Wednesday, June 22, 2011

Tauhu Sambal Berudang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Hari ni dah tak tau nak masak apa dah...kita layan jelah apa yang ada ni yer. Selain menu tauhu sambal berudang berbuncis ni, DJ tak lupa akan makanan kegemaran anak2 iaitu ayam goreng KFC dan sayur campur masak lemak. Untuk DJ, menu ni dah mencukupi. Sedap dan sgt2 menyelerakan.....Alhamdulillah.

Resepi ringkas jer tapi sgt best!

Tauhu Sambal Berudang
resepi : DaYangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 10 ekor udang basah (dibuang kulit kecuali bahagian ekor)
  • 2 batang kacang panjang (dihiris)
  • 2 keping tauhu (digoreng dan dipotong kiub)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 biji bawang merah (dikisar)
  • cili giling secukupnya
  • sedikit udang kering (dikisar)
  • sedikit air asam jawa
  • 1 sudu makan sos tiram
  • minyak untuk menumis
  • garam dan gula
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos tiram, udang, kacang panjang dan air. Kacau rata-rata.
  3. Masukkan tauhu yang sudah digoreng tadi, garam, gula dan air asam jawa. Gaulkan dan kacau hingga kuahnya pekat.
  4. Setelah masak, angkat dan hidangkan panas-panas. 



Buat HaSue, teman masak2 dan jiran senegeriku di sana,...'Selamat Menyambut Hari Lahir' yer. Semoga dipanjangkan usia, dikurniakan kesihatan yg baik, dimurahkan rezeki serta sentiasa ceria dan bahagia selalu..amin. Salam sayang dari kamek. Bila nk tiup candle tek??....heheh. 

hmm...Baru perasan besday nya hari ni. Apa2pun, all the best of luck utk HaSue. mmmmmuahhh!


9 comments:

Amie said...

assalam,
kira cukuplah tu...ada udang, ada buncis...sempurnakan dgn nasi...alhamdulillah.

Chik Mimi said...

looks yummyy

Lydia said...

WAH!! saya lapa lagi.. hehe.. sy dah try resepi akak from first day saya jengah blog akak, sgt BEST k.. hehe.. tQ.. for the guideline..

ady said...

as-salam
terancam selera tgk tauhu sambal berudang tu..yummy..

Mas said...

sedappnya......
menyelerakan betoi....

Ida,Japan said...

Emm...sedapnyer tgk udang b'tauhu DJ ni...emm yummy

♥LOVE2COOK♥ said...

Tofu is my fav, can have it anytime! Please don't torture me by putting that close-up pic kak...haishhhh am drooling here! :D~~~~

faiez said...

Hermmmm...sedap2 nyer menu tahu2 kat sini...
pasti sya cube...mudah nk cari..n simple yg pasti sodap....

Princess Reyza said...

mmm....saya dah try resepi ni....memang menjadi...cuma saya terlebih air asam jawa kot...hehehe...x pe lain kali leh wat lagi...thanks 4 resepi ni...