Friday, April 01, 2011

Ikan Merah Masak Acar



Assalamualaikum.....

Alhamdulillah...dapat lagi bersiaran meskipun dah lewat petang. Terima kasihlah kpd yang sudi singgah dan tinggalkan jejak di sini yer. InsyaAllah komen2 serta mesej di chatbox akan dibalas jika ada masa terluang. Terima kasih sekali lagi. 

Wah! begitu cepat masa berlalu. Hari ni baru perasan dah 1hb April. Jangan ada yg buat April Fool, udah la yer...aku tak rela....hehehe....Ooopps!..terus tringat zaman2 sekolah dulu. DJ ni lah slalu terkena April Fool...menciiii betul time kena sakat leh bdk2 lelaki nih...hwaaaa!...dah3x..malas nk cerita...kang ada yg tergelak besar kang...hahaha...

Oklah, hari ni DJ masak satu lauk jer. Tak larat dah nak masak mcm2. Penat satu hari mengemas dan mencuci dapur. Tapi oleh krn dah lama mengidam ikan merah ni, DJ masaklah dalam 3 ketul. Tapi besar gak tu. Cukuplah utk makan 3 branak. Hubby lak baru jer bertolak ke Melaka nak settle kerja kat sana. Lagipun dia mmg bersungguh2 nak berdiet nih. Siap pergi gym lagi..jadi, kalau DJ masak lauk pun, dia ratah sikit jer atau makan dgn roti. Nasik pun lately  jarang DJ tengok dia makan...ok la tu...diet ni sebenarnya kena ada kesungguhan, kalau tak, mmg xleh jadi kan. When there is a will, there is a way....hehe. Eh, cerita bab diet plak dah...haha.

Jomlah  layan resepi ikan merah masak acar nih...mmg sesuai dgn citarasa. Sedap! 

Ikan Merah Masak Acar
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : 3 orang makan
  • 3 ketul ikan merah
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit tepung jagung
  • sedikit garam
Cara-cara : gaul-gaulkan ikan bersama semua bahan di atas dan gorenglah hingga masak. Ketepikan.

bahan-bahan acar :
  • 6 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 1 sudu makan cili giling
  • 50 ml air asam jawa
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • garam dan gula
bahan-bahan hiris :
  • 1 labu bawang besar
  • 1 tangkai cili hijau
  • 1 tangkai cili merah
  • 1 biji tomato
  • sedikit timun
  • sedikit nenas-optional
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan tumbuk, halia dan cili giling hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air dan kacau sebati.
  3. Akhir sekali masukkan ikan dan bahan-bahan hiris. Setelah kuahnya pekat, tutupkan api. Angkat dan hidangkan.

2 comments:

Mas said...

kak dayang...mengancamnya ikan tu..
nampak sedapp la...

DJ Dayang said...

@Mas

mmg sedap sgt mas oii...akak bese buat yg berempah tp kali buat yg bese2 jek tp tetap sedap...mmg kenalah dgn selera anak tekak ni..ker akak dh lm x mkn ikan merah...haha