Monday, June 06, 2011

Ikan Celup Tepung .. yang sangat rangup!


Assalamualaikum...

Hari ni kita layan plak ikan celup tepung. Tak dan plak nk posing cantik2 sb anak2 dah tak sabar nk ngap. Memang sedap dan rangup jer rasa ikan ni. Walaupun dah sejuk, tetap maintain rangup. Bahan-bahan utk buat batter pun amat ringkas dan tak perlu pakai telur. 

Jom layan resepinya yer. MeM ada byk tugasan lain lagi yg perlu disiapkan. Terima kasih sudi singgah. :)

Ikan Celup Tepung
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

  • Ikan kembong/mabong (dibersihkan)
  • 1 cawan tepung gandum 
  • 1 cawan air sejuk (dari peti ais) -/+
  • garam
  • 1 sudu besar marjerin
  • sedikit serbuk kunyit
Cara-cara : Blend kesemua bahan kecuali ikan hingga sebati. Batter hendaklah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Kemudian, sediakan minyak secukupnya untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, celupkan ikan ke dalam batter sejuk tadi dan gorenglah hingga garing keemasan. Toskan setelah masak. Kemudian, hidangkan panas-panas bersama nasi putih atau sos cili.



19 comments:

HomeKreation said...

Salam DJ. Wah, senang nya ya. Kalau mkn dgn nasi kerabu sedap ni.

CT Delima said...

As'salam Dayang

Tu hari kak ct pun goreng ikan celup tepung gak, memang sedap tambah lagi makan time baru lepas goreng. krupp2 lagi tepung tu sangat sedap :D

Ms Bugbear said...

Masakan ni simple tapi kalau dapat ikan fresh gerenti sedap.saya pun suka memasak gak

DJ Dayang said...

@HomeKreation
w'salam...

wah! lmk sik dgr khbr ktk...hope ok2 jak.. :)

sebut jak nasik kerabu terus lapo sokmo...heheh

DJ Dayang said...

@CT Delima

w'salam kak..

a'ahlah ari tu penah nmpk kat blog akak...ms tu tgh diet...heheh

mmg sedap kan mkn rangup2.. jap jer dh habis..bdk2 pun sukeee...

DJ Dayang said...

@Ms Bugbear

ikan stail gini mmg nk kene guna yg fresh2 baru ler sedaaapp! :) tq

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

slam DJ..xpernah try goreng ikan camni..nanti k.atie nk cuba lah..

CikGu NOr said...

Salam DJ,
Malam ni pun saya goreng ikan celup tepung gak..bila jguk sini x sangka nampak resepi yg sama tp saya guna telur

Wanieyra said...

kak dayang..

ikan ni tak perlu rebus dulu ke?

suesofieyya said...

menarik..leh cuba..dh lama cari resepi ikan celup yg rangup..tk

Mas said...

wahhh...ranguppnya tengok ikan tu..
cicah ngan sos sedapppkan kak...

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

aduh..kak DJ teringat kat kg lah tengok ikan celup tepung ni.klu kat kg sy memang femes lah ikan celup tepun cicah dgn sos keropok tu.duk mkn lak tepi pantai fuhhh..dah meleleh dah air liur ni.
gayanya nak kena cari ikan kembong pulak blk opis ni
kak DJ jom dtg melawat umah sy

DJ Dayang said...

@♥♥azatiesayang ♥♥

w'salam kak...

akak cube ler resepi ni nanti...mmg sedap tau... :)

DJ Dayang said...

@CikGu NOr
w'salam..

cam berjanji lak kte ni kan...hehe.

apa2pun stail ikan celup tepung ni tetap sodaaappp!

DJ Dayang said...

@Wanieyra
tak perlu. celup dan goreng jer. :)

DJ Dayang said...

@Mas
ver sedap, mas. rasa2 ari ni nk buat lg sb belen batter ade lg. nasib baik buh dlm freezer... :)

DJ Dayang said...

@~~DAPUR KECIL KU~~

tu ler kan..kalo makan dgn sos cili kat tepian pantai ni..alangkah best dan nikmatnyaaa...hehe

DJ Dayang said...

@suesofieyya
boleh jer...selamat mencube yer...tq

Peri PiA said...

pasti enak!! :)