Thursday, July 28, 2011

Kek Kacang Tanah

Assalamualaikum...

Bersiaran kembali dengan entri kek idaman hati...dulu2 la..ala..ms kecik2, mak mmg suka buat kek ni. Biasanya dibuat utk minum petang atau nak sambut tetamu. Mmmg sedap sgt. Bau dan aroma kacang tanahnya pun dh cukup memikat selera. Lepas makan sepotong, nak sepotong lagi. Pendek kata, mmg sedaplah. Bagi yg x pernah rasa kek ni, sudi2kanlah mencuba sekali. Kalau dah suka, dah jatuh cinta, boleh buat lagi lepas tu. 

Ada yg bertanya kat FB smlm. Kek ni kek Sarawak ke?. Kalau ikut resepi2 lama dulu, kek ni mmg termasuk dlm list kek tradisi Bumi Kenyalang. Tp jaranglah org buat skrg ni. Sb tu DJ nk segarkan balik dgn kek yg penuh kenangan dan nostalgia ni...cewahh!..hehe. Skrg ni kek kcg tanah bukan saja femes di Srwk tp kat semenanjung pun ya. Memang dah ada versinya yg tersendiri. Actually, DJ mmg ada satu lagi resepi kek kcg tanah with different version tp kena buat eksperimen dulu sblm share kat sini. 

Memandangkan ramai rakan kat FB dah tak sabar nk kopipes resepi ni, DJ tuliskan resepinya di sini yer. Gambar kat atas tu tak berapa cantik sgt sb selesai sj masak terus potong dan ambik gambarnya.


Plan nk buat kek ni ialah 4 hr lepas tapi asyik2 tertangguh jer sb byk sgt hal dan peristiwa terjadi dlm minggu ni. Si teman blogger sorang ni dah standby dengan kcg tanah ...hihik..cian dia...

Jom semak resepi!

Kek Kacang Tanah
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang


bahan-bahan : loyang 22-23 cm
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 5 biji telur Gred B
  • 1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu)
  • 200 g mentega 
  • 1  1/4 cawan brown sugar  (DJ guna 1 cawan brown sugar + 1/4 castor sugar) 
  • 2 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lengserkan loyang kek dengan mentega. 
  2. Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED)
  4. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. 
  5. Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
  6. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER)
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan.
  8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 

23 comments:

cik cek said...

Dari dulu..kak cek singgah sini...mcm2 kek ada...boleh pilih mana satu nak buat...kak cek pun penah try..tapi tak ingat dah mana satu...zaman belum jadi blogger dulu...
Nampak sedap Kek Peanut ni...:)

Zaliedana said...

Assalam kak,kek kacang nih xpernah tgk,merasa,buat apatah lagi,nmpak sedap kak,Mcm nak try jer raya nanti..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Sesekali nak rasa kelainan boelh gak cuba kek ni yaaaa..Masuk list dulu ni..He he he...Berderet list ni, tak tau bila boleh sampai ke garisannya..he he he

anymz said...

masuk list lah..rasa cam nak buat hari ni jugak.nak merasa sebelum raya..halal ya DJ..:D

Ctnaemah said...

Dayang..mak mertua sy tiap kali raya pasti buat kek kacang tanah tp versi kacang sebiji2..kacang2 tu pula diwarnakan dgn 3 warna..merah,hijau,kuning..tak nampak pula kcng kisarnya.Katanya nama kek tu KEK BELANDA..hehehe

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum kak..wahhhh, jadi jugak akak buat kek ni yer...punyalah lama duk que..

Tun belum pernah merasa kek peanut ni..mesti sedap yer. Kopipes resipinya yer kak. Mekasih..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam DJ..

wahh.. belum pernah lg merasa kek kacang tanah ni.. tp mcm boleh agak macamana rasanya.. mesti sedap kan.. sbb sy mmg suka mkn kacang tanah.. kalau buat sambal dengan ikan bilis.. kacangnya mesti letak lebih.. pastu dok kutip2 kacangnya aje masa mkn.. hihi...

