Monday, June 27, 2011

Lemon and Passion Butter Cheese Cake


Assalamualaikum dan bersiaran kembali....

Tuan rumah agak sibuk sket sepanjang 2 hari lps dgn kehadiran FIL dan saudara mara di rumah. Mmg tak adalah peluang langsung nk mengadap komputer.  Mohon maaflah yer sekiranya tak sempat  nk update apa2 masa tu. Apa-apapun DJ berterima kasih atas kesudian anda semua bekunjung ke sini. 

Oklah...kek ni DJ buat minggu lepas hasil skodeng dapur Kak Ummi Kuantan. Sebenarnya, DJ berhajat nk buat Light Cheesecake resepi HaSue. Dah siap prepare bahan-bahannya,  tup2 tak jd sb ada guest. Terpaksalah simpan balik. Pas tu kan kali kedua DJ nk buat, bahan-bahan pun dh prepare, tetiba blackout plak dah...tunggu punya tunggu, lepas 3 jam lbh barulah ada elektrik...whaaaaa! pengsann!...mujurlah tak putar meringue lagi tu..kalau tak, mmg sakit hatilah dibuatnya..hmmm...tak   tercapai gak hasrat nk buat ciskek tu. Mood pun dah terbantut...haihh...nak buat mcm mana kan....dah tak ada rezeki....

Lepas 2-3 hari lamanya, DJ pun berhasrat nk buat kek butter cheese ni plak. Mula2 nk buat ikut resepi sendiri jer tapi terjatuh cinta plak dgn resepi kak Ummi ni. Resepi HaSue kene hold dulu. Lagipun stok susu segar dah habis. Kene tunggu rajin barulah boleh buat lagi. Maap yer Sue...hehe. 

Overall, kek ni boleh tahan sedapnya. Yalah, dah namanya ciskek kan..mmglah sedap. Cuma xda stok jus markisa cam yg kak Ummi tambah tu. Tapi still ok, gebus dan sedap! I likeeee!....Next time boleh buat lagi. DJ  sebenarnya mmg peminat fanatik butter cheesecake. Ada satu resepi olahan sendiri yg dah pun dibuat eksperimen, tp nak buat lagi utk kali keduanya nanti. Bila dah puas hati, barulah DJ share di sini. Apa2pun, mekasih byk2 yer kak Ummi n Kak Jun krn sudi sudi berkongsi resepi ni. Mmg best! DJ kopipes resepinya dari rmh kak Ummi...tq kak. 

LEMON AND PASSION BUTTER CHEESE CAKE
Ubahsuai dan sumber: Ummi @ Home Sweet Home & Jun
Sumber II : DayangJack@DapurKu SaYang


Bahan A:-
  • 225gm tepung
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam

Bahan B:-
  • 200gm butter
  • 175gm cream cheese
  • 1/2 sudu teh lemon zest 
  • 2 sudu teh jus markisa (*akak tambah ni) - DJ x letak
  • 175gm gula (akak letak 160 gm je)
  • 5 biji kuning telur
Bahan C:-
  • 5 biji putih telur
  • sudu teh jus lemon
Cara-Cara:-
  1. Pukul butter dan cream cheese hingga kembang.
  2. Masukkan gula, pukul lagi.
  3. Masukkan kuning telur dan kulit lemon, pukul lagi.
  4. Masukkan bahan A dan gaul rata.
  5. Dalam mangkuk lain, pukul bahan C hingga kental.
  6. Kemudian masukkan ke dalam campuran butter tadi dan kacau rata.
  7. Masukkan ke dalam loyang ukuran 7 in x 7 in yang telah digris dan dialas dan bakar pada suhu 180'c selama 30 minit.

16 comments:

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

mcm sedap aje kek tu kak DJ kebetulan cheese memang ada belen lagi dan tengah terfikir nak buat apa cheese tu.ari tu dah terfikir nak wat non baked cheesecake mcm resepi kak nor cheesecake apple tapi punya lah susah nak cari gelatin sampai ke ari ni tak buat2 lagi pun.

Ummi said...

Dayang....meh sini akak rasa...thanks sudi gak jatuh cinta kat butter cheese cake ni hasil akak goda2 resepi curi dr dapur k.Jun nih...mmg best dan x muak sgt kan...wpun tanpa jus markisa, best gak mcm akak buat pertama kali dulu. Apapun nnt share la kek eksperimen tu eh...kalau berjaya kena bgtau akak..hahahhahahah

DJ Dayang said...

@~~DAPUR KECIL KU~~

kek ni mmg sedap n gebu. akak suke. resepi no baked cheesecake tu dh masuk list gak tp terlupe nk beli krimnya..hehe. hmm..xpe2, buatlah mane2 ciskek dulu. yg ni pun best tau. :)

DJ Dayang said...

@Ummi
akakkk...ekeke...dh habis lorr...tinggal gambar je ni kakakku cayang oii...haha.
Biasalah kan ciskek mmg xleh bertahan 2 hari, gerenti habis punya....hehe.

yalah kak, kek ni mmg x muak sb ade lemon. mmg sukeee bangat!

hehe..resepi tu nanti kte share. dont worry. :)

anyway, tqvm ya kak...mmmuuahh!

Yat Maria said...

DJ

memeula tgk umah kak ummi dah berkenan nak wat, dah tgk u buat pulak, aduhhh tak leh tahan kelembutan dia..

Mas said...

wahhhh..gebunya kek tu kak dayang...
nak sepotong...

che'iza said...

Akak.... sedapnyer....

DJ Dayang said...

@Yat Maria
adehh...sungguh menggugat jiwa dan ragamu kan...heheh...sila2 buat jgn tunggu lama2...meh kita mengecis kek lagi...haha

DJ Dayang said...

@Mas

tq mas...mmg sedap kek ni. tp malangnya dah habis la mas. x dapek den nk nolong...uhuk

ape kata mas try resepi ni...nanti kalo dh siap, jgn lupe kat akak tau...heheh

DJ Dayang said...

@che'iza
mmg sedap dek oii...jomlah try resepinya... hehe

Kak Rosaliza said...

Assalam DJ ku sayang...sedapnya nampak butter chesee cake tu mmg tergoda betul...

Juwita Jamaludin said...

salam kak dayang.. gebu je nampak kek tu.. tentu rasanya sedap gabungan cheese dan lemon..

Wattie said...

halus dan gebunya nampak kek tu.....

dedetea said...

eemmh nampak cantik tuh cake,jadi ingin merasakan,,halau salam kenal dari Dede Thea ( Indonesia ) saye sudah tengok Dapurku sayang,nice blog.ijinkan saye tuk jadi follower your blog...and jangan lupe singgah at my blog,,thank you//

Anonymous said...

Akak sy konpius yg lemon zest tu yg mcmne ye? Kulit lemon brape biji? Thanks kak

DJ Dayang said...

@Anonymous

lemon zest tu ialah parutan kulit lemon. ambik sebijik jer then parut kulitnya sket jer. dlm resepi tu kata 1/2 sudu kecil. slmt mencube yer. tq