Friday, July 01, 2011

Yogurt Steamed Cupcake / Apam Yogurt

Assalamualaikum.....

Kembali lagi bersiaran dengan entri apam plak kali ni...sememangnya dh agak lama jugaklah x mengapam. Bila dh sampai seru tu barulah nk buat. Actually buat ptg smlm. Tengok yogurt msh ade lg dlm esbok, then bahan2 lain pun ada, apalagi...bersilat ler kte ni...hehe. Nak prepare pun senang jer. Memang tak menghampakanlah hasil kejadiannya...semuanya senyum elok...sgt gebuss dan rasanya pun sedap. 

Terima kasih byk2 yer kpd empunya resepi ni, Rima, dan juga kpd kak Nor Ganu yg tlh mempromosikan resepi sedap ni. Kita jer selalu terlambat nk buat kan kak. O ya, dengan kesempatan ini dyg nk ucap tahniahlah buat kak Nor krn blog telah melebihi  hits 1 juta. Memang berbangga sgt2 dpt mengenali kak Nor melalui alam maya ni...TAKKAN DAPAT KUTULISKAN, TAKKAN DAPAT KUGAMBARKAN, TAKKAN DPT KULUKISKAN, HANYA DPT KUKENANGKAN. adehh! besar sungguh pengertiannya kak. Akak baca akak faham k. Walaupun kita tak pernah lg bersua muka, setiap hari dpt jenguk blog akak pun sudah memadai, bagaikan akak sudah berada di depan mata bersosek sosek dgn dyg...hehe. Semoga akak akan sentiasa meneruskan karya serta perjuangan akak sbg seorang blogger khususnya berkongsi dlm ilmu masakan dan menjadi sumber inspirasi kpd semua pembaca....InsyaAllah. 

Ok, tak abih lagi crita psl apam yg sedap nih. Actually, DJ buat 1/2 adunan jer dr resepi asal. Tu pun byk gak dpt. Oleh krn tak ada stok double action baking powder, DJ guna b.p yg biasa jer...tp bubuh 1 sudu kecil utk 1/2 adunan. Alhamdulillah...tetap menjadi dgn gebunya. 


Next time akan dibuat lagi dan lagi. Berbaloi dan tak rugi dicuba. Kak Nor, dyg kopipes resepi dari dapur akak jelah yer. TQVM. To Rima, thanks for sharing dis recipe. Memang best!


YOGURT STEAMED CUPCAKE
Recipe : Rima
source I : Kak Nor@Secubit Garam
source II : DayangJack@DapurKu SaYang

2 cups sugar (1 1/3cawan)
1 tsp ovallete
2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick) (1/2 caw yogurt + 1/2 caw susu cair)
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder
1tsp cocoa powder (K.Nor skip)
1tsp chocolate paste
1 sudu teh esen vanila (K.Nor tambah)

Method
  1. Beat all of them together until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.
  2. Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.
  3. Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.

* Yg betanda merah yg K.Nor buat
** utk mudahkan meletak adunan dlm papercup, masukkan adunan dlm piping bag atau plastik bag bersih dan gunting bucunya.


* bahan-bahan 1/2 adunan yg DJ buat
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 90 g gula kastor
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 biji telur
  • 1/4 cawan yogurt + 1/3 cawan susu cair
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu kecil serbuk koko + coffee emulco


Sedap!!

Buat perisa pandan sket. Saje ngengada....walaupun termenderhaka kat resepinya Alhamdulillah...menjadi gak ko yer apam....jgn marah yer tuan punya resepi...heheh.

aikk...ada lg rupanya...memandangkan adunan putih msh berbaki 3-4 sudu, syg plak nk buang. Kukus jelah. Dapat gak 2 ketuii....heheh

18 comments:

quinnie said...

salam dayang...cantik kembangnya apam mu itew....dah lama teringin nak buat apam ni tapi tak dek double acting tu yg asyik terbantut jek...boleh cuba versi dayang...:)

anymz said...

waaah!bestnya DJ..apam mu sudah mekar setaman dan sejambak..cantik. suka sgt akak tgk.
akak je belum buat2 lagi..fobia takot tak menjadi mekarnya..ada tip tak DJ?

