Saturday, October 15, 2011

Roti Arab dan Kari Sardin


Salam hujung minggu.....

Selamat berhujung minggu semua...dah minum petang ke belum? Kalau belum, jom kita makan roti arab yg sedap lagi rangup ni. Dah lama tak buat roti ni. Sgt sedap digandingkan dgn kuah kari sardin. Maaflah ye, gambar tlbh sempoi ...tak ada touch up apa2...janji dapat tengok dgn jelas kan...hehe.

Resepi roti arab dh byk kali diulang tayang tahun lepas. Kdg2 DJ tak ikut sgt resepi asalnya. Guna stok yg ada je. Lagipun roti ni langsung x pakai susu...tapi msh tetap sedap dan rangup. 

Layan dulu ye...nanti2 tulis resepinya kalau sempat. Terima ksh sudi singgah....

UPDATE :

Roti Arab
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung gandum/tepung superfine/high protein
  • 1 sudu besar mentega/marjerin
  • sedikit garam halus
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu makan yis mauripan 
  • air suam secukupnya
cara-cara :
  1. Satukan yis, sedikit air suam dan gula di dalam satu bekas dan rendamkan hingga yis berbuih.
  2. Tepung, garam dan mentega disatukan di dalam bekas yang agak besar. 
  3. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit. Gaul dan uli doh hingga kental dan licin (untuk mendapatkan kulit yang licin dan gebu...hehe)
  4. Simpankan doh ke dalam bekas besar tadi dan tutupkan dengan kain lembab. Biarkan ia naik selama lebih kurang 45 minit atau 1 jam. Setelah itu, uli semula doh tadi.
  5. Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian (mengikut saiz kesukaan masing-masing) dan bulat-bulatkan. 
  6. Sediakan torak. Canaikan doh tadi tetapi jangan terlalu nipis. Kemudian rehatkan sebentar selama 15 minit.
  7. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas (tetapi jangan sampai berasap), gorenglah doh tadi satu demi satu. Jangan lupa siramkan roti dengan minyak supaya ia kembong dengan cantik. 
  8. Setelah masak keperangan, angkat dan toskan.
  9. Hidangkan panas-panas bersama kari sardin atau kari ayam.

Kuah Kari Sardin (my Style)

bahan-bahan :
  • 1 tin besar sardin (DJ pilih brand Marina)
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sudu makan serbuk kari ikan (DJ pilih brand Adabi) - dibancuh dengan sedikit air
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • sedikit garam, gula dan air asam jawa
  • hirisan tomato (optional)
cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga garing. 
  2. Masukkan bancuhan rempah kari tadi. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sardin bersama kuahnya dan masukkan juga air secukupnya. Kacaulah rata-rata dengan perlahan. 
  4. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi hingga sebati. 
  5. Setelah masak, tutupkan api. Hidangkan panas-panas bersama roti arab. Selamat mencuba!


17 comments:

Chah said...

Waaa....licin mulusnya...nanti letak resepi ye kak dayang...mmg perghhh la ngan sardin tu...

lina_pg said...

assalam DJ..tersangat licin dan mulus bak pipimu yng putih gebu tuh..ada tips tak dapatkan roti yg smooth camtu..

ssh lah nk komen kat blog DJ ni,kadang2 tak kuar pun box komen tuh.Terpaksalah jd silent reader

DJ Dayang said...

@Chah

mekasih...InsyaAllah nanti kte tuliskan resepinya ye. tq

DJ Dayang said...

@lina_pg

w'salam Lina cayaaannggg...

haha...nk gelak dulu...hahaha

ok2 dah...sbnrynya kte pun x reti la nk ckp tang tips tu. tp kan based on my experience, uli roti ni sampai btl2 kental serta licin dan biarkan ia naik 2 kali ganda sblm digoreng. kalau tak nanti jd menggerutu...tu je lah tipnya.

owh ye ke ssh nk bukak??...hmm, x taulah plak jd gitu.

Mas said...

perhhh....cantikk kembong roti arab tu kak...
licinnn jerk..he3
kene tu makan ngan kari sardin...he3

K.Nor said...

cantik nyer roti arab dayang ni.. halus mulus jer dan sekata jer masak tu.. mek arab mana lah yg tukang goreng ni ya.. hehe

rahel said...

Waw2..gebunye roti arab,cepat2 letak cepinya ye Dayang..tq.

Cik Siti said...

Berkali2 saya buat roti arab.. tak pernah dapat yg mulus dan sekata warna mcm ni... :D

DJ said...

@Mas

hehe...tq mas.

DJ said...

@K.Nor

alahaii...mek arab Sarawak kott...hahaha

DJ said...

@rahel

hehe..tq.
dah letak pun. simple je. nanti cube tau :)

DJ said...

@Cik Siti

xpe...cube dan cube lagi. InsyaAllah menjadi. :)

Mamamya said...

as salam kak....lia selalu singgah sini tp x penah lagi tinggal komen... :)

t'goda tgk roti arab kak dayang yg mulus ni terus t'ingin nak mencuba...lia copy resepinya ye kak...t.ksh.

Sya said...

wah, berseleranya tgk roti arab kak DJ...

dayang Citra said...

Assalamualaikum kak DJ,kuah kari sardin sekda resepi pun?

cinta illahi said...

Salam kak dayang... wahh,cantik btl roti tu.. baru nk try arini as menu berbuka.. harap2 gebu mcm roti kak dayang jgk... hihi..

cinta illahi said...

Baru pas menguli... harap2 jd lah as dis is my 1st trial... mtk2lah hubby suke.. haha...