Friday, June 24, 2011

Baked Pasta


Assalamualaikum dan salam Jumaat!...

Ptg smlm terfikir nk buat pai ayam. Tapi kekurangan stok plak...alahai, bilalah agaknya nk buat ni eh...mengidam mengalahkan org pregnant lagi tu...hehe. Finally, buat jelah baked pasta. Yang ni pun dh agak lama jugaklah tak makan. Memang sedap sgt! Mcm biasa, kalau buat stail gini, mmg cepat laku. Nak buat pun senang sbnrnya walaupun kalau tengok resepinya cam complicated jer kan. Apa2pun masakan Itali ni mmg menyelerakan. Sangat2 sesuailah dihidangkan ketika bersarapan, minum petang, mkn mlm ataupun ketika nk bersahur. 

Resepi mcm biasa, versi sendiri, adjust sendiri...guna stok yg ada jer...adehh, terlupa plak nk ltk oregano. Tapi tetap sedap...kalau ada mushroom lg ler bertambah2 seleraku...huhu..alaa, byk mana jer nk makan, 1-2 slice cukuplah...tak leh mkn byk2, bahaya...hehe... selebihnya bdk2lah yg makan. 

Mari kita semak resepinya yer. Next time, DJ akan share resepi pai plak. Sesiapa yg berminat nk mencuba resepi ni, silakan. Memang tak rugi... :)


Baked Pasta
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : untuk 4-5 orang makan
  • 2 cawan makaroni  + 1 cawan pasta spirals (direbus ala dente* dan toskan)
  • 150 g minced beef/chicken
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • 1 tin kecil puri tomato atau 1 botol kecil sos spagetti
  • sedikit sos cili
  • sedikit sos tomato
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar mentega
Sos Putih :
  • 2 cawan susu segar
  • 1 sudu besar mentega
  • sedikit lada sulah
  • 2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 slice cheesedale atau 30 g krim keju
  • sedikit garam dan gula
  • lain-lain : keju parut dan oregano
Cara-cara :

  1. Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. 
  2. Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan kacau hingga airnya kering. 
  3. Barulah dimasukkan puri tomato atau sos spagetti. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.
  4. Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata. Boleh juga letak mushroom jika suka.
  5. Sementara itu, untuk sos putih : Cairkan mentega di dalam kuali leper/periuk. Kemudian masukkan cheesedale atau krim keju. Kacau hingga cair. Barulah dituangkan susu segar. Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula. 
  6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.
  7. Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.
  8. Taburkan keju parut dan oregano.
  9. Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
* al dente : cooked enuf to be firm but not so soft / tak keras dan tak lembut sgt
**cara merebus pasta : didihkan air bersama sedikit garam dan kemudian barulah dimasukkan pasta. masa memasak lbh kurang 7-9 minit ikut instruction pd bungkusannya. 


Time kita bako mmg semerbak jer bau harum cheese nya...bila makan...waduh2..like heaven!..lapo lah plak...

24 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam DJ - sdp sagat suka negok stai stap by stap tu.....npk dek ank2 akk sure suruh wat itu jam gak.....ohhh...tegugat iman nak mendiet....

anymz said...

salam DJ,pagi2 akak dtg..rasa lapar pulak..tengok baked pasta ni cam lasagna pun ada gak kan?..akak ambik resepi lah ya..

DJ Dayang said...

@Sheila Shafeareen
w'salam....

haha..lupakan saje diet buat masa ni kak..lain kte diet2 eh..kalo dh kepingin sgt, jgn disimpan, buat jer...gerenti ank2 bertambah syg kat mama dia org...heheh..sabo jelah...ngeee

DJ Dayang said...

@anymz
w'salam kak,

a'ah, lbh kurang sama jer utk buat lasagna. tp sos putih kene lbh sket utk buat lapis2 tu. yg lain sama jer. Selamat mencube yer kak. kte pun nengok resepi ni terasa lapar balik plak dah...ekeke

Mieza said...

Ya Allah pengsannnnn tgk pasta ni..mieza ni mmg penggemar pasta..any kind of pasta..sedapnya...so mouthwatering!

Wanieyra said...

salam kak...ira kalau buat ni memang laju je. habis diet ira....anak2 pun suka makan ni

~K Ham~ said...

Resepi ini akan membuat pipi kak ham bertelur....wink wink wink....;)

tun_telani said...

owh.. nyummm!!!!!!!! pasni pakat berlumba2 wat ni pulak rasanya..

farhana azman said...

waaah ! sangat sedap ! nak cube la balek nti :) Thanks btw !

Mas said...

perh..sedapnya tengok pasta tu...
nak belajar gak makan nanti....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah sedapnya pasta tu akak...

Anonymous said...

zila66..uishhh...sedapnyerr....tgk pasta tu,mcm mas gak nk kena belajar mkn kihkih...akk amik resepi nih ya 10Q

Hamizah said...

salam kenal dr perth..
sedapnya kak dayang..

Anonymous said...

sedapnya..kite minta izin share resepi ye...

CekWa said...

sungguh menyelerakan!

NoorMasri said...

adusss ngancam abis......teringin nak buat gak pasta bakar ala2 DJ ni....tak tahan ni.....!

Zainab Salleh said...

Sungguh mengancam dan menyelerakan...resepinya pun mudah, saya mohon share ye...tkasih DJ Dayang...semuga terus berjaya didlm bidang yg anda minati ini, insyaallah

Umm Ummar said...

thanks for recipe..nmpk sgt menarik. nnti nk try :)

Anonymous said...

salam dj...sedap npk pasta tu!..lapo lh plak hehe...zila66

ibh said...

Aduhhhh kak..mengiurkan la.....Heee (^_^)

elnino moona said...

sedapnya.. mo try buat jugakla..:)

canteq said...

wow... nmpk sedap gile... bestnye!

Anonymous said...

kalau makaroni tu ganti dgn penne blh tak?

Gift Shoppe said...

salam kak..saya mohonshare di fb..lapo sangat tgk resepi ni