Sunday, March 13, 2011

Nasik Lemak Sambal Sotong


Assalamualaikum dan selamat berhari minggu....

Malam tadi sebelum tidur, si Danial dah ingatkan mamanya supaya buat nasik lemak utk hari ni. Jadi, DJ buatlah seperti yg diminta. Bukan susah pun nk buat nasik lemak ni. Tapi yg paling penting, sedap. Lagipun dah lama gak tak buat sendiri. Selalunya main beli jer....hehe.

Entah kenapa terlebih rajin, DJ buatkan sekali sambal sotong. Guna sambal nasik lemak. Cuma tak bubuh ikan bilis jerlah. Sedap dan menyelerakan! Eh, tetiba teringat nak buat rendang sotong...ada ker orang buat??...hehe...nanti nak try cam mana...apa salahnya mencuba kan...

Walaupun buat sambal sotong, sambal nasik lemak wajib ada...sebabnya anak2 tak makan sotong..hehe. Resepi sambal nasik lemak ni adalah sambal yg dah biasa DJ buat. Anak2 DJ mmg suka makan sambal ni...nasik lemak pun pandai gak menambah. Tapi kalau beli yg dah siap, sebungkus pun susah nak habis. Yang sorang tu dh pandai memboikot taknak makan langsung nasik lemak yg instant...katanya sambal tak sedap...beli yg terbaekk pun katanya tak sedap gak...entahlah bg DJ ok jer..hehe

Kalau nak tengok resepi nasi lemak dan sambal nasi lemak DJ, google jer kat DapurKu SaYang k. Terima kasih sudi singgah. Selamat bercuti dan selamat beriadah!

15 comments:

Mas said...

akak, sedapnya nasi lemak ngan sambal sotong...
tengok sambal akak tu nampak sedapp sangat..jadi lapar lak..he..he..

DJ Dayang said...

hehe...mas ni asyik lapo jek..meh, tolong akak habiskan nasik lemak sambal sutun nih..ade tinggal sket jer lagi...teh tarik mas tolong buat eh... :P :D

izahdaut said...

ha ah la kak..sambl tu nmpk sedaaappp jee.. teringin lak nk mkn nasi lemak. klu letak halba pun best nasi tu kan

DJ Dayang said...

@izahdaut

tq izah...sambal fav tu..kalo ltk halba lagilah sodaaapp!..cam ala2 nasik dagang gituu...eh, lbh baik buat nasik dagang terus...akak sukeee...hehe

Sheila Shafea said...

Salam kak DY..nasi lemak sambal sotong sdp tu mmg FV family ni, ...nak rasa nasi, sotong letak lebih yeee dan telur rebus sebijik hehehhe..

DJ Dayang said...

@Sheila Shafea

w'salam,

kalo lah dpt kuar makanan dr skrin ni kan elok kan3x?...hehe. samalah dgn selera akak ni. pantang ade sotong sket mesti nk buat teman nasik lemak...hehe

Cendana Kasih said...

nasi lemak buatan ibu gak paling sedap di alam semesta ni..hehehe....

Kita pun suka sambal sotong, dan telur goreng mata adalah wajib...fuh..sedap!!!

HaSue said...

Huwaaaaaaa....uaaaaa..aaa..tskk tsskk.. *nangis x berbunyi nangga sambal sotong ngan nasik lemak..

lina_pg said...

sedapnya yang set nasi lemak..seb baik DJ dah anto sambal tu tadi..sedap tuuu

Zaliedana said...

ASsalam kak,lar smp lmbt ler plak,nasi lemak dah abs,pagi esok buat lagi yer kak,letak rendang sama yer..Kak,akak nih msak papun mmg nmpk sedap la..Hehe..Pujian ikhlas kak..

DJ Dayang said...

@Cendana Kasih

betul2...setuju sgt...masakan ibulah yg paling sedap di dunia...

DJ Dayang said...

@HaSue
yalah koh..mun kmk dengar sora ktk nangis ya alu sayuk hati mek...ntah2 ngn kmk skali nangis...haha

DJ Dayang said...

@lina_pg

hehe...terharu dah ni...tq dear

DJ Dayang said...

@Zaliedana

alahai...ehehe...tq for the compliment...bese2 jer...tapi syukur Alhamdulillah..apa yang dimasak semuanya anak2 suka...

rosamundwo said...

Hi,

I nak tanya u ada remove cili kering seeds? before you buat the sambal?