Tuesday, May 31, 2011

Sambal Telur



Assalamualaikum....

Entri terlewat lagi....hari ni tak brp rajin nak masak best2..so, MeM masak yg simple2 jer. Buat sambal telur, terubuk masin goreng dan bayam rebus letak fishball...tu je lah. Walaupun agak simple tapi anak2 teramat suka akan sambal telur ni. Alhamdulillah...habiss licin! hmmm...kena fikir nak masak apa plak utk mlm ni....

Sambal Telur
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 4 biji telur rebus (digoreng)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 4 biji bawang merah (dikisar)
  • cili giling secukupnya
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan kisar dan cili giling hingga garing.
  2. Masukkan garam, gula dan air asam jawa secukupnya. Kemudian masukkan bawang besar. Kacau sebati. (boleh juga masukkan air jika ingin berkuah)
  3. Setelah masak, masukkan telur dan gaulkan rata-rata.
  4. Hidangkan.

25 comments:

izahdaut said...

suke.....
nak buat sambal telur gak ah.. mcm kak nor ngan kak dayang.kan kan... hehe

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG, am so drooling right now kak!!! Dahlah tekak tak betul2 lagi...teringin pulak nak ngap sambal telur tu! :D

Mas said...

adusss...kene buat gak sambal telur esok...
akak lak menggoda..
baru semalam tengok kak nor buat...

CekWa said...

menyelerakan!

ma'chiks said...

salam dj, lama tak berkabaran...masak sambal telur simple?, tp nampak kelas ggitu, menggiurkan..selama bape tahun sya masak sambal tk penah sedap sehingga dpt resepi dayang buat sambal tumis bilis nasi lemak sya ikut sehingga lah sekarang, baru tumis sambal sya sedap..cewwah perasan!

Manjeamusyuk said...

best! mak sy mmg suke masak resepi ni bila kami dah bosan & xtau nk mkn apa. Simple & sedap!

Manjeamusyuk said...

tapi sy msk nasi lemak xpernah jadi...helppp...

Hani in Canada said...

Thanks for the idea, Dayang ... Menu Hani harini - sambal tumis telur, ayam masak kicap and boncis n mushroom goreng sambik termimpi-mimpi ikan terubuk masin ... (sigh)

Mat Gebu said...

pengsann okehh..

Ummi said...

Salam Dayaaaaaaaaaaaaaannnggg...akak pun nak pengsaaann...okeeehh...Mat kat tiang...akak kat atas sofa laa...ngencess betuiii...lama gak x buat sambal sebijik2 camni..hehe, so kena letak dlm otak...mesti buat...wakkaka

~~zAnAfAhMi~~ said...

nasik lemaknya mana? teringat mak akak kat selangor...huhu..

nur easy said...

sambal ni mmg sedap je kan ;) best

DJ Dayang said...

@izahdaut

dah buat ke belum tuu mek jah oii...akak nk ngendeng ni...hehe

DJ Dayang said...

@♥LOVE2COOK♥

hehe...sakit tekak ker dear??...sambal telur ni sedap sgt...tp kalau sakit tekak kene hold dulu yer...hehe. take care.

DJ Dayang said...

@Mas
yea yeh! mas nk buat!...buat byk2 tau..leh akak tumpang makan...hehe

DJ Dayang said...

@CekWa
mmg best! tq :)

DJ Dayang said...

@ma'chiks
w'salam...

mekasih byk2 yer krn sudi mencube resepi sambal nasik lemak tuu...akceli, resepi sambalnya lbh kurang sama dgn sambal telur ni...mmg sedap dan senang dimasak.

DJ Dayang said...

@Manjeamusyuk

tu ler psl...bl dah ketandusan idea atau rasa malas, buat sambal telur ni pun dah puas hati...hehe

DJ Dayang said...

@Manjeamusyuk
aikk...tak penah jadi??..mcm mana tu??...cecite sket... :)

DJ Dayang said...

@Hani in Canada

u're welcome...
wow! sedapnyaaaa! drooling dah ni haa... lbh2 lg dgn kacang boncis tuu..

DJ Dayang said...

@Mat Gebu

nak pengsan gaklah...hwaaa!

DJ Dayang said...

@Ummi

w'salam kakakkkkk!

aik...mat pengsan kat tiang? tiang bendera eh.. nk imagine ler ni cam mane dia pengsan...ngeee..ampuuuun mat oii...
akak pengsan kat sofa...leh mimpi2 indah kan kak...heheh

tu ler psl kak...ari ni ramai yg nk buat sambal telur...dah berjangkit2 lak dah ni...hehe

DJ Dayang said...

@~~zAnAfAhMi~~
x buat dgn nasik lemak sb dah insaf...ngeee

mmg sedap kan sambal telur ni...

DJ Dayang said...

@nur easy
yes, mmg sedaaapp sangat! :)

Anonymous said...

sedapnye...