Saturday, July 09, 2011

Kek Marble Mewah

Assalamualaikum....

Selamat berhujung minggu kpd semua pengunjung2ku yg dikasihi selalu....

Menu makan2 nasik akan ditayang kemudian jika ada kesempatan. Nak tayang kek yg tak seberapa ni dulu utk tatapan semua. Buat pd Rabu lepas. hmmm....mmg boleh tahan gak rasanya. Ada campuran green tea powder lagi tuu. Ingatkan nak buat kek Matcha konon2nya tp entah bilalah nk dpt merealisasikan impianku ituuu...hehe. Sekarang ni pun nak kena adjust berat badan...risau plak kalau dah terlebih berat...huhu.

Kek ni saja2 dibuat utk hidangan minum petang bersama FIL dan SIL pd masa tu. Alhamdulillah menjadi juga biarpun oven ada buat hal sket. Maklumlah tak hantar servis lagi. Suhu pun dah lari dan asyik2 kena adjust sana sini. Nasib baiklah kek tak jd keras dan tak rentung...hehe.

Overall, kek ni mmg sedap, bertekstur padat tapi lembut dan gebu. Boleh cuba jika berminat yer. 

Tak dpt nk pose cun2 sb rumah ada ramai tamu....heheh.

Jom semak resepinya!


Kek Marble Mewah
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang


bahan-bahan :
  • 225 g tepung halus/superfine
  • 250 g mentega berkualiti (pada suhu bilik)
  • 30 g krim keju (pada suhu bilik)
  • 5 biji telur gred B (pada suhu bilik)
  • 210 g gula kastor
  • 80 ml susu segar
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu kecil serbuk teh hijau / matcha + 1 sudu besar air panas (bancuhkan)
  • 1 sudu besar serbuk coklat/serbuk koko + 2 sudu besar air panas (bancuhkan)
  • sedikit pewarna oren

Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 170C. Lengserkan loyang kek dengan mentega dan alaskan dengan kertas serap minyak / baking sheet. 
  2. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
  3. Putar mentega bersama krim keju dan ovalette hingga pucat.
  4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga hancur dan kembang. (high speed)
  5. Perlahankan kelajuan mixer, masukkan telur satu demi satu sambil diputar hingga sebati. (pastikan telur dimasukkan sebiji kemudian dikacau sebati, dan masuk lagi sebiji, kacau lagi. Ulangi proses hingga telur habis)
  6. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi. 
  7. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diselang selikan dengan susu segar. Putar dengan perlahan hingga sebati.
  8. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu adunan dicampurkan dengan serbuk teh hijau. Adunan kedua, dicampurkan dengan pes coklat/koko dan satu bahagian lagi diwarnakan oren. (boleh juga diberi perisa/warna lain)
  9. Tuangkan adunan ke dalam loyang secara berselang-seli.
  10. Bakarlah sehingga masak selama lebih kurang 50 minit. Suhu panas oven bergantung pada jenis oven masing-masing. Sila adjust sendiri. 
  11. Sejukkan kek setelah masak. Kek akan menjadi lebih mesra jika disimpan selama 1-2 hari. 

17 comments:

Mas said...

akak..cantik gebu la kek tu...

Mamasya said...

Nampak lembut kek Dyg tu...padan dgn nama kek marble mewah letak cheese.. yummm..

Peri PiA said...

sys dyj

mintk sikit ,hehe

julia said...

sedap nyerrr....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
memang sesuai ler ngan namanya kek tu akak... mmg nampak mewah gitu... nampak sedap n menarik...

cikgu aida said...

saya mesti nak cuba kek yang dayang dah buat..selalunya jadi dan sedap....tq..ni tengah tunggu dayang buat kek italian rainbow plak....

~~zAnAfAhMi~~ said...

DJ, mewah dengan telor kek DJ ni. Akak ada juga resipi kek marble tp tak bnyk telor cuma lebih butter cap tong. Kek mcm ni mmg sedap tak terasa berat bdn naik, kena pulak yg buat tu si cantik manis...hehe...

Mieza said...

i alwiz love the cake from DJ's blog..cantikkkkk sgt! jeles!!

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaa Dayang telah menggoda2 tekak akak dgn kek mewah nih...adeehh byknya dlm list akak kek2 dayang tau, bila laaa nak buat...yg plg laku kek cokelat jek...huhuu, yg lain tu lmbat sikit abis..hehe

DJ Dayang said...

@Mas

tq mas,...bese2 jer tu. nk cepat kan, posing pun entah ape2...huhu

DJ Dayang said...

@Mamasya

tq2...Alhamdulillah..kek ni mmg sedap dan gebuss... :)

DJ Dayang said...

@Peri PiA

w'salam...
lorr...abih ler dear...nxt time akak buat lg n pos kat pia sket k ;)

DJ Dayang said...

@julia

mmg sedap sgt... try ler resepinya jika sudi yer. tq :)

DJ Dayang said...

@Diana @ Melley Mey

w'salam...

masa akak nk tulis n3 kek ni, akak msh terkapai2 nk ltk nama ape lah dgn kek ni. mula2 t'fikir nk buh nama Kek Marble Marimar..hakhak. last2 ltk nama ni jelah...hehe

tp kan ape2pun kek ni mmg sedap. lembut dan gebu. diana nk cube??.. :)

DJ Dayang said...

@cikgu aida

mekasih byk2 yer...Italian rainbow cake tu x penah buat lagi. InsyaAllah akan dicube one of these days...lgpun 3 layer je kan :)

DJ Dayang said...

@~~zAnAfAhMi~~

hihik...sape ler si cantik manis tu kan kak...kek ni kot...haha..

skrg ni kan diet dah pegi jauh2...bl nk insaf entah..asik2 buat kek makan kek jer kte ni haa...hehe

wati said...

Salam...sis., cantik sunguh kek ni., teringin nk mencuba...tp nk tnya sikit la sis., klo x de serbuk teh hijau atau matcha tu, bole x tukar dgn bhn lain?