DJ Dayang said...

@quinnie
w'salam...

mekasih sudi singgah yer. kte pun dh agak lm memendam rasa nk buat. mood rajin x dtg2 lg. padahal bkn susah pun nk buat...hehe

double action bp tu ade dijual kat kedai perkakas kek...cume tlps pandang jer setiap kali nk membeli brg kat situ. pakai bp biase pun boleh tp kene lbhkan sket kuantitinya. InsyaAllah menjadi.

Umm Mymoonah said...

Looks so cute, is it possible to steam them in pressure cooker?

DJ Dayang said...

@anymz
tq kak...ni bese2 jer kak...xlah secantik yg kak nor n rima tu buat...hehe

tipnya xde lah sgt. DJ selalu balut penutup kukusan tu dgn tuala bersih, pas tu guna api paling besar. Tp sblm tu kene didihkan dulu airnya. tu jelah. lain2 : pukul adunan sampai kembang. akak cube ler dulu. InsyaAllah menjadi. :)

DJ Dayang said...

@Umm Mymoonah

thanks 4 the compliment. hmmm... i haven't tried yet so far... Anyway, it's a good idea. :)

K.Nor said...

macam2 kaler! cantik merkahnya tu dayang.. my pebret apam ni.. mmg tak menghampa kan tiap kali buat.. psst.. k.nor pun guna baking powder biasa gak.. selalu lupa nak mention dlm resipi..

dayang.. dayang.. dayang.. terharu dgn kata2 tu.. mmg terasa eratnya ikatan dalaman kita kan.. sangat2 k.nor hargai.. mudah2an ianya akan bertambah mekar hingga ke akhir hayat.. amin..

insyaallah.. selagi diberikan kudrat utk bersiaran, akan k.nor teruskan blogging.. bila nawaitu disertai dgn keikhlasan insyaallah.. dipermudahkan Allah.. tq dayang for yr support .. luv dayang always.. mmmmmmmmmuah! ^___^

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaahhh dah mekar kat sini pulak apam yogurt nih...akak jek x terbuat2 lagi...nak suruh Dayang n Nor hembus2 sikit laaa kasi rajin mengapam....huhu

raja intan sulphida binti raja sabarudin said...

best nyer apammm! nak try jugak!

♥LOVE2COOK♥ said...

Cantik cantik..mmmmm dunno which one to choose now! :D

Mas said...

akak....cantikknya apam tu kembang...
mekar setaman....
apam yang last tu..
cantik sangat...

Cheq Sue said...

hai kak dayang...memang canti sungguh apam tu... kena cuba jugak ni

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualikum akak...
waaaah... cantik sungguh apam tu mekar akak... cantik!!! sukanya tengok....

HaSue said...

Masa kak nor mo lah riya dah masuk list..tp x terpolah2 juak..malar jak xda stok yogurt.dah ada abis dmakan giya jak.hahaha...

kacak apam ktk ya eh..nampak gebus jak.nang nyaman mun dpt mkn seketul. ada sik diberik farah mun kmk mintak lak kali.hihi

Anonymous said...

akak DJ nk tanye ape beza method dgn 1/2 adunan yang akak DJ buat?? saye nk cube buat...

DJ Dayang said...

@Anonymous

dari segi rasa lbh krg sama jer. cume akak buat 1/2 adunan resepi asalnya mngikut saiz keluarga akak. adunan tu pun akak ltk sedikit susu cair supaya x terlalu pekat. selamat mencube yer.

Cikgu Jamaruziana said...

akan dicuba.

Anonymous said...

dayang..saya pernah cuba tp tak mo kembang merekah camtu laa..mayb coz saya guna bp biasa ke? tp rasa tetap sedapp :) cupcake ni boleh tahan utk berapa hari? seminggu leh tahan ke?