Vanee Arunachalam said...

terima kasih...kak krn segerakan resepi..tak sabar nak buat...tunggu dulu ya ..kak, lepas dah buat..I tell the resultnya..ya. hope menjadi seperti dlm gambar...pls wish me luck..sebenarnya memang ada idea nak buat..tapi takut tak jadi...maklumla, masih baru dlm bidang ni. hubby suka makan biskut kacang..his fav,so every year..mesti kena buat...sekarang nak buat kek kacang utknya, (surpise)...mesti dia suka..hehehe thank you again.

CT Delima said...

AS'salam Dayang

Kalau guna kacang yang dah siap goreng tu kita tumbuk agak2 boleh tak Dayang? kalau nak buat 1/2 adunan agak2 nak guna loyang berapa inci... hehehe. banyaknya anak murid ni tanya kan cikgu :D

DJ Dayang said...

@cik cek

trm ksh byk2 yer kak cek krn msh setia bersama DJ sampai skrg. Terharu sb msh ada yg sayang blog ni... :)

silalah cube resepi ni...mmg sedap dan rasa lemak2 manis gitu...

ady said...

as-salam
npk sedap kek tu..sungguh menyelerakan yummy..

DJ Dayang said...

@Zaliedana
w'salam...

kek ni sedap tau. mmg rasalah kekacangnya. akak ni suke mkn kcg. sb tu kek ni mmg kene dgn selera...
cube jgn x cube... :)

DJ Dayang said...

@Sue @ Nenie
w'salam...

selamat mencube yer sue. kek ni InsyaAllah sedap. xper, buat slow2 n satu2...nanti tamat juga ke garisannya...hehe

DJ Dayang said...

@anymz

wahh! bersemangat nih...dah buat ke kak??...so how?..hehe

DJ Dayang said...

@Ctnaemah
wahh! so interesting!..bolehla share resepi Kek Belanda tu. dyg mmg suke kek atau kukis yg ade kacang...mmg kene dgn selera tekak...

DJ Dayang said...

@Rabiatun Adawyah
w'salam tun...

sorry buat tun tertunggu2...akak mmg byk hal minggu ni...tp pd ms yg sama nk jugak merasa kek ni...Alhamdulillah..akhirnya dpt gak buat...hehe

silakan yer tun...selamat mencube! :)

DJ Dayang said...

@MaDiHaA a.k.a Ratna
w'salam kak..

akak try ler dulu resepinya yer...mudah2an kena dgn selera...kalau dah peminat kekacang ni kak, dibuat ape2pun mesti suke...hehe

DJ Dayang said...

@Vanee Arunachalam
can't wait to see the result. i wish u a very gud luck yer. hope it fits your taste too...
kek ni mmg sedap bg akak...:)

thanks 4 the visit

DJ Dayang said...

@CT Delima

bole saje tu kak CT. yg penting kcg dh digoreng. Nak tumbuk boleh, nk dikisar pun boleh. mmm...cuba guna loyang 16 cm kalo nk buat 1/2 adunan. selamat mencube yer kak. tq :)

DJ Dayang said...

@ady

w'salam..

tq...mmg sedap sgt kek ni..sila2lah mencube resepinya yer. tq :)

Anonymous said...

nampak sedap kek ni..nak minta izin c&p utk simpanan sndiri...tq

Naz said...

Kak Dj.. Mula2 nk ucapkan selamat menyambut Ramadhan.. Selamat berpuasa..

Kek ni Naz tak pernah rasa.. Cam teringin lak tp anak dara Naz kat umah ni tak boleh makan kacang tanah.. Mcm allergic.. Bila makan, lelangit dalam mulut dia akan jadi gatal2... Tp ummi dia boleh..hihihihi..

LinRosly said...

Assalamualaikum Dayang...

Kacang Tanah Ni Mmg Fav Kak Lin...Tentu Sedap Rasa Kek Ni...Errmmmm Boleh Buat raya Ni...