Monday, July 18, 2011

Puding Milo dan Sos Kastard



Assalamualaikum dan salam hujung minggu semua....

Dah 2 hari berturut2 dah DJ cuba nk update entri nih tp tak siap2 gak. Selain bz dgn mcm2 perkara, yg paling terukss ialah DJ dah tak ada semangat nk berblogging...haihh..sampai gitu skali kan. Tapi mmg btl lah, semangat ni tetiba jer hilang tanpa ada permintaan atau paksaan...huhu...mmg haruuu. Adakah ini petanda DJ nk bersara??..ce teka sendiri ya....ahakss

Apa2pun...kita layan dulu dessert yg teramat sedap nih. Buat hari Jumaat lps sbg memenuhi permintaan si anak2 manjaku. Malang sekali ketika itu serbuk koko sudah kehabisan stoknya. Mujurlah ada serbuk milo sbg penggantinya. Waduh2!...mmg sedap dan nyaman jer rasa ank tekak nih...eheh...of course lah mamanya nk merasa sekali kan...1 cawan pun jadilah...selebihnya bdk2lah habiskan. 


Untuk menyedapkan lagi rasanya...taburkan coklat rice atau biskut oreo hancur kat atas kastard tuh....mmg best sgt!

Resepi mengikut resepi asal puding coklat. KLIK DI SINI. DJ hanya tukarkan serbuk koko ke serbuk milo dan ada sedikit penambahan. Jom layan!....


Puding Milo dan Sos Kastard
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan : 8-10 orang makan

Puding Milo :
  • 10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros
  • 500 ml susu segar
  • 250 ml susu cair
  • 250 ml air
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 6 sudu besar serbuk MILO
  • 2 sudu besar tepung kastard + 2 sb air
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 atau 1 sudu kecil coffee emulco - optional

Cara-cara :
  1. Larutkan agar-agar dan gula bersama 250 ml air. 
  2. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dengan api perlahan. 
  3. Setelah itu, masukkan MILO.Kacau hingga larut.
  4. Kemudian masukkan esen vanilla, coffee emulco, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. 
  5. Tutupkan api. Tuangkan ke dalam bekas bersesuaian. Sejukkan.
Bahan Sos Kastard:
  • 2 1/2 cawan susu segar/susu cair (DJ campurkan kedua2nya)
  • 3 sudu besar tepung kastard
  • 4-5 sudu gula pasir
  • 1 sudu kecil esen vanilla 

Cara-cara :
  1. Satukan kesemuanya di dalam periuk. Kacau hingga tepung larut. 
  2. Kemudian, dipanaskan dengan api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. 
  3. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dengan coklat urai atau biskut oreo hancur jika suka.

17 comments:

K.Nor said...

guna milo ek.. kurang ler milo kat tekak k.nor. coklat gak yg sedap hehee.. cun puding tu dayang :)

DJ Dayang said...

tq kak Nor....miss uuu!

koko dah habis. mls plak nk pi membeli time tu. tp sedap plak kat tekak ni bl dh siap..eh, lupe tambah satu lg bhn kat resepi tu. dyg buh cofee emulco skali...hehe.

Nieza said...

akak, sedapnya!! saya suka milo...tambah lak kalau dapat mkn gitu..tapi puding memang menarik harus dicuaba nanti:)

Gee® said...

wow..!! mabeles nyer... sangat teruja... yummy!!

DJ Dayang said...

@Nieza
mmg sedap sgt, nieza. nanti cube eh...

DJ Dayang said...

@Gee®

tq.... dessert ni mmg sesuailah dgn citarasa anak2. :)

Mas said...

bestnya tengokkkk...
rasa sejukk jerk tekak..
cantik menarik puding tu kak....
mengeliurkan betoi...

HaSue said...

Rajinnya ktk memuding eh! kck jak puding ktk tek..rajin deko2..mun kmk x menten rajin nak ngias.hihi..

Eh,Pahal xda mood blogging indah tok..sapa ngaco ktk tek?cuba pdh ngan kmk..kelak kmk karate kat geruknya.hehe..

Ummi said...

Dayang akak penah wat puding milo, mmg sedap jugak..sama best jek dgn coklat kalau buat puding nih...asalkan sejuk, lenyap masuk tekak... Dayang jgn stop eh...mood tu saja main2kan Dayang...akak pun biasa rasa camtu...mcm nk stop jek...rasa sayang kan...Dayang kena tau, resepi2 Dayang sangat2 memberi impak kepada kami bloggers nih, harap Dayang fikir banyak2 kali eh..akak pun sangat sayang Dayang dan keikhlasan Dayang sangat nampak wpun mata kita x pernah bertentangan...Salam sayang dr akak..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
huhuu... x mau ler akak bersara yer.. diana harap akan teruskan yer akak...

puding tu mmg nampak sangat cantik n menarik ler akak... suka sgt tgk... cantik!

DJ Dayang said...

@Mas

tq mas...

akak mmg suke buat puding ade sos kastard ni sb bdk2 x jemu2 mkn...hehe.

DJ Dayang said...

@HaSue

hehe..rajin sikit jak ya bah...neyda kacak..deko main hentam jak ya asal dpt narit minat nembiak...ekeke.

adehh...dasyatnya perenggan keduak ya. haha...sikda urg nganok mek bah...kmk jak suka main perasaan..biasalah ndak...mood tok kdg2 O.K kdg2 K.O...hehe

DJ Dayang said...

@Ummi

boleh tengok kan ank2 suke ke tak suke puding yg buh milo ni. kalo cepat sgt habis tu, mmg sedaplah tuu...hehe.

waduh2....very touching lah kata2 akak tuu...btl2 buat daku insaf seketika...hehe. thanks 4 the advice n ur moral support, kak. dyg sgt2 hargainya. InsyaAllah, dyg belom masanya lg utk mengundur diri. Itu hanya sekadar mainan perasaan jer. mmg biasalah tu kan...hehe.

anyway, thanks again...lebiuu tooo....mmmmuah!

DJ Dayang said...

@Diana @ Melley Mey

w'salam diana...

InsyaAllah tak lagi rasanya....hehe. Don't worry.
Anyway, thanks dear.

puding ni mmg sedap sgt, diana. Nanti cube tau... ;)

CT Delima said...

As'salam Dayang

Kak ct peminat puding2 ni. tambah2 yang cantik dan sejuk mata memandang macam yang dayang buat ni. kalau guna milo2 anak2 mestilah suka. kalau kak ct suka perasa coklat...hihi

Lorrrr...ini atas keiklasan dari hati kak ct ni dayang. jangan lah berhenti dari berblogging. kak ct suka mencuba resipi2 dari dayang. kalau rasa penat ker apa ker. berhentilah sementara. tapi janganlah berhenti terus. banyak dah yang dayang curahkan dalam blog ni dengan resipi2 yang meletop2 semuanya. harap pikirlah dua kali ya. kalau boleh jangan lah stop..pleaseeeee..

ciksu said...

Kak DJ,
sedappnyaaaa..aduhh semua duk tayang puding nih,nak kena wat jugak nih,hehe

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum..
lama ayu tak singgah sini......
kak.......
ayu peminat talam, puding, dan apa2 yang lembik2 tau..

tergugatnya.................

agak2 ada baki yang tinggal?
sikit!!!