Monday, May 09, 2011

Blended Orange Cake


Alhamdulillah...kini DJ sudahpun berada di Kuala Lumpur. Kesihatan ayahanda buat ms ni tidaklah membimbangkan sgt. Tgh menjalani terapi...mmg ada perubahan positif sedikit demi sedikit...bersyukur sgt2...manakala makcik DJ msh lagi dirawat di hospital pakar. Ribuan terima ksh diucapkan kpd yg tlh sudi mendoakan kesihatan dan kesejahteraan mereka berdua....amin.

Terima kasih kpd teman2 serta pengunjung2 semua krn msh sudi utk menjengah ke DapurKu SaYang. Alhamdulillah...walaupun trafik agak slow tp sekurang2nya dapur ni taklah sunyi sgt kan...hehe. 

Ermm...DJ sebenarnya dah 2 hari kat KL. Memandangkan msh byk kerja yg perlu dibereskan, jd BW terpaksa ditangguhkan dulu. Mmg tak sabar rasanya nk singgah ke dapur rakan2 yg lain. Masih juga menggunakan broadband No 1 tu tp tu lah kan...slow mcm kuye2...mmg tak dpt lawanlah dgn broadband yg satu lagi ni. Laju jer. Harap2 ms akan dtg, signal Umobile 3G akan sampai ke Sarawak. Senang sket nk on9. Stkt ni hanya ada 2G jer kat sana. Kalau kat KL ni boleh dpt 3.5G. Masa ni tgh guna b/band tu ler, sb tu dpt publish entri ni.... Hishhh...ke situ lak ceritanya erkk....ekeke. 

Oklah...ni cerita psl kek oren blended ni pulak. Ari tu ms kat kampung, DJ dah pun buat kek ni. Tp hasilnya amat mengecewakan. Bukan nak salahkan resepi yer tapi masalah oven rosak. Masa tu guna oven biasa jer.  (menyesal plak rasanya tak guna oven tingkat kek lapis..huhu)...hasilnya kek menjadi kek bingka...mmg frustlah!...pas tu mak kata kek ni sedap walaupun separuh bingka...tak ada mood plak nk snap gambar time tu...bila dah balik KL, dlm kesibukan ni pulak sempat jugalah nak membalas dendam...heheh. Buat sekali lg biarpun terpaksa menderhaka pd resepinya. Ni pun bukan disengajakan yer sb masalah tak cukup bahan. Maklumlah, belom shopping brg2 dapur lagi sejak balik ari tu. Jadi, DJ guna bahan-bahan yg ada jelah. Janji rasa tak lari. Byk gak kena adjust tu. DJ pun ada tambah sedikit susu cair. Oleh kerana tak ada stok buah oren, DJ gantikan dengan jus oren sunquick jer. Tengok tu...derhaka byk kan3??...heheh

Ramai yg dah cuba resepi ni...DJ jer yg ketinggalan. Terima kasih byk2 yer kak Fida dr dapur myresipi.com krn sudi share resepi kek yg mudah dan sedap ni. DJ kopipes terus dari rumah Lina. Thanks Lina. 

Blended Orange Cake
By: kak fida (myR)
  • 1 biji buah limau 
  • 1 cawan minyak 
  • 2 cawan gula halus 
  • 4 biji telur (gred B) 
  • 2 cawan tepung gandum* (DJ guna SRF)
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama ) 

Cara-cara

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.(sy tambah pewarna kuning)
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar pd suhu 150C selama 30 min.(Bergantung pada oven) 

Layan dululah yer kek ni...buat minum petang oklah kan. Nanti2 DJ update lagi. Selamat Menyambut Hari Ibu kpd semua ibu, mama, mak, umi, mami di seluruh dunia. Kpd mak dan mami, i love the both of you... soooo much!...

20 comments:

Peri PiA said...

Alhamdulillah

welcome back sys dj

hmmm,wangi kek ;)

Kak Sam said...

Ramai dah buat ni. Bila le nak sampai ke my homework ni.

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

selamat kembali ke KL ..
memang sedap kek ni...

Zaliedana said...

Assalam kak dayang..Alhamdulillah dah slmat smp KL n ayah akak dah beransur pulih..Arap pasnih,byk lagi resepi mnarik yg akan akak kongsi ya..Sedapnya kek oren..

Mas said...

Alhamdudillah...
kek oren tu memang sedapp kan kak...
mas pun suka..

hani said...

salam kak dayang
ehmmmmmmmmmmmmm, wangi oren tu dah smpai bentong nih...sedap

tun_telani said...

selamat hari ibu kak dayang,,
semoga ayah dan makcik akak sepat sembuh =)

lina_pg said...

assalam yang..welcome back..alhamdulillah ayah DJ dah beransur pulih..dpat tak sms hari ibu yg kite anto smlm?btw..hepi mother's day..

nmpk gebus la..kek oren mu itew

Naz said...

Assallamualaikum kak..
Harap segalanya menjadi lebih baik keadaannya ye kak..Kita doakan saja agar segalanya berakhir dgn berita yang gembira ye kak..

Naz punlom buat lg kek ni sbb ada bbrap org yg buat , jadi terpahit.. Tu yg takotttt.. Nanti tak de org nk makan lak.. Akak nye kek ok eh?

Sally said...

DJ..u buat guna sunquick kan..langsung tak guna buah oren kan..so berapa kuantiti sunquick tu..?

DJ Dayang said...

@Peri PiA

thanks, pia. miss uuu! :)

DJ Dayang said...

@Kak Sam

ala, senang jer nk buat, semudah abc...hehe

DJ Dayang said...

>Nazrah Bakery
trm ksh....hehe

DJ Dayang said...

@Zaliedana
w'salam...

trm ksh yer atas doamu itu....amin...

InsyaAllah...skrg ni akak tgh kumpul mood dulu...heheh

DJ Dayang said...

@Mas

mmg sedap, mas. akak dah buat 2 kali tp dis time guna jus oren sunquick jer. rasa pun lbh krg sama :)

DJ Dayang said...

@hani

w'salam..

eeh...sampai ke Bentong dah erkk..mabeles2!....hehe

DJ Dayang said...

@tun_telani
Selamat Hari Ibu juga dirimu...trm ksh yer...amin2.

DJ Dayang said...

@lina_pg

w'salam...tq dear...

amin2...Happy Mom's Day yer. sms?? ooo...Lina sms no 018....2105 tu ker? no tu tgh offline ms ni..kte guna no satu lagi n no celcom...heheh

DJ Dayang said...

@Naz

w'salam naz...

trm ksh atas doa2mu itu...amin2.

akak buat kek oren ni taklah rasa pahit sb akak ambil isi orennya jer. kulit putihnya buang sampai habis. tu ms fisrt time buat.
kali ni guna jus oren sunquick jer..lg ler ok...hehe

DJ Dayang said...

@Sally
yup, tak guna buah oren langsung sb xde stok. oren sunquick ni guna dlm anggaran 1/4 cawan.