Tuesday, April 12, 2011

Crispy Onion Rings (my style)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Tiba2 rasa nak demam plak. Ni bukan demam kek eggless yer tp btl2 rasa nk demam. Dah musim agaknya. Harap2 tak berlarutan. Tapi demam kek eggless tetap ada kesinambungannya..kalau tak dari dapur sini, dari dapur sana sinun...heheh. 

Adehh...dah tak tau nk cakap dah ni...kita layan dulu crispy onion rings yg DJ buat pagi tadi utk si prince charming. Mmg fav dia nih. Si kakaknya tak reti mkn bawang besar stail gini. Jadi, tak adalah nk berebut-rebut. Selain snek ni, DJ sempat gaklah buat mi goreng sket. 

Oleh krn DJ msh menghadkan penggunaan telur kat rumah ni, maka, nak buat onion ring ni pun tak pakai telur. Buat batter yg ringkas tapi rangup. Ni nak bg tau sejujur2nya....onion ring ni tersangatlah rangup dan sentiasa rangup walaupun dah sejuk. Tp bawangnya tetap lembut la kan sb bila dah sejuk, ia akan jadi berair...dah mmg sifatnya..hehe...tapi tepungnya tetap rangup. Kalau bubuh telur pun ok, cuma rangupnya tak lama. Bila dah sejuk jer terus lemau. Apa2pun terpulang pd selera anak tekak masing2 kan. Janji happy....hihik.

Nampak tak DJ buat apa ni? Apa nama selaput putih transparent yg mcm berlendir sket ni??..DJ tak tau nak sebut apa. Yang nilah DJ sentiasa buang kalau tak nak bagi bawang ni rasa mcm kelat2 sket. Kalau tak nak buang pun tak apa.

Oklah, eh, panjang lak ceritanya....hehe. Jom semak resepi mudah ni....

Crispy Onion Rings
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan :

  • Bawang Holland secukupnya (dipotong bulat)
  • 1 cawan tepung naik sendiri 
  • 3/4 cawan air sejuk dari peti ais
  • sedikit lada sulah
  • garam dan sedikit gula
Cara-cara :
  1. Satukan kesemua bahan kecuali bawang ke dalam mangkuk dan sebatikan. Kemudian simpan ke dalam peti sejuk selama 15-20 minit.
  2. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam. Pastikan minyak cukup panas.
  3. Celupkan bawang ke dalam batter sejuk tadi dan gorenglah sehingga keemasan. Toskan.
  4. Hidangkan bersama sos cili. Sangat enak dimakan pada bila-bila masa sahaja.
***Jika adunan/batter kurang pekat, sila tambah tepung. 

26 comments:

izahdaut said...

saya suke makan onion ring ni, tapi hubby tak reti, agak2 kalau anak2 suke ni leh la buat..tapi dalam kes ni, tepugn naik sendrik tu leh tukar gandum + baking powder ke kak dayang

DJ Dayang said...

@izahdaut

takper, izah mkn sorang2...kalo nk berteman, panggil jer akak dn anak akak ni haa...hehe

izah, elok guna SRF jer sb rasanya lbh sedap dan garing, rangup tp x keras. kalau nk guna tepung gandum + bp, rasa2 kena ltk sebijik telur dan mungkin kena campur dgn tepung jagung sket. Takut nanti jd x puas hati lak kan...apa2pun kalau nk cube boleh gak.

Wanieyra said...

kalau gi A&W, mmg ni je ira order. untung gak kalau boleh buat sendiri

Sheila Shafeareen said...

salam..same leee ada..tukar suka same suka yeee heee nak try yg mcm dj but pulak tampa telur...

ziey said...

wah2..dah ada resepi ziey suka nih...tq

StarAnise said...

cantik onion tu...saya suke tp klu nak buat saya sorang jer yg mkn last2 beli kat MD hehehe. pepon leh la cube bila tringin...

|| syazwaniadnan || said...

assalamualaikum kak dayang.. sukanya tengok onion ring akk ni, nampak crispy betul.. wani nk tny, lepas batter tu chilled for 15-20 minutes, terus celup potongan bawang ke dalam batter semasa batter masih sejuk, mcm tu ke kak?

nanti ada masa wani nk cuba, insyaAllah :)

Mas said...

mas tak pernah makan onion ring ni..
rasanya macam bawang goreng ke kak...

DJ Dayang said...

@Wanieyra
pertama kali akak rasa onion ring ni kat a&w lah..mmg sedaap!

DJ Dayang said...

@Sheila Shafeareen

boleh2...suke kalo tukar2 ni...tp DJ nk lebih sket yer....heheh.

sehati sejiwa plak kte ari ni kan...hehe

DJ Dayang said...

@ziey

try ler ziey..mane tau kene dgn taste...hehe

DJ Dayang said...

@StarAnise

xper, buat byk pun xper, leh jemput kte org semua...hehe

selamat mencube yer... :)

DJ Dayang said...

@|| syazwaniadnan ||

w'salam wani...

InsyaAllah sedap dan krispi. cube dulu eh.
batter tu mmg kene btl2 sejuk pastu terus celupkan bwg tu. Kalau batter x sejuk, nanti krispinya x lame... :)

DJ Dayang said...

@Mas

mas penah mkn bwg besar digoreng x? mcm tulah rasanya...tp yg ni bubuh tepung..try ler dulu eh...buat 1/2 adunan utk sebijik bwg...

hani said...

salam kak dayang,
cantik onion ring akk...mulat2 aje

Kjee said...

salam. Kjee harap sudi terima ole2 yg tak seberapa dari Kjee di blog Kjee. cara Kjee nak luahkan rasa kasih Kjee kepada semua yang sering singgah di dapurkakjee.com

Kjee said...

ala2 buat tempura jugaklah kan? nanti kjee nak try. kami selalu gi A&W kalau nak makan ni. Pasal 'selaput' kat bawang tu, hari tu Kjee tengok Chef Tyler Florence suruh buang selaput tu jugak. tak taw kenapa. so buang jer lah kan. thnx for the recipe.

cik cek said...

Salam kenal2 dari kak cek...dah lama dok singgah blog dayang ni...cuma dulu as a silent reader...byk dah resepi kak cek cuba...tentunya kek lapis dayang...tq ...kongsi2 resepi...

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

Mamasya said...

Assalammualaikum DJ
belum pernah cuba crispy onion ring.nampak ringkas bahan2nya...boleh cuba..

Norasikin said...

Saya selalu nampak restoran thai hidangkan sotong goreng tepung guna cara ni. memang best. Gelembung besar dan garing

Anonymous said...

askum...kak dj sy selalu beli kat giant masa rehat t/hari...sedap cicah sos tp bila tgk resipi dr dj tue nk try buat lah...

sweethemohemo said...

salam.. minat ngn onion ring ni.. izin mintak resepi ye..

mrs said...

akak dj.. if tepung naik sendiri tukar tepung beras boleh ke?

DJ Dayang said...

@mrs

tepung naik sendiri dgn tepung beras x sama hasilnya...tp boleh try dulu jika suka k

aDisH.sHidA said...

SUKA ONION RING...LEPAS NIE LEH CUBA LA BUAT SENDIRI