Monday, April 04, 2011

Tauhu Kukus BerSos Tiram

Assalamualaikum...

Betapa rindunya nk makan tauhu kukus ni...sesekali makan mmg sedap sangat...terfikir gak nak buat puding tauhu tapi tauhu lembut ni hanya tinggal sekeping jek...nak buat puding atau nak kukus..byk kali gak fikir...finally, kukus jer lah...next time beli lebih sket dan bolehlah dibuat puding. Puding apa entah...idea ni akan ada time nak memuding jek.....hehe.

Biasanya bl dah buat tauhu kukus ni DJ akan makan gitu2 jer dengan kuahnya. Bila dah kenyang, tak pandang dah nasik dan lauk2 lain. Kali ni buat bersos tiram. Memang sedaaapp!

Tauhu Kukus Sos Tiram
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan :
  • 1 keping tofu lembut (dikukus selama 5-7 minit)
  • 1-2 sudu makan sos tiram
  • 1-2 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu kecil madu - optional
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/4 kiub ayam atau kiub ikan bilis
  • sedikit minyak bijan atau minyak masak
  • 1 sudu makan kacang tanah kisar
  • sedikit daun bawang
  • sedikit air
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih hingga terbit bau.
  2. Kemudian masukkan sos tiram, madu, sos cili, kicap manis, kiub ayam/ikan bilis dan sedikit air. Kacau sebati.
  3. Setelah masak, angkat dan siramkan ke atas tauhu yang sudah dikukus tadi. Taburkan kacang tanah dan daun bawang. Hidangkan.

20 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, DJ, bagus betul DJ, kalau kita tauhu pun makan, nasi pun telan sekali... hehehe

ziey said...

dj best ziey kalau nk mkn xpernah buat sendri,,bli jer kat chicken rice shop hehee..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Dalam DJ...k.atie pon suker makan tauhu..yg biasa buat sambal jer..minta izin copy resepi nie yer...TQ

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam DJ...
Mama & family mmg suka mkn tauhu.. best kan :P minta izin print recipe yer :)

elminaz said...

salam DJ..nak tanye..mane cari tauhu camtu eh??nampak cam besar je..giant ada jual tak??

dZana said...

huissh.. sedapnya.. mgoda sungguh..

Mas said...

terliurnya tengok tauhu tu...
sedappnya..

Sofea said...

mak aiii sedapnya tgk tauhu ..fav akak ni dayang oiii...:)

Bee said...

adeh...sungguh2 menggoda, ni yg buat tak tahan nih!!!!

DJ Dayang said...

@Sari Yusa Ibrahim
w'salam...

kalo tauhu lembut kukus cam ni mmg ratah camtu jek. tp yg goreng2 tu mkn ngn nasik...hehe

DJ Dayang said...

@ziey
hehe..lm dah tak ke situ. menu boleh tahan gak.

DJ Dayang said...

@♥♥azatiesayang ♥♥
w'salam kak atie...silakan yer. DJ ni jenis x kesah jenis masakan pun tauhu asalkan boleh telan..hehe

DJ Dayang said...

@Mama Hawa/Mama Nani
w'salam..

sama ler kte ni kan...hehe. silakan yer mama. tq

DJ Dayang said...

@elminaz
w'salam..

tauhu lembut tu dijual sebijik sebijik dlm pek. ade kat Giant. satu tu pun besar gak siznya. boleh lah makan utk 1-2 org.

DJ Dayang said...

@dZana
tq... :)

DJ Dayang said...

@Mas

akak pun rasa nk buat puding tauhu lah mas...kang kempunan plak..dr smlm lagi tringin nk buat...haha

DJ Dayang said...

@Sofea
tq kak. kita sama tapi tak serupa...hihik.

DJ Dayang said...

@Bee

haa...kena buat tu..hehe

Reen Malik said...

Mmng menarik ar...huh sedapnye...mcmana n kluarkan dari bekasnye tu supaya x pecah?

Eyta @ hotmama said...

Salam..
Saya Pn Eyta. Tengah googlee resepi tauhu kukus, jumpa blog Cik DJ.Sedap saya tengok resepi tauhu kukus..mohon pinjam resepi ye. :-)