Wednesday, April 06, 2011

Puding Milo Kukus

Sekali tengok macam kek jer kan...hehe. Biasanya DJ kukus dalam bekas-bekas kaca kecik. Biar nampak comel sket. Tapi entah kali ni bubuh dalam satu bekas jek. Saja nk buat kelainan. Bila dah siap kukus, biarkan puding ni sejuk terlebih dahulu...pas tu barulah diterbalikkan. Memang sekali pandang tu nampak mcm kek coklat jer....hehe. Kalau nak dibakar cara bain marie pun boleh. Lagi nampak cantik hasilnya..mcm nk buat puding gula hangus tu gak...halus dan licin jer kulitnya...kan3x?....Apa-apapun rasa puding ni maintain sedaaappp!...

Ni lah antara yg DJ sempat buat hari ni... sebagai pelengkap makan siang. Teringin benar nak buat lassi mangga...tapi stok mangga lak dah habis. hmmm...tak apalah...lenkali saja.

Jom semak resepi puding nih. Memang teramat senang nk buat. Pendek katalah, budak darjah 1 pun boleh buat tau...ahakss...

Puding Milo Kukus
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : 2-3 orang makan
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan susu segar 
  • 1/2 cawan gula perang (boleh tambah lagi ikut citarasa)
  • 2 biji telur A
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan bekas tahan panas untuk puding. Jika nak buat satu bekas, sapukan sedikit mentega. 
  2. Kisar semua bahan di atas KECUALI telur hingga sebati. Ketepikan.
  3. Dalam bekas yang lain, pukul atau kacau telur perlahan-lahan tetapi jangan sampai berbuih. 
  4. Satukan telur dengan bahan yang dikisar tadi. Kacau sebati. Kemudian tapiskan.
  5. Tuangkan ke dalam bekas tahan panas. Tutupkan dengan kertas foil/aluminium. Kemudian kukuslah selama lebih kurang 30-40 minit. 
  6. Setelah masak, biarkan ia sejuk terlebih dahulu. 
***Kalau suka serbuk kulit kayu manis, bolehlah bubuh sket dalam adunan.


33 comments:

Ummi said...

Assalamualaikum Dayang...cantiknya puding milo kukus ni...x penah buat lg...tengokkan teksturnya tuh..woow..mst sedap...kena try gak nampaknya, pjg dah list nih..huhu

DJ Dayang said...

@Ummi

w'salam kak,

tq...InsyaAllah sedap puding ni kak. Kalau ade stok milo mmg rasa nk dibuat puding jek...hehe. Last time ade buat versi bakar tapi lupe lak nak tayang. Tp kedua2 versi ni sedap. Selamat mencube yer kak... :)

Shidi Shah said...

macam sedap

Mas said...

simplenya bebahan..
tapi nampak sangat sedapppppp....

Siti Indrawati said...

Assalam Kak DJ,sungguh menyelerakan puding ditambah pulak ngn hiasannya..kasi ajar sikit mcmna nak hias dia boleh gitu hehehe..insyaALLAH ada masa n bahan2 saya nak cuba buat..

Sari Yusa Ibrahim said...

best ni, semua bahan ada plak tu kat umah... urmmmm.. tunggu rajin ngan tak rajin jer... hehehe

DJ Dayang said...

@Shidi Shah

mmg sedap.. :)

DJ Dayang said...

@Mas
Alhamdulillah....mmg kene dgn selera anak2... :)

DJ Dayang said...

@Siti Indrawati

w'salam...

yg hiasan tu adalah belen whip topping buat kek coklat ari tu..
tu yg deko entah ape2 jer...dh xde keje...hehe

DJ Dayang said...

@Sari Yusa Ibrahim

fuhh3!..dah tiup dah..moga2 rajin pas ni ekk... :D

niey_muhaini said...

Salam Dayang. tgk pun dah tau puding milo ni sedap.cara nak buat pun senang je. Akan datang blh cuba ni..

Noraizam said...

kak dayang ...yg ni pun nak kopipes..mcm senang je..nak lak pakai kukus...lagi la sy suka...
mintak ye...;)

sue said...

salam..yg susu segar ni pakai susu ape ye?

DJ Dayang said...

@sue

w'salam..

susu segar jenis ape2 pun boleh tmasuk yg low fat.

Isyah said...

Salam dari s'pura....
You selalu gunakan sukatan cawan...agak2 berapa gram?

DJ Dayang said...

@Isyah
w'salam,

i biasa guna cawan metrik.

1 cawan tepung = 125 g
1 cawan air = 250 ml
1 cawan koko = 100 g

boleh refer pd Sukatan Imperial/Metrik kat label. tq

Isyah said...

@DJ Dayang
Alhamdulillah t'kasih...:)

nadiaazira said...

kak dayang,nadia dah try resepi ni and ada review di blog nadia...harap kak dayang tak marah ea...anyway,puding ni sedap... =)

Liyana said...

As-salam.... Dayang, nak tanya sikit ye, kalau guna acuan yg kcik2 tu kna tutup dgn aluminium foil gak ke?

DJ Dayang said...

@Liyana
w'salam,

seelok2nya kene tutup dgn kertas foil yer. tq

Anonymous said...

tumpang tanya.. i ni baru belajar..
susu segar ni u pakai susu apa eh?

DJ Dayang said...

@Anonymous

susu ape2 pun boleh guna. kdg2 i beli Goodday, Sky Fresh, atau Dutch Lady Low Fat Milk.

Sofiah Najihah said...

bole tak nak copy? bukan kopi. bolehh?

DJ Dayang said...

@Sofiah Najihah
bole2...silakan. tq :)

Anonymous said...

kalau guna susu cair ..bole ke?br nk cuba tp fresh milk xde stock kt rmh...

~elysony~ said...

kalau milo tu ganti ngan koko boleh ke? n klu tutup ngan plastik wrapping tu jek boleh x?

DJ Dayang said...

@Anonymous

boleh jer. selamat mencube... :)

DJ Dayang said...

@~elysony~

boleh tp gula kene tambah sket lg yer sb koko ni ade pahit sket. slmt mencube :)

Anonymous said...

as salam, kak DJ Dayang..pe yg akak mksud kan dengan 'Satukan telur dengan bahan yang dikisar tadi. Kacau sebati. Kemudian tapiskan'. tapiskan macam mane??

DJ Dayang said...

@Anonymous

w'salam...

semua bahan kecuali telur diblend/dikisar sampai sebati. Pas tu satukan dgn telur. kacau perlahan2. kemudian tapiskan dengan menggunakan penapis supaya adunan x berketul2. selepas tu, masukkan ke dlm bekas/mangkuk thn panas. tutup dgn kertas foil dan kukus. hrp jelas yer. tq

Nor said...

wah2 kelihatan sangat sodap.. Memula tengok ingatkan kek tadi..hehehehe...

Anonymous said...

Kak, tumpang tanye. kene kisar gune mixer ke? if kacau2 macamtu je, tak boleh eh? :)

DJ Dayang said...

@Anonymous

kisar dgn blender jer kalau xleh dgn mixer. kalau kacau2 mcm tu je tkt nanti adunan tak sebati. selamat mencube yer.