Tuesday, October 25, 2011

Pandan Muffin (Eggless)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Syukur Alhamdulillah...walaupun line internet merangkak agak perlahan, mem DJ akhirnya dpt juga upload gambar dan menulis n3 psl mapin yg boleh dikatakan mudah dan sedap ni. hehe...mesti ada yg x sabar menunggu resepi kek Malim Kundang aka 'anak derhaka' tu kan...ngeee...sabar ye...mem kena buat karangan panjang sket kalau nk buat cerita psl kek tu....oh mood! cepat2lah datang!..hmm

Ok, berbalik cerita psl mapin ni. Sebenarnya ada kejadian ngeri lps buat mapin ni...grrrrrrr...kalau nak tau cerita...sila2lah baca kat FB atau add DJ dulu. Lepas tu bacalah mengenai kejadian yg tak diingini ni. Mem mls nk citer kat sini...buat ilang mood je kan...tp apa2pun, mapin ni mmg best dan senang je nk buat. Time rasa malas pun boleh buat dan InsyaAllah menjadi dgn jayanya kalau ikut step dia btl2. Sebenarnya kan muffin ni boleh dikatakan cupcake jugak sb teksturnya sgt2 ringan dan gebuss gitu selain rasanya yg sedap. Kalau mek Jah tengok ni mesti dia nk buat gak...eh, pg td dia dah nampak pun kat FB...hehe. Petang ni atau esok gerenti dia buat tuu...dia kan muffin lover...mana boleh x try...btl x Jah??...ekeke

Dah lama sebenarnya resepi ni DJ simpan. Resepi asalnya dari Joayee@MYR. Tapi mcm biasalah, kalau x derhaka kat resepi mmg bukan Malim Kundang lah tu...hihi. Tp derhaka sket je. Mekasih yer Joayee...mmg best sgt resepi ni. Next time nk buat lg dgn perisa lain plak. 

haa...apabila sudah diterbalikkan,....wahhh! cantik kan!! Alamak, DJ x editlah gambar ni..harap2 nampak dgn jelas ye teksturnya...O ya, lupe plak nk bg tau part mana mana plak yg DJ derhaka tu...hehe..sebenarnya DJ dah kurangkan sukatan gulanya sb DJ nk add Chocolate Rice supaya lbh sedap dan bdk2 pun suka! So yummyyyyy!

Jom kita semak resepinya....


Pandan Muffin (eggless)
resepi asal : Joayee@MYR

Bahan-bahan ( 6 )
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula (DJ guna 80 g )
  • 1/2 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan minyak masak (DJ guna mentega cair)
  • 1 cawan santan pekat (kurangkan sedikit kalau santan cair)
  • 1 sudu besar Andrews Liver Salt/antacid or di malaysia- ENO
  • sedikit perasa Pandan + Warna hijau (DJ guna Pandan Emulco)
  • 1/3 cawan chocolate rice (DJ tambah)
Cara-cara:
  1. Campurkan bahan kering (tepung, gula, soda bicarbonat, baking powder) ke dalam satu bekas.
  2. Campurkan bahan basah (santan, minyak, colour, perasa pandan) ke dalam satu bekas yang lain.
  3. Masukkan (2) ke dalam (1), sambil dikacau dengan garpu.
  4. Akhir sekali, ayakkan Andrew Liver Salt/ ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau. 
  5. Rehatkan 5 minit.( cukup masa untuk ENO bertindak mengngeluarkan bubble)- mungkin tak berapa nampak, tapi mixture akan kurang likatnya.
  6. Masukkan ke dalam bekas muffin, bakar selama 30 min, 160 deg C. 
  7. Untuk perasa lain boleh try contoh di bawah. 
***Actually kukus lagi best kalau nak try option di bawah. kalau bakar kering sgt la pulak.
OPTION1: @Banana Muffin@: 2 biji pisang size kecil, 3/4 cawan susu soya [x]
OPTION2: @Apple Muffin@: 4 sudu besar Bramley apple source, 3/4 cawan susu soya
Dari resepi ni, macam-macam perasa boleh buat. Selamat mencuba.

17 comments:

Wanieyra said...

Salam kak dayang...

kena try ni....

K.Nor said...

letak eno? tak pernah tengok resipi muffin/cupcake letak eno.. kalau apam tu biasa lah kan :)

Lady Ija said...

Menyelerakan

DJ said...

@Wanieyra

w'salam ..

mmg kene patut try ni...sempoi je :)

DJ said...

@K.Nor

ha tu ler psl...tp kan mmg unik sket resepi ni kak Nor. Eno tu pengganti telur...supaya mapin tu naik selain bantuan bp n bs. Bl dah kembang jd cam kek pun ade gak. tp kalau apam ade lain sket teksturnya. payah nk explain kecuali kalau akak try dulu...br tau mcm mana hasilnya...hehe

DJ said...

@Lady Ija
tq...mmg sedap dan kena citarasa... :)

cik cek said...

Emmm...harum bau daun pandan sampai kesini....sedapnya.....

sofea fayyadh said...

Salam Dayang...
Nak tanya ni..
kalau nak kukus, berapa lama yer?

DJ said...

@cik cek

mmg sedap dan harummmm! :)

DJ said...

@sofea fayyadh

w'salam..

hehe...dyg belum try lg guna teknik mengukus tp maybe sama dgn cara mengukus apam kot. 10 minit. Lgpun teksturnya ringan dan maybe cepat masak.

HaSue said...

mintak kmk seketul eh..tok cam apam laa kali owh..kali resepi omputih asalnya nak..maklom laa omputih sebut apam pun jd muffin tp steam muffin selalu dak nya sebut kn..nampak nyaman jak muffin ktk yaa..ktk pake kopoe2 kah?kck kalernya..

bah ney seketul tek x diberik2 gk tok.hehe


p/s: tok kali ke berapa kmk refresh tok..jap tadik kuar error 404..rupanya maok direfresh gk..tadik kat dapo kak nor kmk close terus..hihi..
*
*
*
ai,kenak laa belum publish tok.

HaSue said...

fuhh fuhhh....semua tabs kamek close baruk nya maok..heheee...sengsara melanggan broadband tok ehh..bah mintak kmk mapin ktk aa eh..
lamak gilak dah sitok..balit lok..nak meli barang gik..hee

HaSue said...

AIkk..ne komen kmk yg atas ya tek dah ilang??huwahh...stress!ingatkn tok komen ke 3 dah tek..huhu..balit lok..kmk mbak mapin 2 ketul lah..takut lapa

inahar ali said...

waduh gebus gebas nmpak muffin tu..bak akak 2 ketui!!

Chah said...

Hurnmm...tengok macam2 pesen mapin ni terasa kerdil benar diri ini. :)..tq kak for sharing.....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
wah cantik... warnanya pun cantik.. kena masuk list dulu nie.. nak buat gak nnt.. yg bestnya eggless tu kan akak..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Dayang..
Resepi baru lagi.. Letak eno lak dalam kek ni.. Uishh..rajin akak buat experiment yer..