anonymous said...

t kasih sudi kongsi resepi... saya dah buat... jadikkk kek nya.cuma nak tahu adakah kek ni boleh di KUKUS, harap ada respon.

DjDayang Jack said...

@Anonymous
mekasih ye sudi mencube resepi ni.utk versi kukus x penah try pulak. jadi x brani nk confirm dulu k. kena buat eksperimen dulu...hehe

DjDayang Jack said...

@Anonymous

dear Lyne...
kek ni mmg senang sgt nk buat. x perlu mixer. Stkat ni dah ada ramai jugak yg mencube. kesemuanya tlh beri respon yg baik.

DjDayang Jack said...

@SARIMAH MD ALI

w'salam...
bole je...silakan ye...tq :)

DjDayang Jack said...

TERIMA KASIH KPD SEMUA YG MEMBERI KOMEN. MAAF BERIBU2 LEMON SB X SEMPAT NK REPLY SEMUANYA. LINE INTERNET TAK BERAPA OK SEJAK DUA MENJAK NI. HARAP JGN ADA YG BERKECIL HATI YE. SILA HUBUNGI DJ D FB SEKIRANYA ADA PERTANYAAN. INSYAALLAH DJ BOLEH RESPON SECEPAT MUNGKIN. TQVM :)

khairiah khaizu said...

DJ... saya dah buat 3x...memang sedap sangat....sebelum nie saya memang tak pandang pun kek buah tp utk resepi DJ nie akak dh boleh terima...suka sangat...TQ DJ...(^__*)

Anonymous said...

thanks sbb sudi share resepi ni.saya dah cuba dan mmg jadi.-Nurul-

Anonymous said...

salam kak dyg, dah molah skali kek Ktk,nang nyaman. Ari tok nak molah utk kali ke2. nak testing guna water bath bila nunok.. Ney tauk mcm dikukus. Nang cdap kek tok x rugi coba.. Thanks dear.

Deqna Mas said...

Salam kak Dj..sy nk tau tpumg gndum tu klu guna sukatan cwn metrik brp cwn? mmg teruja sgt jpa resepi kak Dj ni.sy mmg tk blh mkn mknan yg gunakn telur.tq kak Dj.semoga kak Dj trus sukses dlm setiap bidang yg diceburi..

DjDayang Jack said...

@Deqna Mas
w'salam....sukatan tepung 1 cawan metrik = 125g
sukatan imperial/metrik ade kat label tu ye..klik je kat situ utk rujukan... :)

amin2...mekasih byk2 atas limpahan doa Deqna....mmmuahhh!