Monday, April 04, 2011

Choco Mousse Brownies - updated


Last n3 malam ni. Sila jamu mata dulu yer...esok lusa kita cerita panjang psl kejadiannya...nak rest dulu. Selamat malam...

Update :

Resepi choco mousse ini DJ ambik dari dapur yani@myr, manakala utk lapisan brownies tu plak DJ guna resepi cakey brownies DJ sebelum ni. Ini kes tak berapa nak rajin main putar2 adunan ler tu...hehe. Apa-apun kombinasi bahan-bahan ni mmg cukup kena dengan citarasa. Trm ksh buat yani krn sudi share resepi mousse yg sgt sedap ini.

Choco Mousse Brownies
Resepi : yani@myr

Bahan-bahan ( loyang 18cm )

Brownies
  • 45g butter
  • 65g gula halus
  • 1 biji telur
  • 50g tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar serbuk koko
Chocolate Mousse
  • 140g coklat masakan 
  • 1 sudu besar gelatin
  • 100ml air
  • 2 biji telur putih
  • 200g whipping cream 
  • 40g gula halus
Cara-cara
  1. Penyediaan Brownies. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
  2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
  5. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
  6. Penyediaan Mousse. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit. AWAS!!.. jangan masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan x larut sepenuhnya.
  7. Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double bowl' (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air. Kemudian panaskan sehingga coklat cair).
  8. Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan sehingga sejukkan.
  9. Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
  10. Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
  11. Masukkan no.10 dan no.7 ke dalam no.9. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
  12. Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse.

TIPS: Dari K nor : kalau guna loyang 23cm, buat 1 1/2 resipi ni utk elak dr terlalu nipis.

Cakey Brownies
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

Bahan-bahan :
  • 2 biji telur A (dipukul sedikit)
  • 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/3 cawan koko
  • 3/4 cawan gula perang lembut (soft brown sugar) - boleh tambah jika nak lebih manis
  • 1/2 cawan mentega (dicairkan)
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 170-180C. Lengserkan dulang pembakar dgn mentega.
  2. Satukan mentega yg sudah dicairkan bersama gula, telur dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan koko. Kacau lagi hingga sebati. (boleh juga campurkan badam, kismis dsbnya jika suka)
  4. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 20-25 minit ikut jenis oven masing-masing.

11 comments:

Nieza said...

wahhh terguda nengok kejadian brownies ni kak...cantik dan sure sedap ni...jgn lupa masuk resepi yer...selamat beradu:)

anymz said...

cepat2 masukkan resepinya ya DJ.tak sabar nih.suka sgt brownies ni..

Zaliedana said...

Kakk esk jgn masuk resepi lagi,sy xda,masuk resepi ariahd mlm yer,Ayat jeles xnak bagi kak anymz n kak nieza tgk n try dulu resepi kek yg sempoi nih,hihi..

Citarasa Rinduan said...

dayang!!!!
dikau kejam......
awat tayang time malam2...ayu lapor...
nak rembat biskut lah...ganti browniesmu itu

DJ Dayang said...

@Nieza

hehe...mlm td mmg letih sgt2 x dan nk tulis panjang lebar...terus masuk tido. nanti akak update eh. tungguuuu... ;)

DJ Dayang said...

@anymz

InsyaAllah nanti update eh. ..heheh

DJ Dayang said...

@Zaliedana

haha...lawak btl lah adikku sorang nih..pi mana tu..coti2 m'sia??..hehe

DJ Dayang said...

@Citarasa Rinduan

haha...ciannya diaa...mkn biskut pun sedap gak tu... :D

nanti2 kte update lagi eh...

~Norul Mas Hana ~ said...

wahh...cantiknyer....tunggu resepinyer.. =)

Mas said...

wahhhhhh...cantikkknya....

Zaliedana said...

Akak,tengs atas resepi,baru perasan,hehe..