Wednesday, November 23, 2011

Roti John


Kdg2 penat memikirkan menu makan pagi ni kan...takkan asyik2 nasi lemak, mi goreng, nasi goreng. Alih2 benda tu gak buat. Haihh...mmg jemulah kalau hari2 masak benda yg sama. DJ kan, sebelum tidur, DJ kena fikir dan set dulu apa nk dimasak utk sarapan esoknya. Selagi tak dpt idea, selagi tu lah takleh nk lelapkan mata....

Oklah, roti john...adalah salah satu hidangan kegemaran anak2 DJ. Penyediaan yg amat mudah tetapi sangat sedap dan memikat selera. Dah pernah tayang resepinya sebelum ni...DJ tuliskan semula resepi berserta langkah-langkahnya sekali di sini supaya senang nak rujuk. 

Jom kita layan.....

Roti John Mudah
resepi : DJ@DapurKu SaYang

bahan-bahan : untuk 1-2 orang makan
  • 2 keping roti hotdog (dibelah dua tapi jangan sampai putus. Sapukan dengan sedikit mentega jika suka)
  • bahan inti :
  • 2 keping beef/chicken burger (direbus sampai lembut dan dilenyek)
  • 2-3 biji telur (dipukul sedikit)
  • 1 sk serbuk cili
  • hirisan bawang besar/Holland
  • hirisan daun sup
  • 1/2 sudu makan sos cili
  • sedikit garam jika perlu (DJ x letak)

Cara-cara :

Satukan kesemua bahan inti di dalam mangkuk dan kacau sebati.


Panaskan sedikit mentega/minyak masak di dalam kuali leper. Kemudian dadarkan adunan telur tadi.

Tekapkan roti di atasnya sebaik sahaja telur hampir kering. Angkat dan terbalikkan roti. Kemudian hiaskan dengan hirisan kobis, bawang besar, tomato, sos cili dan mayonis. Ikutlah citarasa masing-masing.

Lipatkan roti dan potong beberapa bahagian.


sedia untuk dimakan...

20 comments:

sya said...

ermmm boleh try nati... yummyyy

lina said...

salam - menarik nya mmg sgt sesuai utk sarapan

Cho Zila said...

buat sendiri puas hati.. kalu belitu geram tanya yer2 nak daging ke ayam.. saya selalu jawab tak kisah sebabnyer dah tentu ayam ngan dagingtu tak rs langsung... yo yo oooo jer...

ady said...

as-salam DJ
waaa nmpk sedap roti john ni dj..gd for b/f..

Junie Octovian said...

Thanks DJ...your version really ez to follow. I'm happy to try.

Chik Mimi said...

Dj tergudanya tengok sedap ni lama akak tak buat roti john ni

saffiya_aleesya @ echa said...

salam akak..saya nak copy resepi akak boleh?? saya nak letak resepi ni kat blog & link kan ke blog akak yer..

DJ said...

@sya

boleh je..amat2 dialukan..tq ^_^

DJ said...

@lina

w'salam...

mmg sedap dan sesuai sgt utk bekfes atau bl2 je.. dan harus dicuba... hehe

DJ said...

@Cho Zila

kat area rmh ni ade gak jual roti jon, kalau tersinggah, beli gaklah sekali sekala.tp tu ler...kalau buat sendiri..kte bole adjust mane2 ikut selera kan...hehe

DJ said...

@ady

w'salam ady,

yup...mmg sesuai utk b/f. selamat mencube ye... tq :)

Siti Asiah said...

sy mang hantu roti john...leh try la nnt...asyik beli jer..hik2

DJ said...

@Junie Octovian

u're welcome...

i'm really sure dis recipe will not let u down...gud luck! ..tq :)

DJ said...

@Chik Mimi

tu ler psl...sesekali makan tu mmg x hingga dunia kan...hehehe.

DJ said...

@saffiya_aleesya @ echa

w'salam..

boleh je..no prob. silakan ye. tq :)

DJ said...

@Siti Asiah

haa..elok sgtlah buat sendiri...lg berbaloi2 kan. Boleh adjust mane2 ikut selera...lgpun resepinya xlah sesusah mana pun nk buat..yg penting, rajin...hehe

Gee® said...

nakkkk!!!!

rahel said...

bestnye roti john...suka mkn tapi selalu beli jer...sodap.

mokwo® said...

nih semua waktu sesuai. cukup mengenyangkan! mokwo biasanya akan tambah sedikit mustard sos dalam bancuhan telur rasa sedap.bergantunglah pd selera masing2. kekadang kicap pun mokwo hentam buh!:))

Mamasya said...

Aslmkum Dayang

Roti john telur lebih...sedapp. Anak sypun suka roti john...hari nipun bekalkan mrk roti john....mudah dan sedap